SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z Everesta le s smetmi v nahrbtniku

4

termometer

Nepalske oblasti so se odločile, da morajo alpinisti z Everesta ob sestopu v dolino prinesti po osem kilogramov smeti.

Nepal ima 14 najvišjih vrhov sveta, ki si jih želijo osvojiti alpinisti. A tudi najvišja gora sveta je podvržena neusmiljenemu diktatu posla. Nepal na leto le z vzponi na Everest zasluži okoli tri in pol milijona evrov.

Toda pred mesecem dni je nepalska vlada objavila znižane cene dovoljenj za plezanje na Mount Everest. Do zdaj je moral vsak tujec za dovoljenje plačati 25 tisoč dolarjev, letos pa bodo ceno znižali na 11 tisoč dolarjev. Toda z drobnim tiskom: vsak alpinist bo moral z gore prinesti osem kilogramov smeti.

Najvišja gora sveta je namreč precej obljudena in zelo onesnažena. Da bi omejili število plezalcev, so tudi ukinili znižano ceno dovoljenja za skupine. Prvič pa so uvedli tudi dovoljenje za Nepalce, in sicer za 750 dolarjev.

Konec gneče in onesnaževanja

Cena dovoljenja za plezanje na Everest je bila v preteklosti mnogokrat na udaru kritikov, češ da si zaradi cene vzpon lahko privoščijo le bogataši. Nepalci so z znižanjem cene naredili goro bolj dostopno, obenem pa upajo, da se bodo izboljšali pogoji plezanja, saj naj bi bilo na gori manj velikih skupin, ki so imele do zdaj nižjo ceno dovoljenj za plezanje.

Zaradi velikega števila velikih skupin so v preteklih letih plezalci plezali dobesedno v vrstah, čakajoč drug na drugega, da so zapustili nevarne odseke. Za mnoge je bila ta izkušnja veliko razočaranje.

Še bolj kot vrste plezalcev pa so na gori nemogoče razmere s smetmi. Everest je najvišje svetovno smetišče. Tam je do zdaj ostalo vse: prazne kisikove jeklenke, prazni plinski gorilniki, šotori, smeti iz nahrbtnikov, iztrebki, ostanki helikopterja in tudi trupla. Zaradi vremenskih pogojev se nič od tega ne razgradi in vse za vedno ostane na pobočjih.

Vsako leto 50 ton smeti

Ocenjujejo, da se vsako leto na gori nabere 50 ton odpadkov, prav tako pa je tam tudi okoli 200 trupel umrlih plezalcev. Pred leti so sicer že skušali s čistilno akcijo očistiti pobočje in v dolino so odnesli osem ton odpadkov. Količina odpadkov na gori je nevarna za plezalce, saj že onemogoča varno plezanje.

Samo na najbolj nevarnem delu gore, v t. i. coni smrti, naj bi bilo nekaj deset ton odpadkov. Reinhold Messner je celo predlagal, da bi jo za nekaj let zaprli za plezalce, da bi lahko očistili pobočja in da bi se ta regenerirala.

Iz smeti nastanejo umetnine

Zato so se skupaj z nižjo ceno dovoljenja odločili tudi za novo pravilo prinašanja smeti z gore. Veljati bo začelo aprila in to brez izjeme za vse plezalce. Tisti, ki poleg svojih smeti ne bodo prinesli še predpisanih osem kilogramov, bodo kaznovani. Za zdaj še ni jasno, ali bo šlo za denarno kazen ali morda celo za časovno prepoved plezanja.

V baznem taboru bo organizirano zbiranje smeti. Vsaka ekspedicija bo morala plačati tudi štiri tisoč dolarjev depozita, ki jim ga bodo vrnili, ko bodo dokazali, da so z gore prinesli vse, kar so tja odnesli.

Pred leti so iz odpadkov, prinesenih z gore, naredili 75 umetnin, ki so jih razstavili v Kathmanduju. Nepalska vlada pričakuje, da bodo tudi po končani letošnji sezoni plezanja na Everest iz odpadkov najvišje gore sveta naredili umetnine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin