Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 4. 2020,
17.31

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

Natisni članek

izbruh vulkana vulkan Indonezija Krakatoa

Nedelja, 12. 4. 2020, 17.31

4 leta

Krakatoa spet bruha

Velikonočni šov najsmrtonosnejšega ognjenika v zabeleženi zgodovini #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

Na velikonočni petek je znova izbruhnil indonezijski ognjenik na otoku Krakatoa, sicer eden najbolj aktivnih vulkanov na Zemlji. Tokrat je ponudil le spektakularen izbruh lave in oblakov dima, okoliškim prebivalcem pa tokrat ni povzročil preglavic.

Poleg Krakatoe so v petek v Indoneziji bruhali še trije vulkani, a naj ne bi bili povezani, so sporočili iz Centra za blažitev posledic vulkanoloških in geoloških katastrof (Center for Volcanology and Geological Disaster Mitigation - PVMBG).

Pred slabima dvema letoma, 22. in 23. decembra 2018 Indonezijci niso imeli take sreče, takrat je izbruh Krakatoe povzročil zdrs pobočja v morje, ta pa je sprožil cunami, ki je ubil 420 ljudi in jih poškodoval 14 tisoč. Tudi tisti izbruh, najsmrtonosnejši v 21. stoletju, pa je bil neznaten v primerjavi s tistim iz leta 1883, ko se je Krakatoa vpisala v zgodovino.

Izbruh avgusta leta 1883 je namreč zahteval preko 36 tisoč življenj (večina je bila žrtev cunamijev) in velja za najsmrtonosnejši vulkanski izbruh v zabeleženi zgodovini. Takratno eksplozijo je čutil ves svet, zaradi vulkanskega prahu obarvano nebo so več dni gledali celo v New Yorku, eksplozija je bila po ocenah vulkanologov primerljiva s tisto, ki bi jo povzročilo 200 megaton TNT-ja, v zrak je takrat odneslo 25 kubičnih kilometrov kamnin, pok eksplozije so slišali celo v 3.600 kilometrov oddaljenem Alice Springu v Avstraliji in skoraj 4.800 kilometrov oddaljenem otoku Rodrigues.

V izbruhu leta 1883 sta se v prah spremenili dve tretjini otoka Krakatoa, današnja kaldera (ognjeniški krater) pa je v bistvu novo nastajajoči otok, ki raste iz istega magmatskega središča in ga Indonezijci imenujejo Anak Krakatau, kar v prevodu pomeni otrok Krakatoe.

Preberite še:

Stanislav Zore
Novice Papež Frančišek pozval k solidarnosti, nadškof Zore pa k hvalnici Bogu
Potres v Kaliforniji
Novice Kalifornijo je stresel potres
Ne spreglejte