Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2024,
8.55

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Varnostni svet ZN Gaza

Torek, 20. 2. 2024, 8.55

2 meseca

137. DAN VOJNE V IZRAELU

Razmere so kritične: bolnišnica ne deluje več, premestitev pacientov je nujna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Gaza | WHO je v sporočilu za javnost poudarila, da so z evakuacijo omenjenih pacientov, med katerimi sta bila dva otroka, reševali njihova življenja ter da je bila akcija zaradi omejenega dostopa in spopadov na območju zelo tvegana. | Foto Reuters

WHO je v sporočilu za javnost poudarila, da so z evakuacijo omenjenih pacientov, med katerimi sta bila dva otroka, reševali njihova življenja ter da je bila akcija zaradi omejenega dostopa in spopadov na območju zelo tvegana.

Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je iz bolnišnice Naser v Han Junisu na jugu Gaze v preteklih dneh 32 pacientov v kritičnem stanju premestila v druge bolnišnice v palestinski enklavi. Premestitev je bila nujna, ker po vdoru izraelske vojske bolnišnica ne deluje več. Vojaški viri so medtem napovedali skorajšnje končanje operacije v Han Junisu.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

20.40 Hamas in Izrael z nasprotnimi stališči do veta ZDA na resolucijo za premirje v Gazi

17.18 Veto ZDA onemogočil potrditev resolucije za takojšnje premirje v Gazi
17.17 Francoska mornarica nad Rdečim morjem sestrelila dva drona

16.45 Jordanski zunanji minister o razmerah v Gazi tudi s Pirc Musarjevo in Golobom
16.42 WFP začasno prekinil dostavo hrane na sever Gaze
14.46 WHO iz bolnišnice v Han Junisu evakuirala 32 pacientov
13.20 Fajonova z jordanskim kolegom za takojšnjo prekinitev ognja v Gazi
13.16 Južna Afrika: Izrael proti Palestincem izvaja hujšo obliko apartheida

9.26 Agencije ZN: Gazi grozi ogromen porast števila smrti otrok
8.03 Varnostni svet ZN danes predvidoma o resoluciji o Gazi

20.40 Hamas in Izrael z nasprotnimi stališči do veta ZDA na resolucijo za premirje v Gazi

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes obsodilo ameriško vložitev veta v Varnostnem svetu ZN na alžirski predlog resolucije, ki je zahteval premirje in izpustitev vseh talcev. Hamas je prepričan, da bo veto Izraelu omogočil nadaljevanje pobojev v Gazi. Izrael pa je sporočil, da prekinitev ognja ni čarobna rešitev za vse težave v regiji.

"Ta veto služi izraelski okupaciji, ovira mednarodna prizadevanja za ustavitev agresije in povečuje trpljenje naših ljudi. Ameriško stališče je zelena luč za okupatorja, da izvede še več pobojev," je sporočil Hamas. Tudi palestinski predstavnik pri ZN Rijad Mansur je uporabo veta označil za popolnoma nepremišljeno in nevarno potezo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je medtem izjavil, da prekinitev ognja ni čarobna rešitev za vse težave v regiji. "Prekinitev ognja danes bi pomenila imuniteto za morilce otrok in posiljevalce," je opozoril in dodal, da Hamas ne bo niti prebral resolucij VS ZN, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so danes v Varnostnem svetu ZN vložile veto na alžirski predlog resolucije, ki je zahteval takojšnje premirje, izpustitev vseh talcev in zaščito civilistov, obsodil je vsa teroristična dejanja in se izrekel proti prisilni selitvi Palestincev iz Gaze.

Veleposlanica ZDA pri ZN Linda Thomas Greenfield je pred glasovanjem dejala, da v času pogajanj za izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra lani, ni čas za resolucijo, ki predstavlja oviro tem pogajanjem. Ob tem je naznanila, da ZDA delajo na alternativni resoluciji, ki bi ustvarila pritisk na Hamas, da izpusti talce in uvede premor v spopadih.

17.18 Veto ZDA onemogočil potrditev resolucije za takojšnje premirje v Gazi

ZDA so danes v Varnostnem svetu ZN vložile veto na alžirski predlog resolucije s pozivom k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, Hamasu pa tudi k izpustitvi vseh talcev. Za resolucijo, ki je imela po besedah veleposlanika Samuela Žbogarja trdno podporo Slovenije, je glasovalo 13 članic Varnostnega sveta, Velika Britanija se je vzdržala.

Veleposlanica ZDA pri Združenih narodih Linda Thomas Greenfield je pred glasovanjem dejala, da v času intenzivnih pogajanj za izpustitev talcev, ki jih je palestinsko islamistično gibanje Hamas zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra lani, ni čas za resolucijo, ki predstavlja oviro tem pogajanjem.

Žbogar je med drugim dejal, da je bil predlog resolucije uravnotežen, Slovenija pa verjame, da lahko hkrati potekajo različna prizadevanja za mir. Poudaril je, da bi moral Varnostni svet ZN spoštovati voljo mednarodne skupnosti, ki se je izrazila v veliki podpori resoluciji Generalne skupščine ZN o Gazi, ter glasne in jasne pozive ljudi po vsem svetu h koncu vojne.

"Pobijanje Palestincev se mora ustaviti. Morebitna ofenziva na Rafo bi imela hude humanitarne posledice in bi nas potisnila na pot brez povratka. Moramo ukrepati, preden se zbudimo v nočni mori," je Žbogar dejal po glasovanju in ponovil, da Slovenija obsoja tako napad Hamasa na Izrael 7. oktobra kot napade, ki se nadaljujejo, poziva k takojšnji izpustitvi vseh talcev ter se zahvaljuje Egiptu, Katarju in ZDA za pogajanja za njihovo izpustitev.

"Varnostni svet ZN je odgovoren za mednarodni mir in varnost. Verjamemo v komplementarnost bilateralnih in regionalnih prizadevanj ter prizadevanj Varnostnega sveta, ki ima nepogrešljivo vlogo pri zaustavitvi sovražnosti, vrnitvi talcev, hitri dostavi humanitarne pomoči in kažipotu za čas po koncu spopadov," je še dejal Žbogar in poudaril, da je bilo besedilo predloga resolucije uravnoteženo.

17.17 Francoska mornarica nad Rdečim morjem sestrelila dva drona

Francoska mornarica je ponoči zaznala več napadov z brezpilotnimi letalniki iz Jemna, nato pa nad Rdečim morjem dva sestrelila, je danes sporočilo francosko obrambno ministrstvo. Novi napadi v Rdečem morju se dogajajo le dan po tem, ko je EU vzpostavila pomorsko operacijo za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih hutijev.

Francija ima sicer v regiji nameščeni fregati Alsace in Languedoc. Ta je že decembra nad Rdečim morjem sestrelila dva brezpilotna letalnika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hutiji so v ponedeljek sporočili, da so ob obali Jemna napadli tri plovila, in sicer v Veliki Britaniji registrirano ladjo Rubymar ter ameriški ladji Sea Champion in Navis Fortuna. Tovrstne napade na ladje izvajajo že od novembra, pri tem pa trdijo, da napade izvajajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi.

Na napade hutijev se pogosto odzivajo oborožene sile Velike Britanije in ZDA, ki v zadnjem času izvajajo povračilne napade na položaje upornikov v Jemnu. Zunanji ministri članic EU so v ponedeljek na zasedanju v Bruslju vzpostavili pomorsko operacijo EU v Rdečem morju za zaščito trgovskih ladij pred napadi hutijev.

16.45 Jordanski zunanji minister o razmerah v Gazi tudi s Pirc Musarjevo in Golobom

Jordanski zunanji minister Ajman Safadi je sklenil uradni obisk v Sloveniji, kjer se je danes sestal z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, ločeno pa sta ga sprejela predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob. Tudi v njegovih pogovorih s predsednico države in premierjem je bila v središču vojna v Gazi.

Predsednica Pirc Musar se je v pogovoru z jordanskim ministrom znova zavzela za takojšnjo prekinitev spopadov na območju Gaze. Izrazila je zaskrbljenost zaradi vse večje humanitarne katastrofe v Gazi ter pozvala k doslednemu spoštovanju humanitarnega prava in osnovne človečnosti, piše na njeni spletni strani.

Poudarila je pomen nadaljnjega financiranja agencije Združenih narodov za podporo Palestincev (UNRWA), saj bi ukinitev ogrozila življenja Palestincev v Gazi in na Bližnjem vzhodu.

Predsednica je poudarila pomen zagotavljanja humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in se zanjo zahvalila jordanskemu gostu, saj je Jordanija edina država, ki prebivalcem palestinske enklave pomoč dostavlja z letali iz zraka.

V imenu Slovenije je pozdravila vzpostavitev humanitarnega koridorja od Jordanije do Gaze decembra lani, ob tem pa opozorila na nujnost vzpostavitve dodatnih vstopnih točk in različnih poti za dostavo pomoči. Količina dostavljenih osnovnih življenjskih sredstev namreč še vedno ni zadostna.

Z ministrom sta govorila tudi o mirovnem načrtu za končanje vojne v Gazi, pri katerem sodeluje Jordanija.

O tem mirovnem načrtu, ki ga pripravljajo arabske države, je jordanski gost govoril tudi s premierjem Golobom. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Golob podprl vse napore arabske skupine za doseganje politične rešitve, sprejemljive za obe strani in v dobrobit prebivalcev na obeh straneh.

Golob se je s Safadijem danes sestal po tem, ko se je v soboto ob robu Münchenske varnostne konference pogovarjal tudi z jordanskim kraljem Abdulahom II. V pogovoru z Golobom se je jordanski minister znova zahvalil Sloveniji za uravnotežena, miroljubna stališča v skladu z načeli mednarodnega prava. Prav tako je pohvalil vlogo Slovenije znotraj EU in v Varnostnem svetu ZN.

S predsednikom vlade sta se sicer osredotočila predvsem na rešitve po koncu vojne na območju Gaze. Rešitev dveh držav ostaja edina politična rešitev. Potrebno bo trdo delo na podlagi številnih, žal neuresničenih dogovorov iz preteklosti. Ključna bo obnovitev miru in političnega horizonta, Palestincem pa je treba ponovno dati upanje, da sta napredek in varnost mogoča, so o pogovoru še sporočili iz premierjevega kabineta.

Tudi v pogovoru Safadija z zunanjo ministrico Fajon je bila v središču vojna v Gazi. Na skupni novinarski konferenci po pogovorih sta se zavzela za takojšnjo prekinitev ognja v Gazi in podprla alžirski predlog resolucije, o kateri bo danes predvidoma glasoval Varnostni svet ZN. Govorila sta tudi o dvostranskih odnosih.

16.42 WFP začasno prekinil dostavo hrane na sever Gaze

Svetovni program za hrano (WFP) je danes opozoril, da nemiri in spopadi otežujejo delo agencije na severu Gaze. V luči tega je WFP začasno prekinil dostavo hrane na sever enklave, z njo pa bo nadaljeval, ko bodo vzpostavljeni varni pogoji tako za osebje organizacije kot za ljudi, ki jih skušajo doseči.

"Odločitve o prekinitvi dostave hrane na sever Gaze nismo sprejeli zlahka, saj vemo, da to pomeni, da se bodo razmere na tem območju še poslabšale in bo zaradi lakote umrlo še več ljudi," je sporočila organizacija ter poudarila, da je treba zagotoviti varen in neoviran pretok humanitarne pomoči v Gazo.

WFP je v nedeljo po treh tednih premora ponovno začel dobavljati humanitarno pomoč na sever Gaze, a so delo organizacije oteževali nemiri in spopadi na severu palestinske enklave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je pojasnila organizacija, so mnogi plezali na njihove tovornjake s hrano in nekatere tudi v celoti izropali. Prav tako so se večkrat zgodili spopadi, eden od voznikov tovornjaka je bil pretepen.

WFP, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Sklad ZN za otroke (Unicef) so sicer že v ponedeljek pozvali k varnemu, neoviranemu in trajnemu dostopu do humanitarne pomoči.

