SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Visa bo znižala provizije za od 40 do 60 odstotkov

1

termometer

Največji svetovni izdajatelj kreditnih kartic Visa bo večstranske medfranšizne provizije zmanjšal, potem ko je Evropska komisija proti njemu uvedla postopek zaradi omejevanja konkurence.

Evropska komisija je kot zavezujoče sprejela zaveze družbe Visa Europe za znižanje medbančnih provizij. Po novem naj bi tako večstranske medbančne provizije za plačila s kreditnimi karticami znašale 0,3 odstotka vrednosti transakcije, kar predstavlja znižanje za od 40 do 60 odstotkov.

Plačevanje s kreditnimi karticami je bistvenega pomena za notranji trg tako za nakupe doma in čezmejne nakupe kot plačila prek interneta. Evropski potrošniki in podjetja vsako leto izvedejo več kot 40 odstotkov negotovinskih plačil s plačilnimi karticami, so sporočili iz Evropske komisije.

Medbančne provizije navadno plačajo banke, ki imajo s prodajnim mestom sklenjeno pogodbo za sprejem plačilnih kartic, tistim bankam, ki take kartice izdajo. Ker provizije določijo banke, potrošniki ne morejo neposredno vplivati nanje.

Provizije plačil s karticami krijejo prodajalci, ki navadno te stroške prenesejo na potrošnike z višjimi cenami blaga in storitev, tako da na koncu potrošniki plačajo provizije, ki jih banke zaračunajo prodajalcem na drobno. Znižanje provizij naj bi tako koristilo ne samo prodajalcem, ampak tudi potrošnikom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin