SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ženevi za isto mizo predstavniki sirske vlade in opozicije

0,08

termometer

Geneva
Foto: Reuters

V Ženevi se je danes na prvem zasedanju sestal sirski ustavni odbor, v katerem so predstavniki sirske vlade in opozicije. Posebni odposlanec ZN za Sirijo Geir Pedersen je začetek dela odbora, katerega naloga je ob posredovanju ZN revizija ustave v vojni razdejane države, označil za zgodovinskega.

Begunci Sirija Novice Turčija naj bi prisilno vračala begunce v Sirijo

Dejstvo, da sta sprti strani soglašali, da prvič po skoraj devetih letih konflikta skupaj sedeta za mizo, je "močno znamenje upanja za Sirce vsepovsod", je dejal Geir Pedersen 150 delegatom.

Pogovori, ki bodo tlakovali pot k mirovnemu procesu

Pozval jih je k potrpežljivosti in vztrajnosti ter pripravljenosti na kompromise in h konstruktivnemu pristopu. Priznal je, da se zaveda, da jim ni lahko biti skupaj v istem prostoru, a da se morajo zavedati, da bi ti pogovori lahko tlakovali pot za širši mirovni proces.

Odprto sicer ostaja vprašanje, kaj bo ustavni odbor v resnici lahko dosegel. Nima postavljene časovnice, vsa dopolnila ustave pa morajo za sprejem imeti najmanj 75-odstotno podporo.

Geneva Foto: Reuters

Na terenu močno oslabljena opozicija vztraja pri oblikovanju nove ustave, medtem ko je vlada predsednika Bašarja al Asada, ki nadzira 60 odstotkov ozemlja države, po mnenju poznavalcev pripravljena samo na morebitne amandmaje veljavne ustave iz leta 2012. Sirski zunanji minister Valid al Mualem je pred tedni dejal, da bodo v odboru govorili samo o veljavni ustavi.

Poznavalci zato opozarjajo, da želi Asad sodelovanje v odboru uporabiti za normalizacijo odnosov z mednarodno skupnostjo in posledično odpravo sankcij, saj s položaja močnejšega ni pripravljen na bistvene spremembe ustave.

viktor orban Novice Orban: Turška operacija v Siriji je v interesu Madžarske

Sprememba ustave

Asad je v sodelovanje pri reviziji ustave privolil pod pritiskom zaveznice Rusije, ki si želi normalizacije odnosov med režimom v Damasku in mednarodno skupnostjo ter dati legitimnost svojim dogovorom s Turčijo.

Člani odbora, v katerem je po 50 predstavnikov vlade, opozicije in civilne družbe, morajo najprej oblikovati delovne skupine za posamezna ustavna vprašanja. Odbor bo nato na zasedanjih obravnaval njihove predloge, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Sprememba ustave je osrednji del prizadevanj Združenih narodov za končanje vojne v Siriji, v kateri je bilo od leta 2011 ubitih več kot 370 tisoč ljudi, milijoni pa so bili prisiljeni zapustiti svoje domove. Združeni narodi si prizadevajo tudi za pripravo volitev v Siriji pod nadzorom ZN.

Geneva Foto: Reuters

Rusija in Iran, zaveznici vlade v Damasku, ter Turčija, zaveznica sirske opozicije, vidijo v ustavnem odboru priložnost za gradnjo zaupanja med sprtimi stranmi ter korak k širšemu političnemu procesu, ki bi lahko pripeljal do konca konflikta. Tudi ZN upajo, da bo delo odbora odprlo pot politični rešitvi konflikta.

Prejšnji poskusi pogajanj med stranema pod okriljem ZN so sicer propadli.

Sirija Novice Kurdi podpirajo vzpostavitev varovanega območja v Siriji pod mednarodnim nadzorom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin