Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2019,
14.21

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

3

Natisni članek

vreme Hrvaška Avstrija Italija sneg

Petek, 4. 1. 2019, 14.21

5 let, 3 mesece

Zakaj je sneg tudi na italijanskih plažah, pri nas pa ne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

3

sneg Grčija | Sneg je pobelil tudi dele Grčije.  | Foto Reuters

Sneg je pobelil tudi dele Grčije.

Foto: Reuters

Sneg in veter še vedno ovirata promet na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, predvsem v gorskih območjih. Na Hrvaškem so zaradi snega za tovorni promet zaprte številne državne ceste v Gorskem Kotarju in Liki. V Italiji je sneg pobelil plaže, ponekod zaradi količine in vetra ovira promet. V Avstriji so zaradi obilnega sneženja tik pred razglasitvijo najvišje, pete stopnje nevarnosti plazov.

"Trenutno imamo ciklonsko območje nad Vzhodno Evropo. Nad Zahodno Evropo je obsežen anticiklon, v višinah pihajo močni severni vetrovi. Prihaja do učinka, ko se padavine krepijo pred pregrado Alp, na severni strani, na glavnem grebenu Alp, na drugi strani, torej pri nas, pa se sušijo, ker priteka zračni tok s severa," je pojasnil dežurni prognostik Blaž Šter na Agenciji RS za okolje (Arso).

Obratno bi bilo, če bi padavine prihajale z juga, kar je pri nas bolj običajno, še posebno kadar dobimo veliko snega, prinesejo ga južni vetrovi, je dejal Šter.

Ponoči je nekaj snega zapadlo na vzhodu Slovenije, a pri tem gre za drugačen učinek, saj so snežne plohe nastajale zaradi nestabilnosti. Ko so te padavine potovale proti osrednji Sloveniji, so se obenem tudi sušile, je pojasnil Šter.

Neočiščeni tovornjak
Avtomoto S tovornjakov na cesto padal sneg, policisti oglobili prekrškarja #foto

Ob hrvaški obali so se padavine sušile, ob italijanski pa krepile

Na Balkanu ta učinek ni tako zelo izrazit, ker vetrovi pihajo tudi s severovzhoda in je tam panonska ravnina. Ko pride zračni tok do hribovitega dela, se padavine spet krepijo.

"Na drugi strani, ob hrvaški jadranski obali, se te padavine spet sušijo, nato pa pride do zanimivega učinka - nad toplim morjem zaradi dokaj hladne zračne mase nastajajo plohe, nad Jadranom, nad zahodno jadransko obalo, torej nad Italijo, se te padavine spet krepijo, zato lahko tam ob obali tudi sneži," je zasnežene italijanske plaže pojasnil Šter.

Alpe na naši strani skoraj kopne, na avstrijski močno pobeljene

Ker padavine potujejo proti jugu in ne proti severu, nas ne dosežejo. "Tudi v preteklosti smo že imeli takšne zime, ko so bile naše Alpe skoraj kopne, medtem ko je na severni strani pogosto snežilo. Če bi hladen zrak prodrl v bolj zahodno Sredozemlje – trenutno je bolj nad vzhodnim Sredozemljem – bi snežilo tudi pri nas, ker bi imeli v višinah bolj jugozahodni veter. Odločilna sta torej smer vetrov in to, kako so orientirane gorske pregrade," je povedal Šter.

Sneg pri nas morda od srede naprej

Danes precej sneži v Alpah, jutri pa pričakujemo toplejšo fronto in padavine tudi v malce širšem obsegu – tudi v severni Nemčiji, na Češkem in vse do Baltika bo večinoma rahlo snežilo, čeprav bo ta sneg ponekod prehajal tudi v dež, na primer na območju Dunaja, vzhodne Avstrije, je povedal dežurni prognostik.

A padavine ne bodo tako obilne, večinoma bo šlo za od pet do deset centimetrov snega. "Marsikje bo padlo le nekaj centimetrov, veliko snega pa bo zagotovo v Alpah, ker bo severni tok vztrajal tudi še v začetku naslednjega tedna. Čeprav se do takrat sicer lahko še marsikaj spremeni, v sredo pričakujemo spremembo – morda bo hladen zrak prodrl še bolj v zahodno Sredozemlje in takrat bi lahko tudi pri nas snežilo, a to je še prezgodaj napovedovati, možnost pa obstaja.

Čeprav je še prezgodaj za napovedi, vremenoslovci pravijo, da od sredine prihodnjega tedna morda lahko pričakujemo spremembo vremena, ki bi prinesla tudi sneg. | Foto: Ana Kovač Čeprav je še prezgodaj za napovedi, vremenoslovci pravijo, da od sredine prihodnjega tedna morda lahko pričakujemo spremembo vremena, ki bi prinesla tudi sneg. Foto: Ana Kovač

Vremenske razmere ovirajo promet na Hrvaškem

Zaradi burje je za ves promet zaprt most na otok Pag, zaprti so tudi nekateri odcepi jadranske magistrale pri Karlobagu in v zaledju Zadra. Na številnih cestah je zaradi snega obvezna zimska oprema, je objavil hrvaški avtoklub (Hak).

Kot piše, občasno sneži v Liki, Gorskem Kotarju in na vzhodu države v Slavoniji, medtem ko ob obali piha močan veter. Voznike še posebej opozarjajo na poledico.

Sneg ovira promet v več delih BiH, v Srbiji opozarjajo na poledenela cestišča

Na večini cest v BiH promet ovira novozapadli sneg, je poročal avto-moto klub BiH. Največ težav je na gorskih območjih v vzhodni BiH kot tudi na območju Ivan-sedla med Sarajevom in Mostarjem. Opozarjajo, da promet dodatno ovirajo številni tovornjaki in vlačilci, ki so obtičali na cestah.

Srbska avto-moto zveza je danes opozorila voznike na številna poledenela cestišča ter na zimske pogoje na cestah, ki jih pričakujejo tudi v naslednjih dneh.

Novice V Rusiji umazan sneg pobelili z barvo #video

V Avstriji zaradi močnega sneženja opozorila pred snežnimi plazovi

V več avstrijskih zveznih deželah ob že zapadlem snegu in prihajajoči obilni snežni pošiljki višajo stopnjo nevarnosti pred snežnimi plazovi. Med drugim bodo popoldan zaprli tursko avtocesto pri kraju Flachau, saj bodo preventivno načrtovano sprožili plaz.

Tursko avtocesto bodo ob predvidoma 13.30 zaprli za eno uro, saj želijo z načrtovano sprožitvijo plazu poskrbeti za dodatno prometno varnost pred koncem tedna, ko pričakujejo povečan promet zaradi smučarskih turistov.

O sprožanju plazov razmišljajo tudi na avstrijskem Štajerskem, kjer so za pomoč zaprosili vojsko. Oblasti nameravajo v sodelovanju z vojsko nadzorovati zasnežena območja ter po potrebi iz zraka sprožati plazove.

Nevarnost pred snežnimi plazovi sicer v gorah severno od Gradca ostaja velika, v gorah zahodno od Gradca pa so zvišali stopnjo nevarnosti z nizke na srednjo.

Nevarnost pred snežnimi plazovi se ponekod lahko zviša na najvišjo, peto stopnjo

Na avstrijskem Štajerskem so imeli že ponoči številne težave zaradi zimskih razmer. Gasilci so morali na terenu pomagati pri prometnih nesrečah, avtomobilih, ki so obtičali na cestah, in podrtih drevesih.

Nevarnost pred snežnimi plazovi pa je visoka tudi na Tirolskem. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo po obilnem sneženju, ki je napovedano za konec tedna, nevarnost ponekod zvišala s četrte na najvišjo, peto stopnjo. Zapadlo pa naj bi tudi do meter novega snega, manj ga bo predvsem na zahodu dežele.

Lokalne oblasti svarijo predvsem pred turno smuko, saj je nevarnost pred plazovi na neurejenih smučiščih še toliko večja.

Obilica snega je zapadla za Slovaškem in tudi Zakopane je 'zakopalo'.

V snežnem plazu na Norveškem domnevno umrli štirje smučarji

Na Norveškem pogrešajo štiri smučarje, ki jih je pred dvema dnevoma najverjetneje odnesel snežni plaz. Norveške oblasti so danes sporočile, da ni več upanja, da bi tri Fince in Švedinjo še našli žive. Da jih pogreša, je blizu kraja Tamokdalen na severu Norveške v sredo popoldne sporočil njihov prijatelj.

Iskanje pogrešanih je oviralo slabo vreme. So pa reševalci v helikopterju danes zaznali dva signala z oddajnikov na območju, ki ga je prizadel snežni plaz. "To potrjuje naše domneve, da je četverico odnesel snežni plaz," je povedala predstavnica policije Astrid Nilsen. "Ne zdi se nam verjetno, da bi kdorkoli od njih lahko preživel," je še dejala in pojasnila, da se je plaz sprožil že pred dvema dnevoma.

tabela
Novice Kje je zapadlo največ snega?

 

Ne spreglejte