Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 10. 2012,
9.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Iran ZDA Velika Britanija Izrael

Sobota, 27. 10. 2012, 9.13

7 let, 12 mesecev

Velika Britanija noče sodelovati pri načrtih ZDA za napad na Iran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Velika Britanija noče kršiti mednarodnega prava in sodelovati pri načrtih ZDA za napad na Iran.

Po navedbah britanskih vladnih virov bi Združeno kraljestvo kršilo mednarodno pravo, če bi sodelovalo v predvojnih pripravah na napad na Iran. Britanska vlada naj bi zato jasno nasprotovala Američanom, ki naj bi bili presenečeni, da Britanci niso pripravljeni sodelovati v pripravah na morebiten napad na Iran.

Američani naj bi pritiskali nanje za uporabo britanskih vojaških oporišč na Cipru kot tudi atlantskega otoka Ascension in otoka Diego Garcia v Indijskem oceanu, ki sta oba prav tako v lasti Britancev. A po prepričanju Britancev, ki se sklicujejo na določila mednarodnega prava, bi bile takšne predvojne priprave nezakonite in zato z Američani niso pripravljeni sodelovati. Po navedbah vladnih virov naj bi Američane ta zavrnitev izredno presenetila. Nanjo bi bili nekoliko bolj pripravljeni, če bi prišla od koalicijskih liberalnih demokratov, a sodelovanje zavračajo tudi sami torijci.

Združene države Britancev sicer uradno še niso prosile za pomoč v nasprotovanju iranskemu jedrskemu programu. Zgornji zahtevki naj bi bili predvsem način, s katerim Američani ocenjujejo pripravljenost svojih dolgoletnih zaveznikov. Britanci imajo v Perzijskem zalivu močno mornarico, ta vključuje več bojnih ladij in tudi eno jedrsko podmornico. Več njihovih ladij nadzira tudi ožino Hormuz, ki je strateškega pomena za ladijski prevoz.

Po navedbah zaupnih virov je zelo verjetno, da ob izraelskem oziroma ameriškem napadu na Iran Britanci o tem ne bi bili obveščeni vnaprej, in britanski vladi naj bi bilo to celo ljubše. V Washingtonu so sicer ob neštetih priložnostih zagotavljali, da si prizadevajo za diplomatsko rešitev iranskega jedrskega vprašanja. Izrael je medtem na ZDA pritiskal, naj zaostrijo svoja stališča do Irana, a brez uradne podpore Američanov ni sprejel novih vojaških odločitev.

Američani za zdaj še naprej vztrajajo pri ekonomskih sankcijah, v Teheranu pa vztrajno zatrjujejo, da ne izdelujejo jedrske bombe in da je njihovo bogatenje urana namenjeno izključno civilnim potrebam.

Ne spreglejte