SiolNET. Novice Svet
2,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Varuh človekovih pravic: Novozelandska vlada je na cedilu pustila svoje ljudi

2,45

termometer

premierka Jacinda Ardern Nova Zelandija
Predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern. Foto: Reuters

Zaradi naraščajočih cen nepremičnin vse več prebivalcev Nove Zelandije pristane na ulici. Vendar, kot pravi varuh človekovih pravic, ne gre za težavo zadnjih mesecev, temveč te segajo desetletja v preteklost.

S spremembami finančne zakonodaje, ki so začele veljati pred dnevi, želi novozelandska vlada rešiti stanovanjske težave svojih državljanov, poroča Al Jazeera. Kot si je zamislila vlada pod vodstvom Jacinde Ardern, je odgovor na naraščajoče cene nepremičnin sprememba obstoječe zakonodaje, ki je kupcem dovoljevala odplačevanje posojil za stanovanja uveljavljati kot dohodninsko olajšavo. Po mnenju vlade bodo s tem odvrnili špekulante in pri prebivalcih spremenili pogled na nepremičnine iz investicije v dom. Vendar gre po mnenju novozelandskega varuha človekovih pravic Paula Hunta za premajhne ukrepe in zato je tudi trenutna vlada pustila na cedilu svoje ljudi.

Cene stanovanj na Novi Zelandiji so v zadnjih desetih letih v povprečju zrasle za 145 odstotkov.
Najemnine na Novi Zelandiji so se v zadnjih desetih letih v povprečju dvignile za 37 odstotkov.

"Ni pomembno, ali je državno ali javno"

V zadnji analizi o brezdomcih iz leta 2018 je na ulicah Nove Zelandije živelo 42 tisoč ljudi, zaradi naraščajočih cen nepremičnin v zadnjih letih pa se je ta številka verjetno še povečala. Prav zato si je Hunt v zadnjih mesecih zadal nalogo, da bo podrobno preučil situacijo.

"Do zdaj lahko rečem, da so vse vlade v zadnjih 50 letih pustile na cedilu svoje ljudi," je prepričan Hunt, ki je ob tem poudaril, da ne ve, kakšna je rešitev. "Jaz ne vem, ali so rešitev za situacijo državni ali zasebni projekti. Sprejetje te odločitve je naloga vlade. Vem le, da vse, kar je bilo narejeno v zadnjih letih, ni prineslo nobenih pozitivnih rezultatov," je neizprosen Hunt.  

Nova Zelandija je uspešna v tujini, doma pa …

"Nova Zelandija je zelo dobra pri vseh mednarodnih prizadevanjih za človekove pravice, vendar vsi politiki po vrnitvi v domovino doživijo nekakšno amnezijo," je zapisal Hunt, ki poudarja, da je varen in dostojen dom osnova za kakovostno življenje vsakega posameznika.

kitajci 2 Posel danes Praznih nepremičnin na Kitajskem za 90 milijonov ljudi Berlin Posel danes Cene nepremičnin bodo netile upore v 21. stoletju Stanovanja v Ljubljani Novice Cene stanovanj v Ljubljani: padel je visok mejnik Šibenik Novice V tem obmorskem mestu so cene nepremičnin še "normalne"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin