Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
26. 11. 2015,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

burka Švica kazen

Četrtek, 26. 11. 2015, 8.45

8 let

Za nošenje burke v javnosti do 9.000 evrov kazni

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ženske, ki v javnosti nosijo burko, bi lahko v švicarskem kantonu Ticino zaradi tega oglobili z do okoli devet tisoč evri, če bo začel veljati zakon, ki ga predlaga lokalna vlada.

Muslimanke ne bodo smele nositi burk v trgovinah, restavracijah ali javnih stavbah v Ticinu, potem ko je vlada v tem italijansko govorečem švicarskem kantonu potrdila prepoved, o kateri so septembra leta 2013 odločali volivci in jo podprli z dvotretjinsko večino. Kljub prepričljivi podpori prepoved ni bila uzakonjena, ker se je turistična industrija bala, da bi odvrnila bogate arabske turiste.

Zakon velja tudi za turiste "Tisti, ki se želijo integrirati, so dobrodošli, ne glede na svojo vero," je dejal Giorgio Ghiringhelli, ki je napisal predlog prepovedi. "Tisti, ki zavračajo naše vrednote in nameravajo vzpostaviti paralelno družbo, osnovano na verskih zakonih, ter hočejo nadomestiti našo družbo, pa niso dobrodošli," je dodal.

Vlada v Ticinu je želela prepovedati nošenje burk in nikabov, pa tudi mask, ki jih nosijo demonstranti, vendar so poslanci izglasovali milejši zakon, ki ne dovoljuje izjem za turistke. Obiskovalce, ki bodo prišli v Ticino, bodo cariniki na meji z Italijo in na letališčih obvestili, da si ni zakonito zakrivati obraza z burko ali nikabom.

Kazen od 92 do 9.200 evrov Najnižja kazen, ki jo za kršenje predvideva zakon, je sto frankov (okoli 92 evrov), najvišja pa deset tisoč frankov (okoli 9.200 evrov). Švicarski parlament je odločil, da prepoved ne krši zveznega zakona, vendar ni znano, kdaj bo novi zakon začel veljati.

Podoben zakon že velja v Franciji (kjer je predvidena kazen od 50 do 210 evrov) in Belgiji, pred dnevi pa je največja opozicijska stranka SDS predlagala prepoved nošenja burk in nikabov tudi v Sloveniji.

Ne spreglejte