SiolNET. Novice Svet
4,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Večje od Berlina, Pariza in Zagreba: to je največje mesto na Hrvaškem

4,10

termometer

Gospić
Ker so naselja, gre predvsem za majhne vasi, postale del mesta, se v uradno površino Gospića šteje tudi zemlja, ki se nahaja med zaselki in "centrom". Foto: Getty Images

Hrvaško mesto Gospić ima manj kot 13 tisoč prebivalcev, kljub temu da se uradno razprostira kar na 967 kvadrantih kilometrih površine.  

Največje hrvaško mesto po površini ni Zagreb, temveč je Gospić, poroča Večernji list. Medtem ko se milijonska hrvaška metropola Zagreb razprostira na 641 kvadratnih kilometrih, pa manj kot 13 tisoč prebivalcev Gospića živi na 967 kvadratnih kilometrih. Razlog za ogromno velikost mesta je optimizacija posameznih občin, saj so Gospiću v zadnjih letih dodali kar 50 naselij.

Ker so naselja, gre predvsem za majhne vasi, postale del mesta, se v uradno površino Gospića šteje tudi zemlja, ki se nahaja med zaselki in "centrom". V "centru" sicer živi malo manj kot sedem tisoč ljudi, v okoliških naseljih pa še skoraj enkrat toliko. Gospić sicer spada med področja na Hrvaškem, ki jih v zadnjem desetletju zapušča največ prebivalcev.

Velikost mest glede na površino:

  • Zagreb: 641 kvadratnih kilometrov,
  • Pariz: 105 kvadratnih kilometrov,
  • Berlin: 892 kvadratnih kilometrov,
  • Barcelona: 102 kvadratna kilometra,
  • Madrid: 604 kvadratnih kilometrov.
Kokain, Kokaina Novice Na zagrebškem letališču ujeli Brazilko s kilogramom kokaina v telesu Žarko Marinović skupina Vigor umrl za covidom Novice Hrvaška zlomljena: zaradi koronavirusa umrl basist skupine Vigor pokopališče Novice Groza v Splitu: z grobov krade fotografije mladih mrtvih žensk

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin