Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 8. 2022,
15.01

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

17

Natisni članek

Moldavija nesreča nesreča pijani vozniki alkohol

Ponedeljek, 15. 8. 2022, 15.01

1 leto, 8 mesecev

Radikalen ukrep: kdor vozi pijan, mora umivati trupla v mrtvašnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

17

mrtvašnica | Popravni program je sestavljen iz dveh delov, drugi del opravijo v mrtvašnici. Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Popravni program je sestavljen iz dveh delov, drugi del opravijo v mrtvašnici. Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

"To je najtežja lekcija v mojem življenju. Konec je z alkoholom, nikoli več ne bom popil niti kapljice," je dejal Moldavec, ki je moral, potem ko je vozil pod vplivom alkohola, delati v mrtvašnici. Moldavske oblasti so namreč leta 2019 zaradi velikega problema s pijanimi vozniki uvedle radikalne kazni. Zdaj so objavili, da se je ukrep izkazal za učinkovitega, poroča Blic. 

V Moldaviji imajo velik problem z vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola. To so se odločili rešiti na najbolj radikalen način. Vsi, ki vozijo pod vplivom alkohola in želijo znova imeti vozniško dovoljenje, morajo za kazen delati v mrtvašnici. 

Začne se z delom v bolnišnici, nadaljuje v mrtvašnici 

Tisti vozniki, ki jim je vozniško dovoljenje odvzeto zaradi prometnega prekrška, ga lahko dobijo nazaj, če plačajo 200 evrov in si tako "kupijo" vstopnico za poseben popravni program. Upoštevati je treba pomemben podatek, in sicer da je povprečna plača v Moldaviji okoli 270 evrov.

Popravni program je sestavljen iz dela v bolnišnici. Tja napoteni vozniki morajo pomagati zdravstvenemu osebju pri pomoči ponesrečencem v prometnih nesrečah. Ko tam pomoč ni nujna, jih pošljejo na drug oddelek, in sicer v mrtvašnico, kjer morajo opravljati vse delo, ki se tam običajno opravlja, torej pomagati pri obdukciji, sprejemati in umivati trupla.

"Z alkoholom je konec, nikoli več ne bom popil niti kapljice"

Program se je leta 2019 začel v mestu Kišinjev s šestimi vozniki, ki so bili kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Eden je dal odpoved nekaj minut po začetku dela v mrtvašnici, drugi pa je izjavil: "To je najtežja lekcija v mojem življenju. Z alkoholom je konec, nikoli več ne bom popil niti kapljice. Nočem se vrniti sem."

Ko obsojeni vozniki končajo poseben program, morajo ponovno opravljati vozniški izpit. Trenutno ta program v Moldaviji prinaša odlične rezultate. Od leta 2019 je delo v mrtvašnici opravilo kar 600 voznikov in le eden od njih je po opravljenem programu znova pijan sedel za volan. 

pivo
Novice V Sloveniji že 68 pivovarn: če pivo kupite v trgovini namesto v lokalu, prihranite ...
Novice Hrvaška: šef kabineta podpredsednice vlade zbil otroka in pobegnil
Split Dalmacija Hrvaška
Novice Ladjo vozil pod vplivom alkohola, ta je po trku potonila
Ne spreglejte