Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
22. 11. 2017,
14.28

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Srebrenica Jugoslavija Ratko Mladić

Sreda, 22. 11. 2017, 14.28

6 let, 5 mesecev

Odzivi: Dejan Anastasijević, srbski novinar, ki je pričal proti Miloševiću

Vprašanje je bilo le, katere njegove zločine bodo opredelil za genocid

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

"Sodba haaškega sodišča ni bila veliko presenečenje," je po tem, ko je haaško sodišče Ratka Mladića obsodilo na dosmrtni zapor, za Siol.net komentiral srbski raziskovalni novinar Dejan Anastasijević.

Anastasijević | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc Dejan Anastasijević je večkrat mednarodno nagrajeni srbski raziskovalni novinar, ki iz Beograda in Bruslja piše za srbski tednik Vreme, ameriški Time ter več evropskih in ameriških medijev.

Pokrival je vse zaplete in spopade na območju nekdanje Jugoslavije in držav, ki so iz nje nastale, njegova poročanja o dogajanjih na Kosovu leta 2008 so sprožila kazenske ovadbe zoper režim nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

Ne dolgo za tem je moral za tri leta zapustiti državo zaradi groženj zoper njegovo življenje, po vrnitvi v Beograd leta 2002 je zaslovel kot prvi srbski novinar, ki je pričal proti Miloševiću. Grožnje proti njemu niso usahnile, tudi zato ker se v zadnjih letih ukvarja z organiziranim kriminalom, so med drugim o Anastasijeviću zapisali na spletni strani združenja European Stability Initiative.


Haaško sodišče je danes Ratka Mladića, nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske, obsodilo na dosmrtno kazen zaradi genocida v Srebrenici ter vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med obleganjem Sarajeva. Mladića so spoznali za krivega v desetih od enajstih točk obtožnice. 

Tožilstvo se bo gotovo pritožilo

"Pričakovali smo dosmrtni zapor, saj je bila ena izmed točk obtožnice genocid, kar je najhujša mogoča obtožba," pravi Anastasijević.

"Vprašanje je bilo, ali bodo Mladićeve zločine v šestih občinah v Bosni in Hercegovini, med njimi Prijedor, Foča, Ključ, Bijeljina in Sanski most, prav tako opredelili kot genocid ali ne. Čeprav je bil zločin dokazan, sodišče ni našlo elementov genocida, zato se bo tožilstvo gotovo pritožilo," je dodal srbski novinar.

Zdaj 74-letnega Mladića so po osebni in poveljniški odgovornosti obtožili v 11 točkah obtožnice - v dveh točkah za genocid, v petih za zločine proti človečnosti ter štirih za vojne zločine. Med obleganjem Sarajeva je umrlo več kot deset tisoč ljudi, med genocidom v Srebrenici več kot osem tisoč. | Foto: Reuters Zdaj 74-letnega Mladića so po osebni in poveljniški odgovornosti obtožili v 11 točkah obtožnice - v dveh točkah za genocid, v petih za zločine proti človečnosti ter štirih za vojne zločine. Med obleganjem Sarajeva je umrlo več kot deset tisoč ljudi, med genocidom v Srebrenici več kot osem tisoč. Foto: Reuters

Mladić ni odgovarjal za vse svoje zločine

Na vprašanje, zakaj Mladić ni odgovarjal za zločin v Škabrnji in drugod na Hrvaškem, Anastasijević odgovarja: "S tem so se že ukvarjala hrvaška sodišča. Vsak zločin je grozen in nedopusten, ampak se je na Hrvaškem vseeno dogajalo manj kot v Bosni in Hercegovini. Mladić ne bo odgovarjal niti za vsa svoja dejanja v Bosni in Hercegovini, a ko se vse sešteje in odšteje, ostaja neizpodbitno dejstvo, da je Mladić obsojen za genocid." 


Preberite še:


Fotogalerija
1 / 16
Ne spreglejte