Prav tako so opozorili, da bi lahko zaradi hudega pomanjkanja hrane, vse večje nedohranjenosti in hitrega širjenja bolezni kmalu naraslo že tako ogromno število smrti otrok v Gazi. Po skupni oceni agencij je v Gazi najmanj 90 odstotkov otrok, mlajših od pet let, zbolelo za eno ali več nalezljivimi boleznimi.

14.46 WHO iz bolnišnice v Han Junisu evakuirala 32 pacientov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je iz bolnišnice Naser v Han Junisu na jugu Gaze v preteklih dneh premestila 32 pacientov v kritičnem stanju v druge bolnišnice v palestinski enklavi. Premestitev je bila nujna, ker po vdoru izraelske vojske bolnišnica ne deluje več. Vojaški viri so medtem napovedali skorajšnje končanje operacije v Han Junisu.

WHO je v sporočilu za javnost poudarila, da so z evakuacijo omenjenih pacientov, med katerimi sta bila dva otroka, reševali njihova življenja ter da je bila akcija zaradi omejenega dostopa in spopadov na območju zelo tvegana.

Za premestitev jih je zaprosilo osebje bolnišnice, ker ta po vdoru izraelske vojske ne deluje več. V bolnišnici ni ne elektrike ne tekoče vode, kopičijo se medicinski odpadki, ki so potencialno gojišče bolezni. WHO je ob evakuaciji bolnikov v nedeljo in ponedeljek v bolnišnico pripeljala tudi zdravila ter hrano za tamkajšnje paciente in osebje, saj so odrezani od pomoči. Po podatkih WHO v bolnišnici ostaja okoli 130 pacientov ter 15 zdravnikov in medicinskih sester.

WHO je znova pozvala k zaščiti pacientov, zdravstvene infrastrukture in civilistov.

Neimenovani izraelski vojaški predstavniki so medtem po poročanju katarske televizije Al Jazeera za izraelski vojaški radio povedali, da bo vojska v prihodnjih dneh končala kopensko operacijo v Han Junisu in v bolnišnici, v katero so po tednih obstreljevanja mesta posebne enote izraelske vojske vdrle preteklo sredo.

Kot razlog je vojska navedla iskanje trupel več talcev, ki jih je Hamas ugrabil v napadu na Izrael 7. oktobra lani. Iščejo tudi pripadnike tega islamističnega palestinskega gibanja. Do zdaj so aretirali okoli sto ljudi.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je danes sporočilo, da so v zadnjih 24 urah v izraelskih operacijah na območju Gaze ubili najmanj 103 ljudi, od začetka spora skupno že 29.195. Ranjenih je bilo 69.170 ljudi.

13.20 Fajonova z jordanskim kolegom za takojšnjo prekinitev ognja v Gazi

Zunanja ministrica Tanja Fajon in jordanski zunanji minister Ajman Safadi sta se danes zavzela za takojšnjo prekinitev ognja v Gazi. Ob tem sta na novinarski konferenci v Mladiki oba podprla predlog resolucije Alžirije o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, o kateri bo danes predvidoma glasoval Varnostni svet ZN.                             

Ministrica je prepričana, da je ključnega pomena vzpostavitev premirja v Gazi, da se omogoči nujna dostava humanitarne pomoči. "Slovenija vztrajno na vseh ravneh ponavlja, da je ključno premirje in zagotavljanje humanitarne pomoči. Želim si, da bi tudi Varnostni svet Združenih narodov prevzel del odgovornosti za vzpostavitev miru in varnosti na Bližnjem vzhodu," je dejala.

Ob tem je ponovila, da bo Slovenija nadaljevala dobavo humanitarne pomoči v okviru agencije Združenih narodov za podporo Palestincem (UNRWA). Po njenih besedah bo vlada že kmalu pripravila nov paket pomoči.

Izjemen pomen UNRWA je izpostavil tudi Safadi, saj da je agencija rešilna bilka v teh temnih časih za Palestince tako v Gazi kot drugod. Prepričan je tudi, da je po razkritju o domnevni vlogi sodelavcev pri vdoru palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Izrael 7. oktobra agencija ukrepala pravilno.

Ministra sta izrazila še bojazen pred zaostritvijo razmer po grožnji Izraela, da bo začel kopensko ofenzivo na Rafo, če Hamas do ramazana, ki se začne 10. marca, ne bo osvobodil vseh talcev.

V okviru te grožnje Safadi tudi podpira alžirski predlog za resolucijo o Gazi, o kateri bodo danes predvidoma glasovali v New Yorku. Prepričan je, da resolucija prihaja v ključnem trenutku. V okviru resolucije namreč med drugim svarijo pred napadom na Rafo na skrajnem jugu enklave, kjer je trenutno 1,5 milijona Palestincev. Sicer je bil tudi kritičen, češ da koliko ljudi še mora umreti, da bo v Varnostnem svetu sprejeta resolucija. ZDA, ki imajo v VS ZN moč veta, so sicer izrazile nasprotovanje tudi alžirski resoluciji.

13.16 Južna Afrika: Izrael proti Palestincem izvaja hujšo obliko apartheida

Južna Afrika je pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) danes opozorila, da Izrael na palestinskih ozemljih izvaja še skrajnejšo obliko apartheida, kot so ga v preteklosti izkusili v Južni Afriki. Pretoria ima obveznost, da opozori na apartheid, kjer se pojavi, je dejal njen veleposlanik in pozval h končanju spornih praks na zasedenih ozemljih.

Pred ICJ se je v ponedeljek začel postopek o pravnih posledicah izraelske okupacije palestinskih ozemelj od leta 1967. V postopku, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra 2022, sodeluje 52 držav, med njimi je tudi Slovenija.

"Kot Južnoafričani čutimo, vidimo, slišimo in občutimo globoko v sebi nečloveško diskriminatorno politiko in prakso izraelskega režima kot še skrajnejšo obliko apartheida, ki je bil institucionaliziran proti temnopoltim ljudem v moji državi," je na tem najvišjemu sodišču ZN danes povedal južnoafriški veleposlanik na Nizozemskem Vusimuzi Madonsela.

Dejal je še, da ima Južna Afrika, kjer je belska manjšina z apartheidom vladala nad večino do leta 1994, posebno obveznost, da opozori na ta zločin, kjerkoli se pojavi, in zagotovi, da se apartheid takoj konča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Postopek pred ICJ se je začel v ponedeljek, ko je palestinski zunanji minister Rijad al Maliki v svojem nastopu povedal, da pod izraelsko oblastjo njegovo ljudstvo trpi zaradi kolonializma in apartheida. Slovenija bo svoja stališča pred sodiščem predstavila v petek.

Generalna skupščina je ICJ zaprosila za svetovalno mnenje glede posledic delovanja Izraela na človekove pravice na palestinskih ozemljih v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, ter očitane kršitve pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe s strani Izraela od leta 1967 dalje.

Svetovalno mnenje sodišča je nezavezujoče, vendar bi verjetno povečalo vse večji mednarodni pritisk na Izrael zaradi njegove ofenzive na območju Gaze, na katerem je bilo od oktobra lani po podatkih palestinskih oblasti ubitih že več kot 29 tisoč ljudi.

Sodišče bo o primeru odločilo po hitrem postopku predvidoma do konca leta. Izrael se ustnih obravnav ne udeležuje, je pa v pisni obliki posredoval svoj prispevek, v katerem je vprašanja, ki jih je postavilo sodišče, označil za pristranska in tendenciozna, poroča AFP.

Ta postopek sicer ni povezan z odmevno tožbo Južne Afrike pred ICJ, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida v Gazi. ICJ je januarja v tej tožbi sprejelo pravno zavezujoče nujne izredne ukrepe ter Izraelu odredilo, naj prepreči genocid in kaznuje spodbujanje h genocidu, zagotovi dostop humanitarne pomoči prebivalcem Gaze ter ohrani dokaze o vojaški operaciji v palestinski enklavi.

9.26 Agencije ZN: Gazi grozi ogromen porast števila smrti otrok

V palestinski enklavi, kjer Izrael med trajajočo ofenzivo več kot štiri mesece močno omejuje dobavo humanitarne pomoči, sta varna pitna voda in hrana zelo redki, skoraj vsi mlajši otroci pa se soočajo z nalezljivimi boleznimi, so posvarili Sklad ZN za otroke (Unicef), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovni program za hrano (WFP).

Predstavnik Unicefa Ted Chaiban je posvaril pred "eksplozijo" števila smrtnih primerov otrok v Gazi, ki bi se jih lahko preprečilo. Po skupni oceni agencij je v Gazi najmanj 90 odstotkov otrok, mlajših od pet let zbolelo za eno ali več nalezljivimi boleznimi. Sedemdeset odstotkov jih je imelo diarejo, kar je 23-krat več v primerjavi z letom 2022.

"Lakota in bolezen sta smrtonosna kombinacija," je dejal direktor urada WHO za izredne razmere Mike Ryan. Kot je pojasnil, lačni, oslabljeni in globoko travmatizirani otroci pogosteje zbolijo, bolni otroci pa ne morejo dobro absorbirati hranil.

Glede na ocene agencije ZN je skoraj 16 odstotkov otrok, mlajših od dveh let na severu Gaze hudo podhranjenih, na jugu enklave pa ta delež znaša pet odstotkov. Ker so ocene osnovali na podatkih, zbranih januarja svarijo, da so dandanes verjetno razmere še precej hujše.

Agencije so v sporočilu za javnost pozvale še k varnem, neoviranem in trajnem dostopu do humanitarne pomoči. To med drugim vključuje hranljivo hrano, nujne storitve za podhranjene in dostop do zdravstvene oskrbe. Obenem bi se moralo zdravnike in zdravstvene delavce zaščititi pred napadi.

8.03 Varnostni svet ZN danes predvidoma o resoluciji o Gazi

Varnostni svet Združenih narodov bo danes predvidoma glasoval o resoluciji o Gazi, ki jo je predlagala Alžirija. Resoluciji, ki med drugim poziva k takojšnji prekinitvi ognja, nasprotujejo ZDA, ki naj bi pripravile svoj osnutek resolucije. V njem naj bi prvič doslej omenile prekinitev ognja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Alžirija v svojem osnutku resolucije zahteva takojšnjo humanitarno prekinitev ognja, ki jo morajo spoštovati vse strani. V resoluciji tudi nasprotujejo prisilni razselitvi Palestincev in zahtevajo izpustitev vseh talcev, ki so še v Gazi. Podobno kot pretekla besedila, ki so bila trn v peti ZDA in Izraelu, resolucija ne obsoja napadov palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani.

ZDA so že konec tedna posvarile, da se jim predlog ne zdi sprejemljiv, in zagrozile z vetom. So pa zato ameriški diplomati domnevno pripravili svoj predlog resolucije, ki ga je v ponedeljek videla tudi francoska tiskovna agencija AFP. Za zdaj sicer ni znano, kdaj bi se lahko glasovalo o ameriškem predlogu, češ da se jim ne mudi, je za AFP dejal višji predstavnik ameriške administracije.

Čeprav je v resoluciji omenjen izraz prekinitev ognja, ki so se ga ZDA doslej izogibale, pa ne poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti. Tako v resoluciji podpirajo "začasno prekinitev ognja v Gazi v najkrajšem možnem času, in sicer po načelu, da bodo izpuščeni vsi talci". Omenijo tudi zaskrbljenost glede Rafe, češ da Izrael na skrajnem jugu Gaze ne sme pod nobenim pogojem začeti večje kopenske ofenzive.

Gaza, Palestina
Novice Meddržavno sodišče o delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih
Izrael
Novice Novi napadi: izraelska vojska intenzivno napadla Libanon
Robert Golob
Novice Golob poudaril zavezanost premirju v Gazi in pomen enotnosti EU
Bolnišnica Gaza
Novice Bolnišnica v Gazi ne deluje več. V njej je okoli 200 bolnikov.
Ne spreglejte