Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2022,
14.51

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

7

Natisni članek

najnevarnejša rastlina na svetu rastline Gympie Gympie

Sreda, 2. 11. 2022, 14.51

1 leto, 5 mesecev

Vzgojil najnevarnejšo rastlino na svetu: "Kot bi se hkrati opekel z vročo kislino in ubil z električnim udarom"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

7

Britanec je doma vzgojil "najnevarnejšo rastlino na svetu", ki je znana tudi kot samomorilska rastlina. Če se z rastlino zbodete, se zdi, kot da bi se "hkrati opekli z vročo kislino in ubili z električnim udarom".

49-letni Daniel Emlyn-Jones se je odločil, da bo rastlino gympie-gympie gojil v svojem domu. Ta je zdaj zaprta v kletki, označeni z znakom za nevarnost. Dendrocnide moroides, znana tudi kot gympie-gympie, je rastlina, znana tudi kot avstralsko bodeče drevo. Je koprivi podoben grm in najbolj strupena rastlina na svetu.

Posledice lahko "žrtve" rastline čutijo več kot eno leto, če njenih dlačic ne odstranijo s kože, v nekaterih primerih se odločijo celo za samomor.

Živalski vrt Taronga levi
Novice Preplah: iz živalskega vrta pobegnilo pet levov

Kot bi se "hkrati opekli z vročo kislino in istočasno ubili z električnim udarom"

Rastlina lahko ob dotiku povzroči bolečino, kot da bi se "hkrati opekli z vročo kislino in ubili z električnim udarom", ta pa lahko traja več tednov ali celo mesecev. Bolniki v agoniji ne morejo spati, v nekaterih skrajnih primerih naredijo celo samomor.

Ljudje, ki so se dotaknili rastline, so poročali o napadih kihanja, alergijah, velikih rdečih izpuščajih in bolečem otekanju udov. Rastlino so odkrili v njeni domovini Avstraliji, ko je leta 1866 zbodla konja cestnega geodeta in je ta ponorel, v dveh urah pa umrl. Drugo grozljivo zgodbo je povedal avstralski vojak iz druge svetovne vojne Cyril Bromley, ki je med treningom padel v koprive, zaradi česar je po tednih agonije in neučinkovitem zdravljenju ponorel. Neki moški naj bi, potem ko je strupeno rastlino uporabil kot toaletni papir, občutil mučno bolečino in se zato ustrelil.

"Nočem biti videti kot norec. To delam zelo varno," je povedal Daniel, ki je tudi spletni mentor na Oxfordu. Dodal je, da želi spodbuditi zanimanje za rastline z gojenjem edinstvenih vrst.

Nikolai Mushegian
Novice Na zloglasni plaži našli mrtvega pionirja kriptovalut

Vrtnarskemu hobiju želel dodati malce razburljivosti 

Gympie-gympie je rastlina iz družine koprivovk Urticaceae, najdemo jo v deževnih gozdovih Malezije in Avstralije. Če se rastline dotaknete samo za sekundo, drobnim dlačicam podobne iglice povzročijo pekoč občutek, ki se v prihodnjih od 20 do 30 minutah stopnjuje. Nekateri botanični vrtovi te rastline hranijo kot zanimive primerke, poroča DailyMail.

Kot je še povedal Daniel, je rastlino začel gojiti, ker ga je vzgajanje pelargonij in banan malce dolgočasilo. Svojemu vrtnarskemu hobiju se je odločil dodati malce razburljivosti. "Semena sem dobil od podjetja v Avstraliji, stala so približno šestdeset avstralskih dolarjev, tako da niso bila poceni," je povedal ter dodal, da je semena mogoče dobiti na internetu, vendar mora biti uporabnik pazljiv, da se ne razširijo iz zaprtega prostora. Sam jih hrani v lončkih v sobi.

Kot je povedal, je bil že nekajkrat v nevarnosti, da bi ga rastlina zbodla. "Ni pametna ideja, da se je dotakneš, vendar me je že nekoliko opekla skozi tkanino na zadnji strani rokavic do komolcev, kar ni bilo tako grozno," je povedal Daniel in dodal, da ima triodstotno klorovodikovo kislino, s katero lahko namažeš predel opekline za 15 minut, da zmanjšaš bolečino.

dražba zbirrka Gran Turismo
Avtomoto Anonimnež prodaja sanjsko zbirko: neprecenljivo in astronomsko drago
Ivo Boscarol
Novice Ivo Boscarol izpolnil obljubo in gasilcem nakazal toliko denarja #video
Ne spreglejte