SiolNET. Novice Svet
4,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Avtomobil v ZDA zapeljal v množico: ena oseba umrla

V ZDA spopad med skrajnimi desničarji in njihovimi nasprotniki #foto

4,45

termometer

Charlottesville
Foto: Reuters

V mestu Charlottesville v ameriški zvezni državi Virginia se je več sto skrajnih desničarjev udeležilo protesta proti napovedi o umiku kipa generala iz časa ameriške državljanske vojne, ki je podpiral suženjstvo. Med njimi in njihovimi nasprotniki, ki so prav tako pripravili protest, je nato izbruhnilo nasilje. Pozneje je v protestnike, ki odstranitev kipa podpirajo, zapeljal še avto. Ena oseba je umrla.

Mesto Charlottesville, ki leži kakšnih 170 kilometrov stran od Washingtona, se je odločilo, da simbolično opravi s svojo rasistično preteklostjo in določilo odstranitev spomenika junaku secesionistične konfederacije, generalu Robertu Leeju, ki sicer za tiste čase (druga polovica 19. stoletja) ni bil prevelik zagovornik suženjstva, ampak se ni želel boriti proti domači državi Virginiji, ki se je skupaj z nekaterimi drugimi odcepila od ZDA.

Spopad dveh skupin protestnikov

Protestniki, med njimi so beli nacionalisti in druge desničarske skupine, ki so se danes zbrali v tem mestu, ne podpirajo načrtov oblasti. Med shodom so med drugim vzklikali tudi gesla "Življenje belcev šteje". Na drugi strani so se v mestu danes zbrali tudi podporniki odstranitve kipa, med njimi člani in podporniki skupine "Black Lives Matter" (Črna življenja so pomembna).  

Avto zapeljal v množico, ena oseba umrla

Charlottesville Foto: Reuters V skupino protestnikov, ki odstranitev kipa podpirajo, je zapeljal avto, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 19 ljudi, ena oseba je umrla. 

Voznika, 20-letnega Jamesa Alexa Fieldsa iz Ohia, so že prijeli in ga ovadili zaradi uboja in namerne povzročitve telesnih poškodb. Po navedbah prič ni dvoma, da je šlo za nameren napad mladeniča, saj je po prvem udarcu v množico zapeljal vzvratno in udaril še enkrat.

Policija uporabila solzivec in aretirala nekaj ljudi

Med skupinama je še pred tem izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo poškodovanih več ljudi. Posredovati je morala tudi policija, ki je protestnike razgnala s solzivcem, nekaj ljudi pa aretirala. Oblasti so v mestu razglasile izredne razmere, kar policiji daje nekaj več pooblastil. 

Kot je sporočil poveljnik tamkajšnje policije Al Thomas, so prijeli tri osebe, poleg incidenta, ko je voznik zapeljal v množico, pa je bilo v povezavi z izgredi ranjenih še 16 ljudi. V bližini mesta je strmoglavil tudi policijski helikopter, pri čemer sta umrla oba policista na krovu. Vzrok strmoglavljenja helikopterja še ni znan, zaenkrat pa vse kaže na nesrečo.

Charlottesville Foto: Reuters

Spopadi med neonacisti in protestniki so povzročili nekaj poškodb, saj so se med seboj obmetavali s steklenicami, kamenjem in škropili s solzivcem, dokler jih ni ločila policija. Vendar pa najbolj odmevajo prikazi nacističnih simbolov, slavospevi Adolfu Hitlerju in koreografija, ki spominja na zborovanja nacističnih fanatikov pred drugo svetovno vojno v Nemčiji.

Župan obtožil predsednika Trumpa

Župan Charlottesvilla Michael Signer je za "odurnost" obtožil predsednika ZDA Donalda Trumpa, ker je med svojo lanskoletno kampanjo podžigal ponos belih rasistov in njihove predsodke. Neonacistični pohodniki trdijo, da so prišli branit belo raso, ki v zahodnem svetu več nima zagovornika. Kot ponavadi trdijo tudi, da jim gre za obrambo zgodovine.

Trump tarča kritik zaradi odziva na shod

Trump je iz svojega golf kluba v New Jerseyju, kjer preživlja počitnice, sporočil, da "obsoja na najostrejši možen način pretirane izraze sovraštva, podžiganja in nasilja na mnogih straneh". Američane je tudi pozval, naj "stopijo skupaj (...) z ljubeznijo do naše države".

Ni pa Trump želel odgovoriti na vprašanja novinarjev, zakaj ne obsodi udeležbe rasistov na shodu, med njimi tudi udeležbo voditelja Ku Klux Klana Davida Duka. Slednjega so posneli, ko je pojasnjeval, da na tem shodu "želijo vzeti nazaj svojo državo" in "izpolniti obljube Donalda Trumpa". Duke je Trumpa tudi opozoril, naj ne pozabi, "da so bili beli Američani tisti, ki so te izvolili za predsednika, ne skrajni levičarji".

Trump se je znašel pod nakovalom kritik zaradi mlačnega odziva na shod neonacistov in rasistov v Charlottesvillu. Kritizirajo ga tudi njegovi lastni republikanci.

"Predsednikove besede o nasilju 'mnogih strani' ignorirajo sramotno realnost belih rasistov v naši državi danes in nadaljujejo moteč vzorec strinjanja s tovrstnimi izrazi sovraštva," se je odzvala vodja demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi.

"Gospod predsednik - zlo moramo imenovati s pravim imenom. To so bili beli rasisti in to je bil domači terorizem," je na Twitterju zapisal republikanski senator Cory Gardner.

"Zelo pomembno za državo je, da predsednik opiše dogodke v Charlottesvillu na način, kakršni dejansko so - teroristični napad belih rasistov," pa je k temu dodal republikanski senator Marco Rubio.

Tudi senator Ted Cruz, ki je proti Trumpu izgubil tekmo za republikansko predsedniško nominacijo, je pozval pravosodno ministrstvo, naj preišče in preganja incident kot "dejanje domačega terorizma".

Orrin Hatch, republikanec z najdaljšim stažem v ameriškem senatu, je k obsodbi dejanja v Charlottesvillu dodal še opozorilo, da "moj brat ni dal življenja v boju proti Hitlerju, da bi se nacistične ideje zdaj tu doma širile brez odpora".

Tudi guverner Virginije, demokrat Terry McAuliffe je paradiranje rasistov označil za ostudno. "Imam sporočilo za vse bele rasiste in naciste, ki so danes prišli v Charlottesville. Je jasno in enostavno - pojdite domov". McAuliffe je po nekaj urah napetosti nacistom tudi odvzel dovoljenje za zborovanje in razglasil izredne razmere, zaradi česar je policija lahko množico razgnala. Pri tem je uporabila tudi solzivec.

Zadevo bodo reševali po sodni poti

Mesto je že preimenovalo park, v katerem stoji generalov kip, iz Parka Lee v Park emancipacije ter drugi park iz Parka Jackson v Park pravice. Gre še za enega slavnega generala konfederacije Thomasa "kamnitega zidu" Jacksona. Leejev spomenik še ne bo tako hitro odstranjen, saj je desničarska skupina vložila tožbo in je sodnik odstranitev za pol leta blokiral, dokler se zadeva ne odloči po sodni poti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin