Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
20.42

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

mačka pes darilo

Sreda, 20. 12. 2017, 20.42

6 let, 4 mesece

Živali niso primerno darilo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Pomislite: če je že za vas kot lastnika domače živali stres, ko se odločate za novega družinskega člana, kakšen stres je to šele za žival, ki se bo morala novemu okolju privaditi? Ali pa za žival, ki jo že imate? Sploh če sta to mačka in pes.


Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV 

Koliko dela in odgovornosti zahteva takšna odločitev, ki je nikakor ne smemo sprejeti čez noč, ter zakaj živali nedvomno niso primerno darilo in o njih kot o darilih niti razmišljati ne bi smeli, so govorili v oddaji Dan. na Planet TV, kjer so obiskali dom Urše Milič. Urša je lastnica štiriletne psičke Brije in trimesečne mačke Metke. Ker se jima je Metka pridružila šele pred petimi dnevi, jih je zanimalo, ali se že razumeta. 

Skrb je bila povsem odveč. Metka "se je kar hitro navadila. En dan sem sedela med njima in sem se s psičko igrala, tako da se je Metka navadila vseh teh zvokov, ki jih psička spušča", pravi lastnica.

A vedno ni tako preprosto. Živali potrebujejo čas, da se sprostijo in navadijo druga na drugo. Na voljo jim mora biti tudi prostor, kamor se lahko umaknejo, če so odnosi še napeti. 

Odločitev za posvojitev mora biti premišljena

"Pri tem ni kakega vzorca. Treba je opazovati položaj. Pri nekaterih lahko traja kar precej dolgo, da se navadijo in sprostijo, pri nekaterih pa, tako kot pri Metki, en dan," je povedala Monika Koprivnikar iz društva Žverca - Zavetišče za mačke Mačji dol.

V zavetišču, kjer so poskrbeli za Metko, na posvojitev čaka še 20 mačk. A odločitev za novega družinskega člana mora biti premišljena, je dejala Urša, ki si je mačko želela že vse od otroštva: "Že od mladih nog imam kužke, tako da sem navajena, da imam odgovornost, po osemurnem delavniku na primer ne moreš še kam iti. Jaz grem vedno domov."

Žival je odvisna od lastnika

Na posvojitev se je treba dobro pripraviti in pretehtati vse možnosti, ali ste na to sploh pripravljeni. "Če nekdo prinese žival domov, se mora zavedati, da je tista žival odvisna od njega in od njegove volje, energije, časa in tako naprej. Tako naj se tisti, ki si ne more privoščiti, da bi za žival lepo skrbel, ji posvečal dovolj časa in vsega, kar potrebuje, raje ne odloča za to," je dejala Monika Koprivnikar.

Čeprav je med prazniki več povpraševanj za kosmatinke, razlog, da bi jo nekomu podarili, pri njih ne zdrži. Žival nikakor ni primerna za darilo, tudi če veste, da si jo nekdo želi, pravi. "Nikoli ne morete vedeti, s katero živaljo se bo res ujel. Tako da vedno mora izbirati žival tisti, ki bo skrbel za njo," je še rekla Koprivnikarjeva. Ker je lahko novi družinski član z vami od deset do 25 let, naj bo odločitev za posvojitev vedno preudarna, je dodala.

Ne spreglejte