Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2023,
9.49

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

neurje vreme Evropa

Četrtek, 2. 11. 2023, 9.49

6 mesecev

Neurje Ciaran v zahodni Evropi terjalo pet smrtnih žrtev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Neurje Ciaran, ki se je razbesnelo na zahodu Evrope ter s seboj prineslo obilno deževje, poplave in vetrove s sunki okoli 200 kilometrov na uro, je terjalo pet smrtnih žrtev. Prvo smrtno žrtev neurja so zabeležili v Franciji, potem ko je na voznika tovornjaka padlo drevo. Padec drevesa je bil usoden tudi za moškega v nizozemskem mestu Venray, žensko v središču Madrida, eno osebo v Nemčiji in še eno v belgijskem mestu Gent.

Neurje Ciaran je ohromilo tudi promet in povzročilo izpad elektrike za več kot milijon gospodinjstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za dele Anglije, Škotske in Walesa veljajo rumena in oranžna vremenska opozorila, ki pomenijo nevarnost za življenje in premoženje. Več kot 300 šol je zaprtih, okoli 40 prebivalcev otoka Jersey pa so evakuirali v hotele. Na otoku so izmerili veter s hitrostjo do 164 kilometrov na uro, več tisoč gospodinjstev v Angliji pa je ostalo brez elektrike, poroča britanski BBC.

Najvišja, tretja stopnja opozorila velja tudi za tri francoske departmaje. Opozorila pred močnimi sunki vetra so medtem meteorologi izdali tudi za regijo Ile-de-France, ki vključuje Pariz. Zaprtih je več primestnih železniških linij v okolici prestolnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ciaran v Veliki Britaniji | Foto: Reuters Ciaran v Veliki Britaniji Foto: Reuters

Več kot milijon gospodinjstev brez elektrike

V Franciji so ponoči zabeležili tudi prvo smrtno žrtev neurja, potem ko je na voznika tovornjaka padlo drevo, je za televizijo France Info povedal minister za promet Clement Beaune. Še dve osebi sta bili poškodovani, vključno z gasilcem.

Zaradi neurja je brez elektrike ostalo okoli 1,2 milijona francoskih gospodinjstev, pristojne službe pa si prizadevajo obnoviti oskrbo, je danes zjutraj sporočila ministrica za energijo Agnes Pannier-Runacher. V Franciji so sicer gasilci posredovali skoraj 1.900-krat, na severu države pa so zabeležili sunke vetra s hitrostjo okoli 200 kilometrov na uro.

V Belgiji so zaradi neurja oteženi letalski, železniški in cestni promet. Nekateri leti v Antwerpen in iz njega so bili preusmerjeni v Bruselj, na letališču v prestolnici pa je zaradi izrednih razmer v uporabi le ena vzletno-pristajalna steza, kar povzroča zamude. Gasilci so posredovali predvsem zaradi podrtih dreves, odkritih streh in poškodovanih električnih vodov.

Vetrovi bi lahko dosegli hitrost do 110 kilometrov na uro

Belgijski meteorološki urad opozarja na močne sunke vetra, ki bi na zahodu države lahko dosegli hitrost do 110 kilometrov na uro. Podobno hitrost bi vetrovi lahko dosegli tudi na Nizozemskem, kjer je že bilo odpovedanih na stotine letov, poročajo lokalni mediji.

Opozorila pred Ciaranom veljajo tudi za obale Severnega in Baltskega morja, kamor naj bi se neurje postopoma pomaknilo. V Severnem morju bosta po napovedih še posebej prizadeta nemška Vzhodna Frizija in otok Helgoland. Močan veter bodo spremljali gosta oblačnost in nalivi. Veter se bo predvidoma umiril proti koncu tedna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ciaran v Franciji | Foto: Reuters Ciaran v Franciji Foto: Reuters

Srečko Šestan
Novice Prihajajo izredne razmere: Šestan podpisal odredbo za dvig pripravljenosti #video
Neurje, veter, nevihta
Novice Nad Evropo neurje, ki sproža rdeče alarme: "Ciklonska bomba"
Meteoinfo
Novice "Nič kaj spodbudna napoved za prihodnje dni"
Ne spreglejte