Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
22. 8. 2018,
7.38

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Natisni članek

Paul Manafort Donald Trump Michael Cohen

Sreda, 22. 8. 2018, 7.38

5 let, 8 mesecev

Donald Trump prejel dva močna udarca #video

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Donald Trump, Paul Manafort | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji vodja kampanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa Paul Manafort je bil spoznan za krivega osmih obtožb finančnega kriminala, kar je velika zmaga za posebnega tožilca Roberta Muellerja. Za deset obtožb pa porotnikom sicer ni uspelo doseči razsodbe, zato je sodnik za te obtožbe razglasil neveljaven proces.

Manafort je bil spoznan za krivega petih obtožb davčnih utaj, obtožbe prikrivanja računa na tujih bankah in dveh obtožb bančnih prevar. Grozi mu več let zapora, poroča CNN.

Nekdanjega vodjo Trumpove kampanje so v ZDA preiskovali v okviru preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, vendar 18 točk obtožnice, zaradi česar so mu sodili v Virginiji, ni povezanih s tem primerom.

Na tujem bančnem računu skrival 65 milijonov dolarjev

Preiskovalci so namreč slučajno ugotovili, da je 69-letni Manafort skrival denar, ki ga je dobival od nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča na tujih bančnih računih, pozneje pa je s prevarami prihajal do velikih posojil v ZDA.

Po navedbah tožilcev je v letih od 2010 do 2014 na tujem bančnem računu zbral 65 milijonov dolarjev ter več kot 15 milijonov dolarjev zapravil za luksuzne nakupe. Ugotovili so, da je z bančnimi prevarami prišel do 20 milijonov dolarjev posojil.

Michael Cohen
Novice Nekdanji Trumpov odvetnik priznal krivdo

Da sodba ni povezana z rusko afero, je v izjavi po razsodbi komentiral tudi predsednik Trump, ki je hkrati kritiziral Muellerjevo preiskavo, ki jo je označil za "lov na čarovnice". Manafort je sredi leta 2016 približno dva meseca vodil Trumpovo kampanjo.

Sodišče v Virginiji je Manafortu sodbo izreklo isto uro, ko je nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen priznal, da je sodeloval v bančnih in davčnih goljufijah, prav tako pa tudi pri spornem financiranju ameriške kampanje.

Gre za pomemben udarec ameriškemu predsedniku Trumpu v preiskavi ruskega vpletanja v kampanjo pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016. Oba njegova nekdanja sodelavca čaka zaporna kazen, poroča STA.

Paul Manafort
Novice V Virginii se je začel sodni proces proti nekdanjemu šefu Trumpove kampanje Paulu Manafortu

Trump je v odzivu na Twitterju Cohena obtožil, da si je za razliko od Manaforta "izmislil zgodbice, da bi dobil dogovor" s tožilstvom. "Priznal je krivdo v dveh točkah kršitev zakonodaje o financiranju kampanje, ki nista kaznivo dejanje," je poudaril. "Če kdo želi dobrega odvetnika, močno odsvetujem Michaela Cohena," je še zapisal.

Obsodba nekdanjega šefa predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paula Manaforta in priznanje krivde nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena sta okrepila preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja. Po 15 mesecih preiskovanja ruskega vmešavanja v predsedniške volitve v ZDA je primer dobil nov zagon.

Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da je vsaka sodna zmaga voda na mlin posebnega tožilca, saj zagotavlja možnost sodelovanja s prihodnjimi pričami.

Novembra se medtem obetajo volitve v kongres, pri čemer si ameriški predsednik želi obdržati republikansko večino tako v senatu kot v predstavniškem domu. Če bi večino prevzeli demokrati, bi bila z dosedanjimi odkritji Muellerja vse bolj verjetna uvedba postopka za odstavitev Trumpa.

Paul Manafort
Novice Odvetniki nekdanjega šefa Trumpove kampanje niso poklicali nobene priče
Ne spreglejte