Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2019,
6.31

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

2

Natisni članek

Evropska unija parlament Rovana Plumb Laszlo Trocsanyi

Ponedeljek, 30. 9. 2019, 6.31

4 leta, 6 mesecev

Plumbova in Trocsanyi ne moreta biti evropska komisarja

Von der Leynova zahteva nova evropska komisarska kandidata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

2

kolaž | Odbor za pravne zadeve Evropskega parlamenta je ocenil, da Romunka Rovana Plumb in Madžar Laszlo Trocsanyi ne moreta biti evropska komisarja.

Odbor za pravne zadeve Evropskega parlamenta je ocenil, da Romunka Rovana Plumb in Madžar Laszlo Trocsanyi ne moreta biti evropska komisarja.

V Odboru Evropskega parlamenta za pravne zadeve so danes ponovno glasovali o komisarskih kandidatih iz Romunije in Madžarske, socialdemokratki Rovani Plumb in konservativcu Laszlu Trocsanyiju, ter ocenili, da zaradi navzkrižja interesov nista sposobna opravljati funkcije, za katero sta predlagana. Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen želi od Romunije in Madžarske čim prej nova kandidata, so sporočili v Evropski komisiji.

Plumbovo in Trocsanyija je zaradi navzkrižja interesov zavrnil Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve. Predsednik parlamenta David Sassoli je nato to pisno prenesel von der Leynovi, ki torej zdaj od obeh držav pričakuje, da bosta čim prej predlagali nova kandidata.

Madžarska naj bi že predlagala novega kandidata

Madžarski premier Viktor Orban je po neuradnih navedbah že predlagal trenutnega veleposlanika pri EU Oliverja Varhelyija. Na prvi pogled se zdi Varhelyijev življenjepis dober, saj je veleposlanik z izkušnjami z delom v komisiji, in sicer na oddelku za notranji trg in storitve, je slišati neuradno v Bruslju. 

Madžarska vlada je v pisnem odzivu na odločitev odbora zapisala, da je edina napaka Trocsanyija to, da je vladi pomagal državo zavarovati pred migracijami. Na fotografiji madžarski premier Viktor Orban. | Foto: Reuters Madžarska vlada je v pisnem odzivu na odločitev odbora zapisala, da je edina napaka Trocsanyija to, da je vladi pomagal državo zavarovati pred migracijami. Na fotografiji madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters

Von der Leynova naj bi sicer že pretekli teden pozvala Bukarešto in Budimpešto, naj razmišljata o alternativah. Novoizvoljena predsednica po neuradnih informacijah na tej točki ne načrtuje sprememb pri dodelitvi resorjev. Nova kandidata naj bi torej prevzela področji, predvideni za Plumbovo in Trocsanyija, kandidatka ali kandidat iz Romunije torej promet, madžarski pa soseščino in širitev. 

V parlamentu so tudi uradno potrdili, da zaslišanje Trocsanyija, predvideno za torek, odpade. Po trenutnem okvirnem načrtu naj bi bil novi madžarski kandidat zaslišan 14. oktobra. Druge podrobnosti za zdaj niso znane.

Oster odziv Orbana na ugotovitve odbora

Madžarska vlada je v pisnem odzivu na odločitev odbora sicer zapisala, da je edina napaka Trocsanyija to, da je vladi pomagal državo zavarovati pred migracijami, saj da je z njegovo pomočjo Madžarska spremenila zakone, tako da nihče ne bi več mogel na njeno ozemlje nezakonito.

Odzval se je tudi Trocsanyi, ki je na družbenem omrežju Twitter odločitev odbora označil za krivico, laži ter jasno in namerno kršitev vladavine prava, ki ga "spominja na čase, za katere je menil, da so mimo". Poudaril je še, da nima druge možnosti, kot da pravico poišče na sodišču.

kolaž
Novice Kandidata za evropska komisarja v težavah že pred zaslišanji

Odbor spet zavrnil Romunko in Madžara

Rovana Plumb in Laszlo Trocsanyi sta konec prejšnjega tedna padla na izpitu v Odboru Evropskega parlamenta za pravne zadeve, poznanem po okrajšavi Juri, ki je pri preverjanju njunih finančnih interesov v obeh primerih ugotovil navzkrižje interesov. Sassoli je nato po telefonskem pogovoru z von der Leynovo odbor za pravne zadeve prosil za dodatna pojasnila. Odbor se je danes dopoldne spet sestal in potrdil svojo oceno.

Neuradno je slišati, da je šlo pri tem manevru zlasti za kupovanje časa za to, da se poišče nova kandidata, ki bi nadomestila Plumbovo in Trocsanyija. V Bruslju namreč že od prve zavrnitve prevladuje prepričanje, da bosta morali Romunija in Madžarska predlagati nova kandidata. Brez zelene luči odbora za pravne zadeve kandidat ne more na zaslišanje. 

To je prvič, da je odbor za pravne zadeve sprejel takšno odločitev, zato je precej nejasnosti glede nadaljnjih postopkov. Pravila so bila sicer nedavno spremenjena. Oba kandidata se že od začetka tega procesa omenjata kot najšibkejša člena ekipe von der Leynove.

Janez Lenarčič
Novice Kako pomemben je resor, ki ga bo vodil Lenarčič? #video

Prvi na zaslišanje Slovak Šefčovič

Slovak Maroš Šefčovič, kandidat za podpredsednika Evropske komisije za medinstitucionalne odnose in predvidevanja, je danes v Bruslju odprl sezono zaslišanj komisarskih kandidatov. Zaslišanje je bilo precej tehnično in suhoparno, zapletov pri njegovem potrjevanju ni pričakovati, čeprav so se nekateri obregnili ob njegovo nalogo "predvidevanja".

Komisarski veteran Šefčovič, ki je na vprašanja poslancev v glavnem odgovarjal angleško, nekaj pa slovaško in francosko, je bil na vrsti prvi, ker je pristojen tudi za odnose s parlamentom, so pred zaslišanjem pojasnili v Bruslju.

Šefčovič je kandidat z najdaljšim komisarskim stažem - če bo šlo vse gladko, kot se pričakuje, bo komisar že četrtič, tako ni presenečenje, da je znova predviden za enega od podpredsednikov komisije.

Ne spreglejte