Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2014,
14.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

terorizem Francija javno mnenje

Sreda, 27. 8. 2014, 14.49

8 let

Vsak šesti francoski državljan podpira ISIS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nedavna raziskava javnega mnenja razkriva zastrašujoče razsežnosti podpore, ki jo tudi v Evropi uživa teroristična organizacija ISIS. Podporo ji izraža kar 16 odstotkov francoskih državljanov.

Močna teroristična diaspora v Franciji Organizaciji ISIS je do zdaj v svoje vrste uspelo privabiti okoli 80 tisoč borcev. Ti vse pogosteje ne prihajajo več zgolj iz regije, temveč iz vsepovsod – tako iz ZDA kot iz držav Zahodne Evrope. Kot poroča Newsweek je nedavna raziskava javnega mnenja glede odnosa do ISIS, ki jo je za rusko novičarsko agencijo izvedlo podjetje ICM, razkrila nenavadno visoko naklonjenost francoskih državljanov tej organizaciji. Kar vsak šesti državljan Francije je izrazil pozitiven odnos do omenjene teroristične organizacije. Še bolj skrb vzbujajoče stanje je med mlajšimi skupinami – med 18-in 24-letnimi francoskimi državljani je naklonjenost organizaciji izrazilo kar 27 odstotkov vprašanih – skoraj tretjina. Zgovorna je tudi primerjava z javno podporo francoskemu predsedniku, ki je po zadnjih podatkih organizacije Ifop pri borih 18 odstotkih.

Opazna podpora tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji Raziskava je razkrila, da je podpora ISIS več kot prisotna tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji. V zadnji je pozitiven odnos do organizacije izrazilo okoli sedem odstotkov vprašanih, medtem ko je bila podpora pri starejših višja kot pri mlajših. V Nemčiji je odobravanje ISIS konsistentno prek starostne palete izrazilo med tremi in štrimi odstotki vprašanih. Nesorazmernost s Francijo je na nek način logična, saj v tej deželi živi okoli pet milijonov muslimanov, večinoma severnoafriškega porekla.

Dovzetne mlade generacije brez perspektive Posebej mlajše generacije z vprašljivo perspektivo so v preteklosti že burile duhove – spomnimo se le masovnih protestov pred leti. Po besedah Newsweekove poročevalke Anne-Elizabeth Moutet so prav skupine, ki močno podpirajo ISIS, tiste, ki so ujete v 40-odstotno nezaposlenost in zavedene s terorističnim propagandnim strojem. Gre za iste posameznike, ki zažigajo sinagoge.

Anketa je sicer vključevala vzorec 3.007 posameznikov, od tega tisoč v Veliki Britaniji, 1.006 v Franciji in 1.001 v Nemčiji, potekala pa je julija letos, torej pred šokantno usmrtitvijo ameriškega novinarja.

Ne spreglejte