Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 4. 2018,
20.45

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Izrael Palestina

Petek, 6. 4. 2018, 20.45

6 let

Več smrtnih žrtev in več kot tisoč ranjenih v spopadih na območju Gaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
gaza, palestina, pokol | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na območju Gaze ob meji z Izraelom so danes znova izbruhnili spopadi med palestinskimi protestniki in izraelskimi vojaki. Palestinski protestniki so zažigali gume in izraelske vojake obmetavali s kamni, ti pa so odgovorili s solzivcem in pravim strelivom. Tuje tiskovne agencije poročajo o sedmih smrtnih žrtvah in več kot tisoč ranjenih Palestincih.

Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva je bil en Palestinec ubit v nasilju vzhodno od mesta Gaza, še en Palestinec pa je umrl v streljanju blizu Han Junisa na jugu območja Gaze. Pod streli izraelske vojske je po navedbah ministrstva kasneje umrlo še pet Palestincev, med njimi 16-letnik.

V bolnišnice so prepeljali prek tisoč ljudi. Približno 150 jih je utrpelo poškodbe tako zaradi pravega streliva kot zaradi gumijastih nabojev. Številni drugi so poiskali pomoč zaradi vdihavanja solzivca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iz palestinskega novinarskega društva so sporočili, da je bilo ranjenih tudi šest palestinskih novinarjev.

Pred tednom so izraelski vojaki ob podobnih protestih ubili 19 Palestincev, okoli 1500 je bilo ranjenih. To je bil najbolj krvav dan v Gazi od izraelske ofenzive na tem območju leta 2014.

Na različnih krajih v bližini žičnate ograje, ki ločuje Gazo in Izrael, se je danes po navedbah izraelske vojske zbralo približno 20.000 palestinskih protestnikov. Številni naj bi poskusili poškodovati in prestopiti varnostno ograjo, metali naj bi tudi eksplozivne naprave.

Gre za nov protest v okviru šesttedenskih demonstracij, na katerih zahtevajo pravico do vrnitve palestinskih beguncev na svoje domove v današnjem Izraelu.

Izraelska vojska je sporočila, da so vojaki izstrelili "opozorilne strele". Poleg tega so uporabili tudi vodne topove, da bi razgnali množico, in posebno napravo, da bi razkadili dim, ki je nastal zaradi zažiganja gum.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so protestniki z zažiganjem gum želeli ustvariti dimno zaveso za izraelske strelce.

Palestinski rdeči polmesec je vzdolž mejnega območja postavil pet poljskih bolnišnic, v katerih obravnavajo ranjene protestnike, poroča dpa.

Ne spreglejte