Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2015,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan volitve Turčija

Nedelja, 1. 11. 2015, 17.00

8 let

Volitve v Turčiji: Erdogan znova z absolutno večino v parlamentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je na predčasnih volitvah znova osvojila absolutno večino v parlamentu, ki jo je izgubila na volitvah junija.

Po 92 odstotkih preštetih glasovnic je prejela 49,69 odstotka glasov in bo imela 318 poslancev v 550-članskem parlamentu. Izidi so presenetljivi, saj so zadnje ankete napovedovale, da bo AKP podprlo med 40 in 43 odstotkov volivcev. Za samostojno vladanje sicer potrebuje absolutno večino oz. 276 sedežev.

"To ni naša zmaga, je zmaga našega ljudstva" Turški premier Ahmet Davutoglu se je za prepričljivo zmago že zahvalil volivcem. "To ni naša zmaga, je zmaga našega ljudstva, zmaga Konye, zmaga naših sosedov, zmaga naših državljanov," je poudaril v govoru v svojem domačem mestu Koya v osrednjem delu Turčije. Množica pa je med drugim vzklikala "Alah je velik" ter "Turčija je ponosna nate", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Republikansko ljudsko stranko (CHP) je podprlo 25,04 odstotka volivcev, tako da bo v novem parlamentu imela 132 sedežev. Nacionalistična stranka MHP je z 11,2 odstotka glasov osvojila 41 poslanskih mandatov.

V parlamentu tudi kurdska Stranka ljudske demokracije 10-odstotni parlamentarni prag je prestopila tudi kurdska Stranka ljudske demokracije (HDP) z 10,41 odstotka glasov. Stranka se je sicer odrezala slabše kot junija, ko jo je podprlo 13 odstotkov Turkov, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na televizijo CNN-Turk.

Ob objavljanju prvih volilnih izidov je kazalo, da HDP ne bo prišla v parlament, kar je sprožilo jezo med prebivalci pretežno kurdskega mesta Diyarbakir na jugovzhodu Turčije. Zbrali so se na protestih v znak nasprotovanja volilnih izidov, pri čemer so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Demonstranti so na policiste metali kamenje, policija pa je uporabila solzivec.

Volilna udeležba je bila 86,4-odstotna.

Turki so šli danes na volišča že drugič v zadnjih petih mesecih, potem ko so volitve 7. junija prinesle parlament brez jasne večine in neuspešna koalicijska pogajanja.

Erdogan bo verjetno spreminjal ustavo Od današnjih volitev je bila odvisna usoda predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Če bi AKP morala deliti oblast, bi bil Erdogan po mnenju analitikov potisnjen na stran. Zdaj ko ima AKP absolutno večino pa se predsedniku ne bo treba odreči želji po spremembah ustave, s katerimi bi dobil večja pooblastila in ostal najpomembnejši igralec v turški politiki.

AKP je od leta 2002 do letošnjega junija vladala sama. V tem času ji je uspelo zmanjšati vpliv vojske, začela je mirovni proces s kurdsko manjšino. Sprožila je tudi obsežne družbene spremembe, s katerimi je Turčija postajala vse bolj konservativna.

Za varnost ob volitvah je skrbelo skoraj 400.000 policistov in orožnikov, varnostni ukrepi pa so še posebej okrepljeni na nemirnem jugovzhodu države.

Ne spreglejte