Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2017,
7.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

4

Natisni članek

Xi Jinping Kitajska kongres

Sreda, 18. 10. 2017, 7.08

6 let, 6 mesecev

Xi: Kitajska je postala velesila v svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

4

Xi Jinping, Kitajska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Državni in partijski voditelj Xi Jinping, ki naj bi na 19. kongresu kitajske komunistične partije utrdil oblast, je okoli dva tisoč delegatom predstavil svojo vizijo Kitajske.

Najpomembnejši politični dogodek letos na Kitajskem se je začel z nagovorom Xija, ki je naštel nedavne uspehe Kitajske in dejal, da "socializem s kitajskimi lastnostmi v tej novi dobi" pomeni, da je Kitajska "postala velesila v svetu". Dodal je, da država ne bi smela kopirati tujih poliitčnih sistemov.

Opisal je dvostopenjski načrt za kitajsko socialistično modernizacijo, ki naj bi jo dosegli do leta 2050. Opozoril je pred separatizmom - pri tem naj bi imel v mislih predvsem separatistična gibanja v Xinjiangu, Tibetu in Hongkongu - ter poudaril vladno načelo, da je Tajvan del Kitajske.

Kitajska ne bo zaprla vrat svetu

Napovedal je, da Kitajska ne bo zaprla svojih vrat svetu in obljubil nadaljnje gospodarske reforme, vključno zniževanje omejitev za tuje investitorje. Omenil je tudi svoj obširen boj proti korupciji znotraj partije, v okviru katere so kaznovali več kot milijon uradnikov, poroča BBC.

Zaradi kongresa komunistiučne partije, ki poteka vsakih pet let, v Pekingu veljajo ostri varnostni ukrepi, zaradi katerih so po poročanju BBC-ja nekatere restavracije, telovadnice, nočni klubi in karaoke bari zaprli svoja vrata, Airbnb pa je odpovedal najemanje stanovanj oziroma sob v središču kitajske prestolnice.

Kongres je priložnost za 64-letnega Xija, da z imenovanjem svojih kadrov v najvišje organe partije okrepi nadzor v državi z 1,4 milijarde prebivalcev. Ob koncu kongresa, ki bo trajal teden dni, bo Xi dobil nov mandat za vodenje partije in države.

Na kongresu, ki se ga bo udeležilo 2287 delegatov, bodo izvolili nov centralni komite partije, ki bo imel 205 članov. Po pričakovanjih bodo v partijski statut vpisali Xijevo politično "misel". Ta čast je do zdaj doletela le Mao Zedonga in Deng Xiaopinga.

Xi Jinping, Kitajska | Foto: Reuters Foto: Reuters Xi goji kult osebnosti

Xija, ki si je v prvem mandatu nagrabil ogromno moči, mnogi primerjajo z Mao Zedongom, ustanoviteljem Ljudske republike Kitajske, in Deng Xiaopingom, ki je konec 70. let prejšnjega stoletja sprožil gospodarske reforme, s katerimi je Kitajska postala drugo največje gospodarstvo na svetu.

Xi je v prvem petletnem mandatu pridobil kopico nazivov, gojil kult osebnosti in okrepil zatiranje oporečnikov. S kampanjo proti korupciji je opravil z morebitnimi tekmeci, prestrukturiral je vojsko.
Ne spreglejte