Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2024,
9.36

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 3. 3. 2024, 9.36

1 mesec, 3 tedne

739. dan vojne v Ukrajini

Velike ruske izgube v enem dnevu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30
Uničen ruski tank v Ukrajini | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Po podatkih ukrajinskega generalštaba je bilo samo v soboto ranjenih ali ubitih 1.160 ruskih vojakov. Skupno število ruskih izgub od začetka vojne po ukrajinskih navedbah znaša okoli 417 tisoč ljudi. 

Poudarki dneva:

22.08 Pistorius: Objava prisluhov je del Putinove informacijske vojne
16.39 Deset mrtvih v napadu na stanovanjsko stavbo v Odesi 
16.30 Rusija: Nad Krimom smo sestrelili 38 ukrajinskih brezpilotnih letal
9.39 Velike ruske izgube v enem dnevu

22.08 Pistorius: Objava prisluhov je del Putinove informacijske vojne

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je objavo posnetka pogovora med častnikoma nemških zračnih sil glede podpore Ukrajini na ruskih družbenih omrežjih označil za "hibridni napad". To je del informacijske vojne, ki jo vodi Putin, je danes v Berlinu dejal Pistorius in dodal, da gre pri tem za poskus "destabilizacije" Nemčije.

"Gre za delitev. Gre za spodkopavanje naše enotnosti. In v skladu s tem bi se morali odzvati še posebej umirjeno, vendar nič manj odločno," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Pistorius. Pomembno je, da "ne nasedamo Putinovim trikom", je menil. Po njegovih besedah skuša ruski predsednik povzročiti razkol v notranji politiki, Pistorius pa je izrazil upanje, da mu to ne bo uspelo.

Približno 30-minutni zvočni posnetek pogovora med častnikoma nemških zračnih sil je v petek na družbenih omrežjih objavila vodja ruske državne televizije RT Margarita Simonjan. Teme pogovora, katerega pristnost so v soboto potrdili v Berlinu, so med drugim napad na polotok Krim oziroma o možnost namestitve manevrirnih raket taurus nemške izdelave, pa tudi uporaba raket, ki sta jih Kijevu zagotovili Francija in Velika Britanija.

Kot še poroča dpa, obrambni minister Pistorius pričakuje izsledke notranje preiskave okoliščin dogodka v prvih dneh prihodnjega tedna.

Ukrajina sicer že dolgo prosi Nemčijo za dobavo raket taurus, ki lahko dosežejo tudi do 500 kilometrov oddaljene cilje. Nemški kancler Olaf Scholz je doslej to možnost zavračal, češ da bi to povzročilo le zaostritev konflikta.

16.39 Deset mrtvih v napadu na stanovanjsko stavbo v Odesi 

Ukrajinske oblasti so potrdile, da je po napadu ruskega brezpilotnega letala, ki je zadel stanovanjsko hišo v južnem pristaniškem mestu Odesa, umrlo deset ljudi.

Deželni guverner Oleh Kiper je povedal, da so danes pod ruševinami uničene stanovanjske stavbe našli trupli 8-mesečnega dojenčka in njegove matere.

"Mati je s svojim telesom poskušala zaščititi svojega otroka. Najdena sta bila v tesnem objemu," so na Telegramu sporočili iz ukrajinske službe za nujno pomoč.

Oblasti so že poročale o osmih smrtih, od tega dveh otrok.

Stavba je bila zadeta v noči na soboto, kar je povzročilo veliko škodo na zgradbi.

Ukrajinske oborožene sile so sporočile, da je regijo Odesa napadlo osem ruskih brezpilotnih letal, od katerih jih je zračna obramba sedem sestrelila. Po vsej državi je zračna obramba sestrelila 14 od 17 brezpilotnih letal, izstreljenih proti Ukrajini, so sporočile oborožene sile.

16.30 Rusija: Nad Krimom smo sestrelili 38 ukrajinskih brezpilotnih letal

Rusija je danes sporočila, da je bil nad Krimom prestrežen napad z brezpilotnim letalom, ki je vključeval več UAV, poroča Deutsche Welle.

Rusko obrambno ministrstvo je v objavi na Telegramu sporočilo, da so njihovi sistemi zračne obrambe nad okupiranim Krimom sestrelili 38 brezpilotnih letal, ki naj bi prišli z ukrajinske strani. Poročil o nastali škodi niso navedli. 

Na ukrajinskih in ruskih družbenih medijih so se pojavile objave o eksplozijah v pristanišču Feodosia.

Rusija, ki je Krim priključila leta 2014, je polotok v letih, ki so sledila, utrdila in postavila več dodatnih pomorskih in zračnih baz na območju, kjer so že pred časom vzpostavili črnomorsko floto.

Ta ima sedež v zaprtem pristaniškem mestu Sevastopol, od koder izvajajo napade na velike razdalje na cilje v Ukrajini, vse od invazije leta 2022.

Kijev je okrepil napade iz zraka in morja na ruske cilje v regiji, med drugim je zadel ruske ladje in nekaj pomorskih objektov.

9.39 Velike ruske izgube v enem dnevu

Po podatkih ukrajinskega generalštaba je bilo samo v soboto ranjenih ali ubitih 1.160 ruskih vojakov. Skupno število ruskih izgub od začetka vojne po ukrajinskih navedbah znaša okoli 417 tisoč ljudi. Poleg tega je bilo soboto uničenih 16 tankov, 28 oklepnih vozil, 35 topniških sistemov in še eno rusko letalo. Informacij ni mogoče neodvisno preveriti, a tudi neodvisni strokovnjaki domnevajo, da je Rusija v zadnjih dneh utrpela velike izgube, piše nemški medij Focus.

George Washington reka Delaware
Novice Je v tej sliki skrito sporočilo za Ukrajince, kako premagati Rusijo?
Napad ruskih specialnih enot na Hostomel
Novice Poglejte, kako so se ruski specialci ujeli v ukrajinsko past #video
Vladimir Putin
Novice Kako si je Putin leta 2022 predstavljal doseči mir? #vŽivo
Tank abrams
Novice Oglejte si napad ameriškega tanka abrams na rusko vojsko v Ukrajini #video
Ne spreglejte