Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2019,
13.23

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

evropski komisarji Ursula von der Leyen Evropska komisija

Torek, 29. 10. 2019, 13.23

4 leta, 5 mesecev

Von der Leynova potrdila komisarska kandidata iz Francije in Madžarske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Ursula von der Leyen | Ursula von der Leyen je Romunijo pozvala, naj tudi tam čim prej predlagajo novega komisarskega kandidata. | Foto Reuters

Ursula von der Leyen je Romunijo pozvala, naj tudi tam čim prej predlagajo novega komisarskega kandidata.

Foto: Reuters

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je potrdila komisarska kandidata Francije in Madžarske Thierryja Bretona in Oliverja Varhelyija. Obenem je von der Leynova poslala pismo Romuniji z vnovičnim pozivom, naj tudi ta čim prej predlaga kandidatko oziroma kandidata za evropskega komisarja.

Ursula von der Leyen je v ponedeljek opravila pogovora s kandidatoma Francije in Madžarske ter potrdila njuno zmožnost in usposobljenost, da postaneta evropska komisarja. O tem je danes tudi obvestila države članice EU.

Francija je morala novega kandidata predlagati, ker je prva kandidatka za komisarko Sylvie Goulard padla na izpitu v Evropskem parlamentu. Prvotna kandidata Romunije in Madžarske, Rovano Plumb in Laszla Trocsanyija, pa je Evropski parlament zaradi navzkrižja interesov zavrnil že pred zaslišanji.

ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova bo spala kar ob svoji pisarni

Ali bo Madžarska ohranila resor za širitev, še ni jasno

Medtem ko je jasno, da bo Francoz Thierry Breton ohranil resor za notranji trg, ki je od začetka namenjen Franciji, pa še ni jasno, ali bo Madžarska ohranila resor za širitev. Po neuradnih informacijah je najprej treba počakati na predlog kandidata iz Romunije, šele nato bo von der Leynova odločila o portfeljih za kandidata Budimpešte in Bukarešte.

Francija je za novega kandidata za komisarja predlagala izvršnega direktorja tehnološkega podjetja Atos in nekdanjega finančnega ministra Thierryja Bretona. | Foto: Reuters Francija je za novega kandidata za komisarja predlagala izvršnega direktorja tehnološkega podjetja Atos in nekdanjega finančnega ministra Thierryja Bretona. Foto: Reuters

Budimpešta je za novega kandidata predlagala veleposlanika pri EU Oliverja Varhelyija, Francija pa izvršnega direktorja tehnološkega podjetja Atos in nekdanjega finančnega ministra Bretona, ki se zaradi povezav v zasebnem sektorju ne zdi najbolj varna izbira za francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

kolaž
Novice Von der Leynova zahteva nova evropska komisarska kandidata

Romunija nima vlade, ki bi lahko predlagala novega kandidata

Glavna govorka komisije Mina Andreeva je sicer danes poudarila, da je Breton pred preverjanjem njegove finančne izjave v odboru Evropskega parlamenta za pravne zadeve, ki je zavrnil Plumbovo in Trocsanyija, predstavil "daljnosežne ponudbe", da bi se izognil morebitnemu navzkrižju interesov.

Pred tedni so zaokrožile neuradne informacije, da naj bi novi desnosredinski romunski premier Ludovic Orban za komisarski položaj predlagal Adino Valean in Siegfrieda Muresana. Oba sta evropska poslanca iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), vendar pa v Romuniji še ni vlade, ki bi lahko predlagala komisarskega kandidata. Parlament naj bi o njej glasoval 4. novembra, vendar je izid negotov.

Ursula von der Leyen
Novice Od spornih kandidatov padla samo Francozinja: "To, kar smo videli na zaslišanjih, je velik korak nazaj"

Nova komisarska ekipa očitno ne bo spolno uravnotežena

Čeprav je von der Leynova vse članice pozvala, naj predlagajo žensko in moškega, trenutno cilju spolne uravnoteženosti, ki si ga je zadala, kaže bolj slabo. Njena prva ekipa je bila sprva spolno uravnotežena, vendar je von der Leynova s padcem Plumbove in Goulardove izgubila vsaj dve ženski. V parlamentu že opozarjajo, da od zahteve po spolni uravnoteženosti ne bodo odstopili. Vodja socialistov v parlamentu Iratxe Garcia Perez je v ponedeljek tvitnila, da vztrajajo pri tem cilju.

Nova komisija bi morala začeti delati 1. novembra, vendar zaradi zapletov s kandidati Francije, Romunije in Madžarske to ne bo mogoče. Zaradi politične krize v Romuniji je vprašljivo, ali bo lahko začela 1. decembra, kar je nov ciljni datum. Vprašanje je tudi, kako bo z Veliko Britanijo. Če bo ob začetku dela nove komisije še vedno država članica Unije, kar se zdi zelo verjetno, bo morala predlagati kandidatko oziroma kandidata za evropskega komisarja, čeprav je britanski premier Boris Johnson v preteklosti to že zavrnil.

Ne spreglejte