Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 10. 2021,
11.22

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

letalo Zagreb letališče

Sobota, 9. 10. 2021, 11.22

2 leti, 6 mesecev

Zagrebško letališče uvaja nove povezave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Letališče Zagreb. | Zagrebško letališče je bilo v raziskavi o kakovosti storitev na letališčih, ki jo izvaja združenje letališč Airports Council International (ACI), lani tretje leto zapored razglašeno za najboljše evropsko letališče v skupini letališč, ki imajo med dvema in petimi milijoni potnikov letno. | Foto zagreb-airport.hr

Zagrebško letališče je bilo v raziskavi o kakovosti storitev na letališčih, ki jo izvaja združenje letališč Airports Council International (ACI), lani tretje leto zapored razglašeno za najboljše evropsko letališče v skupini letališč, ki imajo med dvema in petimi milijoni potnikov letno.

Foto: zagreb-airport.hr

Mednarodno letališče Zagreb v zimskem voznem redu pričakuje vzpostavitev novih povezav s Prago, Manchestrom, Eindhovnom, Baslom, Malago, Neapljem, Solunom ter z Malto in Ciprom, so STA povedali upravljavci letališča. Po omilitvi ukrepov na meji napovedujejo tudi vnovično vzpostavitev avtobusne povezave med letališčem in Ljubljano.

Septembra je bilo na zagrebškem letališču 47 letalskih linij. Kot so povedali upravljavci letališča, bodo nekateri prevozniki v zimskem času skrčili število poletov. Fyldubai pa bo od decembra povezoval Zagreb in Dubaj štirikrat tedensko, potem ko so konec septembra uvedli povezavo dvakrat tedensko. Večina novih povezav v zimskem voznem redu bo z letali irskega nizkocenovnega prevoznika Ryanair.

Glavni izvršni direktor Rynaira Michael O'Leary je konec septembra na Hrvaškem napovedal, da bodo prihajajočo zimo Zagreb povezali s 24 mesti in 16 evropskimi državami. V svoji bazi na zagrebškem letališču naj bi decembra imeli tri letala, naslednje poletje pa pet. Do naslednje poletne sezone pa bodo ustavili polete proti hrvaškim obmorskim letališčem. Menijo, da lahko zgolj v Zagreb v naslednjih treh letih pripeljejo do sedem milijonov potnikov letno.

zagreb gneča
Novice Panika v Zagrebu: Zaradi sesedanja mostu zaprli avtocesto #foto

Čez dve leti želijo biti na ravni kot pred pandemijo

Upravljavci letališča so povedali, da ima Ryanair svoje ocene in da jih ne komentirajo. Na navedbe hrvaških medijev, da se za prihod na zagrebško letališče zanimajo tudi drugi nizkocenovni letalski prevozniki, kot je madžarski Wizz Air, so dejali, da ne želijo izpostavljati enega samega prevoznika. "Vsako leto smo v stiku z veliko prevozniki, da bi se skušali dogovoriti za nove povezave ali okrepiti število poletov na obstoječih poletih iz Zagreba," so povedali in izpostavili, da so pogoji za sodelovanje z letalskimi prevozniki javno objavljeni in transparentni ter da ob tem ni nobene diskriminacije.

"Zahvaljujoč okrepljeni ponudbi cenejših poletov od prejšnjega poletja in segmentu potnikov, ki jim takšna ponudba ustreza, je naša projekcija, da bi do leta 2023 dosegli raven potniškega prometa, kot je bila pred pandemijo covid-19," so dejali. V predkoronskem letu 2019 so imeli nekaj več kot 3,4 milijona potnikov, lani pa 924.823, so objavili na svoji spletni strani.

Hrvaška policija
Novice V Savi v Zagrebu našli truplo; ne vedo, kako je oseba umrla

Računajo tudi na potnike iz Slovenije

Ob tem računajo tudi na potnike iz Slovenije, ki jih pričakujejo v nekoliko večjem številu, ko se bodo zrahljali epidemiološki ukrepi za prehod meje. "Po stečaju slovenskega prevoznika Adrie Airways smo zabeležili rahlo zvišanje števila potnikov iz Slovenije, a so epidemiološki ukrepi za prehod meje vplivali tudi na število slovenskih potnikov," so povedali.

Napovedali so, da bodo po omilitvi ukrepov spodbudili pogajanja, da bi znova vzpostavili redno neposredno avtobusno povezavo med Ljubljano in zagrebškim letališčem, kot je bila pred zaostrovanjem ukrepov za prehod meje.

"Že pred tem, ko je bilo jasno, kako močno negativno bo pandemija vplivala na naše poslovanje, smo sprejeli spremembe investicijskih načrtov in optimizacijo stroškov. Izpolnili smo pogoje za pomoč hrvaške vlade za ohranitev delovnih mest v času pandemije ter zagotovili dodatna posojila za ohranitev likvidnosti in visokih standardov poslovanja," so dejali.

Letalo Ryanair
Trendi Ryanair iz Zagreba odpira novih 24 letalskih povezav, vozovnice od 20 evrov
Morebitno občutno povečanje števila potnikov, kot jih za naslednja leta napoveduje Ryanair, bi lahko za zagrebško letališče pomenilo tudi aktiviranje dela koncesijske pogodbe, ki predvideva drugo fazo izgradnje zagrebškega letališča, ki bo po širitvi lahko sprejelo do osem milijonov potnikov letno. Zagrebško letališče je bilo v raziskavi o kakovosti storitev na letališčih, ki jo izvaja združenje letališč Airports Council International (ACI), lani tretje leto zapored razglašeno za najboljše evropsko letališče v skupini letališč, ki imajo med dvema in petimi milijoni potnikov letno.
Ne spreglejte