Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2021,
14.53

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

vlada Giuseppe Conte Matteo Renzi Italija

Ponedeljek, 18. 1. 2021, 14.53

3 leta, 3 mesece

Vladna kriza v Italiji: Conte preživel prvo glasovanje o zaupnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Giuseppe Conte | Poslanci spodnjega doma italijanskega parlamenta so italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju izglasovali zaupnico. | Foto Reuters

Poslanci spodnjega doma italijanskega parlamenta so italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju izglasovali zaupnico.

Foto: Reuters

Poslanci spodnjega doma italijanskega parlamenta so italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju izglasovali zaupnico. Za zaupnico Conteju je glasovalo 321 poslancev, proti jih je bilo 259. Italijanskega premierja sicer ključno glasovanje čaka v torek v senatu, kjer njegova koalicija po izstopu stranke Živa Italija nekdanjega italijanskega premierja Mattea Renzija nima več večine.

Italijanski premier Giuseppe Conte je poslance pred glasovanjem o zaupnici v poslanski zbornici pozval, naj podprejo vlado, da ta ne bi razpadla sredi pandemije bolezni covid-19. Za spopad z izzivi, ki so pred Italijo, ta po njegovih besedah potrebuje "največjo možno enotnost in največji možni konsenz v parlamentu".

Sojenje mafijcem v Italiji
Novice Megasojenje v času pandemije: pred sodnika kar 355 obtoženih kriminalcev

Na predčasnih volitvah bi slavila desna opozicija na čelu s Salvinijem

V poslanski zbornici imajo večino vladne stranke, v senatu, ki bo o zaupnici Conteju glasoval v torek, pa je brez Žive Italije nimajo. Če bo senat zavrnil zaupnico, bo Conte verjetno odstopil. Potem bi lahko glavni vladni stranki Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka (PD) poskušali odpraviti nesoglasja z Renzijem in bi oblikovali spremenjeno vlado. V obeh strankah so sicer že zavrnili možnost, da bi zgladili spor z Renzijem. Druga možnost je oblikovanje velike koalicije, ki bi jo verjetno vodila nestrankarska oseba.

Če bo zaradi vladne krize prišlo do predčasnih volitev, bi na njih najverjetneje slavila desna opozicija na čelu s stranko Liga Mattea Salvinija. | Foto: Reuters Če bo zaradi vladne krize prišlo do predčasnih volitev, bi na njih najverjetneje slavila desna opozicija na čelu s stranko Liga Mattea Salvinija. Foto: Reuters

Tretja možnost so predčasne volitve, na katerih bi, glede na ankete, zmagala desna opozicija na čelu s stranko Liga, ki jo vodi nekdanji italijanski notranji minister Matteo Salvini. Spor v italijanski vladi se je zaostril zaradi porabe svežnja za okrevanje po pandemiji. Vlada je pozno pretekli teden potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se glasovanja o načrtu vzdržali, poroča STA.

Ne spreglejte