SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Trgovinski sporazum Ceta

Veste, kaj je Ceta in kaj prinaša?

0

termometer

Foto: Reuters

V Bruslju se v zadnjih dneh trudijo najti rešitev za podpis sporazuma Ceta, prostotrgovinskega sporazuma Evropske unije s Kanado. Zaplet je nastal pred dnevi, ko je belgijska regija Valonija zvezni vladi zavrnila soglasje k podpisu sporazuma. Valonski predstavniki so prepričani, da bi morali bolje razjasniti vprašanje razreševanja sporov med vlagatelji in državami, saj imajo vlagatelji možnost, da države v določenih primerih tožijo. Brez soglasja Valonije pa belgijska vlada ne more dati soglasja k podpisu sporazuma.

Razprava o Ceti bo ena glavnih točk vrha voditeljev EU, ki bodo jutri v Bruslju sestankovali o trgovinski politiki. Voditelji si prizadevajo najti rešitev, ki bi omogočila podpis sporazuma na vrhu EU in Kanade 27. oktobra.

Kaj sploh je Ceta?

Ceta je trgovinski sporazum med Kanado in EU, ki naj bi po vzoru sporazuma med EU in Južno Korejo povečal rast trgovanja in neposrednih finančnih investicij med podpisnikoma.

Lani je bila Kanada z 1,8 odstotka zunanjega izvoza dvanajsti najpomembnejši trgovinski partner EU. Obratno je EU z 9,5 odstotka kanadskega izvoza njen drugi največji trgovinski partner, zaostaja samo za ZDA. Obseg trgovanja med Kanado in EU je v letu 2015 dosegel 63,5 milijarde evrov. Območji želita po zgledu uspešnega trgovinskega sporazuma med EU in Južno Korejo to sodelovanje s sporazumom Ceta še poglobiti.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin