Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
18.02

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93
umor sojenje tragedija Velika Britanija

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 18.02

1 mesec, 1 teden

V Veliki Britaniji dva 12-letnika spoznali kriva za umor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93
mačeta, orožje | 12-letnika sta storilca porezala po nogah, hrbtu in glavi ter ga brcala, tudi po glavi, ko je bil na tleh, mačeto pa sta mu od zadaj zarila tako globoko, da je šla skozi rebra in predrla srce, je na sodišču povedal tožilec Michelle Heeley. | Foto Shutterstock

12-letnika sta storilca porezala po nogah, hrbtu in glavi ter ga brcala, tudi po glavi, ko je bil na tleh, mačeto pa sta mu od zadaj zarila tako globoko, da je šla skozi rebra in predrla srce, je na sodišču povedal tožilec Michelle Heeley.

Foto: Shutterstock

Na britanskem sodišču je danes porota dva 12-letnika spoznala za kriva umora 19-letnega Shawna Seesahaija. Ubila sta ga z mačeto 13. novembra lani, ko je bil s prijatelji v parku v mestu Wolverhampton v osrednjem delu Anglije. S tem sta postala najmlajša obsojenca v Združenem kraljestvu v več kot 30 letih.

Po enomesečnem sojenju na višjem sodišču v Nottinghamu je porota odločitev sprejela soglasno, potem ko je poslušala pričanja, da sta dečka 19-letnika napadla s takšno silovitostjo, da je 42 centimetrov dolgo rezilo mačete skoraj prebodlo telo žrtve, poroča britanski BBC.

Storilca, ki ju zaradi starosti niso imenovali, sta na sojenju umor zanikala in se zanj medsebojno obtoževala.

V napadu sta ubila 19-letnega Shawna Seesahaija iz britanskega čezmorskega ozemlja Angvila v Karibih, ki je bil v Angliji na zdravljenju. Ubila sta ga med neizzvanim napadom, ko je ponoči na klopi v parku sedel s prijatelji.

19-letnika porezala po nogah, hrbtu in glavi

Eden od obtožencev je najprej namerno z ramo trčil v ramo žrtve. Ko ga je Seesahai vprašal, kaj dela, je eden od napadalcev potegnil mačeto, 19-letnik pa je prijateljem zaklical, naj bežijo. Ti so zbežali, ko so se obrnili, pa so videli prijatelja na tleh, obkroženega z napadalcema.

Mačeto sta mu zarila tako globoko, da je šla skozi rebra in predrla srce

12-letnika sta storilca porezala po nogah, hrbtu in glavi ter ga brcala, tudi po glavi, ko je bil na tleh, mačeto pa sta mu od zadaj zarila tako globoko, da je šla skozi rebra in predrla srce, je na sodišču povedal tožilec Michelle Heeley.

Umrl je na kraju napada, čeprav so ga reševalci oživljali.

Policija je nato mačeto, očiščeno z belilom, našla pod posteljo enega od storilcev.

Sta najmlajša obsojenca v državi od leta 1993

Po poročanju britanskih medijev sta 12-letnika najmlajša obsojenca v državi od leta 1993, ko sta dva desetletnika ugrabila, mučila in ubila dvoletnika. Sodbo jima bodo izrekli kasneje.

V Angliji in Walesu je starostna meja za kazensko odgovornost določena pri desetih letih. Mladoletnike sicer obravnavajo drugače kot odrasle, namesto v zaporih pa kazen prestajajo v posebnih varovanih centrih.

V Veliki Britaniji se je povečalo nasilje z noži, v katerega so pogosto vpleteni mladi. Po statističnih podatkih se je lani njihovo število povečalo za sedem odstotkov na skoraj 50 tisoč, v desetih letih pa se je skoraj podvojilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sedin Šišić
Novice Šišiću za umor moškega v Zgornjem Dupleku izrekli kazen 27 let zapora
Nemška policija
Novice Vas na vzhodu Nemčije pretresla družinska tragedija
Osumljenca za uboj Danke
Novice Je srbska deklica Danka živa? Oče enega od osumljencev trdi, da so jo prodali
Ne spreglejte