Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2018,
15.32

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Nato ime Grčija Makedonija

Sreda, 30. 5. 2018, 15.32

5 let, 11 mesecev

Makedonski premier: Dokončnega dogovora z Grčijo še ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Zoran Zaev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Makedonski premier Zoran Zaev je v Skopju izjavil, da dokončni dogovor z Grčijo o novem uradnem imenu Makedonije še ni dosežen. Napovedal je, da bosta z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom morda še danes govorila po telefonu, v prihodnjih dneh pa se bosta tudi sestala. O imenu bodo v Makedoniji jeseni pripravili tudi referendum.

"Strinjamo se glede temeljev in načel dogovora," je novinarjem glede dogovora z Grčijo dejal makedonski premier Zoran Zaev. Hkrati je poudaril, da dogovor še ni dokončno sklenjen.

Dodal je, da bo še nocoj ali v četrtek po telefonu govoril z grškim predsednikom vlade Aleksisom Ciprasom. "Pred tem ne bomo razkrili podrobnosti dogovora," je napovedal Zaev.

Makedonija
Novice Dosegli naj bi dogovor o imenu Makedonije

Prebivalci Makedonije bodo o novem uradnem imenu odločali na referendumu

Dogovor bo nato potrjeval parlament, kar bo omogočilo, da Grčija umakne blokado vabila Makedoniji v zvezo Nato. Vabilo bi Makedonija v tem primeru lahko dobila že na julijskem vrhu zavezništva, je povedal makedonski premier.

O novem uradnem imenu države bodo prebivalci Makedonije nato glasovali še na referendumu, ki bo po besedah Zaeva potekal septembra ali oktobra.

Makedonski mediji so v torek sicer poročali, da sta se zunanja ministra Grčije in Makedonije Nikos Kocias in Nikola Dimitrov strinjala, da je Republika Severna Makedonija najverjetnejši predlog novega imena države za rešitev dolgoletnega spora med državama.

Iz urada makedonskega predsednika Gjorgeja Ivanova so medtem sporočili, da zanj rešitev pod pogojem erga omnes oziroma splošne rabe ni sprejemljiva. "Stališče predsednika je načelno in obenem v skladu s stališči njegovih predhodnikov," so zapisali. Dodali so, da se bo predsednik v četrtek srečal z makedonskim zunanjim ministrom Nikolo Dimitrovom.

Nikola Gruevski
Novice Nekdanji makedonski premier obsojen na dve leti zapora

Na mizi več predlogov za novo ime Makedonije

Spor med sosedama na Balkanskem polotoku se vleče že vrsto let in predstavlja glavno oviro na poti Makedonije v EU in Nato.

Pogajanja potekajo pod okriljem Združenih narodov in posrednika Matthewa Nimetza, ki je ob začetku leta predlagal imena Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje). Cipras in Zaev sta sicer sredi maja sicer govorila tudi o predlogu iz Skopja - Ilindenska Makedonija.

Zoran Zaev
Novice Sodišče v Skopju oprostilo Zaeva v sojenju zaradi korupcije
Ne spreglejte