SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj hočejo Hrvati imeti raketomete s 300-kilometrskim dosegom? (video)

3

termometer

Hrvaško ministrstvo za obrambo je ameriškemu Pentagonu poslalo prošnjo za donacijo 16 samovoznih večcevnih raketometov M270 MLRS z dosegom do 300 kilometrov.

ZDA bi raketomete Hrvaški podarile iz svojih vojaških presežkov v okviru pomoči zavezniškim državam, poroča Jutarnji list. Če bo kongres donacijo odobril, bo Hrvaška raketomete dobila brezplačno, rakete pa bo morala kupiti sama. Raketomet ima doseg do 300 kilometrov, zato bi tovrsten sistem in rakete z enakim dosegom, ki jih Hrvati nameravajo kupiti, popolnoma spremenili geostrateško podobo in vojaško ravnotežje sil v regiji, še piše hrvaški časnik.

"Začuden sem nad tovrstnimi željami. Hrvaška meji na tri članice zveze Nato, Slovenijo, Madžarsko in na morju tudi Italijo, zato s te strani ne vidim neke grožnje, kar zadeva preostali prostor jugovzhodne Evrope in Balkana, pa tudi ne. Ne nazadnje je Hrvaška članica Nata in ima tako zagotovljeno zaščito po severnoatlantski pogodbi. S takim orožjem tako ne pridobijo kaj dosti," pravi predstojnik katedre za obramboslovje na FDV Uroš Svete.

Edina s primerljivim sistemom je Srbija V kontekstu načrtovane oborožitve Hrvaške je najbolj izpostavljeno vprašanje Srbije, ki ni članica zveze Nato, meni Svete. Srbija je edina država v regiji s primerljivim raketnim sistemom Morava, ki ga je pred kratkim posodobila. Omenjeni sistem ima sicer krajši doseg kot MLRS, ki si ga želi Hrvaška.

A Svete kljub temu pravi: "Če pogledamo strateške cilje, ki bi eventualno lahko bili v Srbiji, je Beograd od meje s Hrvaško oddaljen bistveno manj in ne potrebuješ sistema s 300 kilometri dosega. Neke racionalne odločitve za delovanje v svoji neposredni okolici tako ne vidim."

Slovenija primerljivega sistema nima. Kar smo imeli v preteklosti, smo zaplenili iz zalog JLA, a ti sistemi že zdavnaj niso več uporabni, je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin