Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
21. 10. 2014,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Uskok

Torek, 21. 10. 2014, 12.29

8 let

Zagrebški župan Bandić mora v pripor

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preiskovalni sodnik Zdenko Posavec je odločil, da mora zagrebški župan Milan Bandić zaradi ponovitvene nevarnosti in možnosti vplivanja na priče v pripor za 30 dni.

Bandić bo priprt v Remetincu v bližini Zagreba, kjer je na prestajanju kazni nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader. Sodnik je pripor odredil za 12 aretiranih, piše spletni portal dnevnik.hr.

Aretiranih je bilo sicer 16 oseb, a je Uskok za štiri predlagal, da jih izpustijo in se bodo lahko branili na svobodi.

Uskok je preiskavo sprožil zaradi zlorabe položaja in oblasti, utaje davkov ali carine, trgovanja z vplivom, spodbujanja k zlorabi položaja in oblasti ter vplivanja na trgovanje z vplivom. Skupaj naj bi po ocenah tožilstva povzročili za okoli 20 milijonov kun škode (2,6 milijona evrov).

Bandića Uskok bremeni za nezakonitosti v poslovanju s podjetjem Cios in podjetjem Bagram ter za sporno financiranje predsedniške kampanje leta 2009, s katero naj bi za deset milijonov kun (1,3 milijona evrov) oškodoval mestni in državni proračun. Hkrati naj bi v petih primerih trgoval z vplivom, ko je vplival na nezakonito zaposlitev znancev v mestnih organih in Zagrebškem holdingu. Osumljen je še, da je v sedmih primerih zlorabil svoj službeni in družbeni položaj, med drugim naj bi službene avtomobile uporabljal v zasebne namene, uradno poročilo Uskoka o vodenju preiskave povzema hrvaški Index.

Hrvaški mediji so po aretaciji Bandića in drugih neuradno poročali, da naj bi zagrebškega župana bremenila predvsem 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) vredna pogodba med Zagrebom in centrom za recikliranje kosovnih odpadkov Cezar, ki je del podjetja Cios. Sporne so tudi spremembe mestnega urbanističnega načrta zaradi gradnje sežigalnice odpadkov in domnevne malverzacije z zemljišči, ki so jih v škodo mesta prodajali zasebnikom, je pisal Jutarnji list.

Bandićev odvetnik Krešimir Krsnik je za hrvaško nacionalno televizijo HRT zatrdil, da njegov klient ne bo odstopil z mesta zagrebškega župana.

Ne spreglejte