SiolNET. Novice Svet
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veličastno odkritje v Keopsovi piramidi

2,03

termometer

piramida
Foto: Reuters

V sredini Keopsove piramide so znanstveniki odkrili "praznino" velikosti potniškega letala. Gre za eno od štirih votlin znotraj ogromne grobnice, zgrajene pred 4.500 leti. A v nasprotju s t. i. kraljevo in kraljičino sobano ter veliko galerijo je ta votlina ostala skrita vse do danes.

Gre za prvo večje odkritje kakšne strukture v Keopsovi piramidi od 19. stoletja. Kot je pojasnil raziskovalec Mehdi Tayoubi, so se v preteklih desetletjih širile številne teorije o obstoju tajnih soban v piramidi, a "nobena od njih ni napovedala česa tako velikega".

Točna velikost in oblika praznega prostora še nista znani. V dolžino naj bi meril približno 30 metrov, odkrili pa naj bi ga nad t. i. veliko galerijo - skoraj 50 metrov dolgim in devet metrov visokim hodnikom, ki povezuje sobano, v kateri je bil pokopan faraon in je v osrčju piramide, s predorom, ki vodi iz piramide. Tako namen kot morebitna vsebina novoodkritega prostora za zdaj nista znana.

Keopsova piramida je bila zgrajena kot grobnica faraona Kufuja, ki so ga Grki imenovali Keops. Domnevajo, da jo je kar 20 let gradilo okoli sto tisoč ljudi, a kako točno jim je uspelo narediti nekaj tako monumentalnega, še danes ni povsem jasno. Vsak kamen je visok dva metra, nekateri pa so dolgi tudi po pet metrov.

Kot je povedal soavtor raziskave, Japonec Kunihiro Morishima z univerze v Nagoji, je praznina povsem zaprta, kar pomeni, da v njej ni bilo nikogar, odkar je bila piramida zgrajena. Vsi preostali prostori v piramidi, ki so jih do zdaj odkrili, so bili medtem že pred prihodom arheologov povsem izropani, zato je tokratno odkritje še toliko bolj razburljivo, je pojasnil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin