Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2024,
13.26

Osveženo pred

5 dni, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

Natisni članek

Črna gora Bosna in Hercegovina Hrvaška

Petek, 21. 6. 2024, 13.26

5 dni, 23 ur

Največji električni mrk v zgodovini Dalmacije, BiH in Črne gore: "Ljudje so bolj zbegani kot v vojni"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23
izpad električne energije v Splitu | Zaradi nedelujočih semaforjev iz držav poročajo o prometnem kaosu.  | Foto Pixsell

Zaradi nedelujočih semaforjev iz držav poročajo o prometnem kaosu.

Foto: Pixsell

V štirih državah se je okvarilo elektroenergetsko omrežje. Težave so se začele v Albaniji in Črni gori, nato je izpad prizadel BiH in naposled še Dalmacijo, vse do Reke, poroča Jutarnji list. Zaradi nedelujočih semaforjev so iz držav poročali o prometnem kaosu in vsesplošni zmedi. Zdaj se elektrika počasi vrača. Dogodek bo preučilo evropsko združenje evropskih operaterjev, ki ga vodi Evropska komisija, zagotavljajo v Podgorici.

Neuraden vzrok za izpad elektrike je okvara na daljnovodu med Albanijo in Grčijo, ki je zagorel zaradi visokih temperatur, poročajo iz Albanije in Črne gore, kjer je najprej prišlo do izpada elektrike, okoli 12.30 pa je brez elektrike ostal še večji del Dalmacije in BiH. V krajih, kjer je vodovod povezan z električnimi črpalkami, so ostali tudi brez vode. Vse bolnišnice so z delom nadaljevale, nemudoma so namreč zagnali agregate. 

Takega izpada ne pomnimo 

Kot je za hrvaški portal televizije N1 pojasnil nuklearni fizik Tonči Tadić, so elektroenergetski sistemi držav Zahodnega Balkana od leta 2004 med seboj povezani, kar pomeni, da večji okvari ali izpadu sledi preobremenitev celotnega sistema.

Elektrika se je nato počasi vrnila v hrvaška mesta, o vzpostavitvi električnega sistema poročajo iz Splita in Zadra. "Napaka se je začela v Albaniji in Črni gori. Počasi vračamo napajalne postaje. Proces teče, težko pa je reči, kdaj bodo vsi porabniki znova imeli elektriko. Gre za velik izpad, takega ne pomnimo v zadnjih 20 letih na tako širokem območju," so za Radio Dalmacija povedali v HEP (Hrvaški energetski družbi).

"Vse sem pustila na blagajni, kupiti nisem mogla ničesar" 

"Ko je zmanjkalo elektrike, sem bila v trgovini Konzum. Vse sem pustila na blagajni in nisem mogla kupiti ničesar. Blagajničarke kupcem niso hotele prodati živil brez računa, tako da so se nekateri z njimi prepirali. Na srečo je elektrike zmanjkalo, ko so bila vrata odprta. V drugi trgovini v bližini pa so ljudje ostali zaprti in so mahali skozi zaprta vrata. Verjetno so tam morali počakati, dokler se elektrika ni vrnila," je za Siol.net povedala domačinka iz Splita. 

V Splitu so zaradi električnega mrka morali zapreti bencinsko črpalko.  | Foto: Pixsell V Splitu so zaradi električnega mrka morali zapreti bencinsko črpalko. Foto: Pixsell

"Zmanjkalo je elektrike, ne moramo delati. Pravi kolaps po vsej Dalmaciji," je povedal lastnik picerije iz Zadra. 

"Bila sem v službi, ko je naenkrat zmanjkalo elektrike in vse je obstalo. Kupcem nismo mogli zaračunati. Ljudje so bolj zbegani kot v vojni. V Benkovcu ni niti vode niti elektrike," je povedala prodajalka iz Posedarja pri Zadru. 

V Sarajevu prometni kolaps 

Počasi se razmere normalizirajo tudi v Črni gori, kjer so bili brez elektrike skoraj 40 minut, piše črnogorski časnik Pobjeda. Ves ta čas naj bi elektriko sicer imeli območji mest Plevlja in Žabljak.

Elektrike po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ni bilo niti v večjem delu Albanije, vključno s Tirano, Dračem, Elbasanijem, Gjirokastro in Skadrom. 

Brez elektrike je ostala tudi celotna BiH, poroča Dnevni avaz, a je v številnih mestih po vsej Bosni in Hercegovini znova vzpostavljena oskrba z elektriko. Znova so jo vzpostavili v Banja Luki, Tuzli, Sarajevu, kjer je bilo še posebej kaotično, saj so iz omrežja izključili celotno prometno signalizacijo. Na cestah so bile ogromne kolone vozil, javni prevoz v Sarajevu ni deloval. Elektrike ni bilo niti v Brčkem, Mostarju, Zenici in Jajcu.

Ker semaforji niso delovali, so policisti morala usmerjati promet.  | Foto: Pixsell Ker semaforji niso delovali, so policisti morala usmerjati promet. Foto: Pixsell

Ekvador
Novice Ekvador doživel električni mrk, zavladal je kaos

 

Ne spreglejte