Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
7.19

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

11

Natisni članek

Združeni narodi Venezuela Juan Guaido Nicolas Maduro

Torek, 26. 2. 2019, 7.19

5 let, 1 mesec

Guaido in Pence bosta stopnjevala pritisk na Madura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

11

Nicolas Maduro | Venezuelski predsednik Nicolas Maduro še naprej zavrača humanitarno pomoč iz tujine. | Foto Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro še naprej zavrača humanitarno pomoč iz tujine.

Foto: Reuters

Ameriški podpredsednik Mike Pence in samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido sta se v ponedeljek v Bogoti v Kolumbiji dogovorila za strategijo stopnjevanja pritiska na venezuelskega predsednika Nicolasa Madura. Ta je medtem poudaril, da je srečanje v Kolumbiji namenjeno vzpostavitvi vzporedne venezuelske vlade.

Nicolas Maduro je v ponedeljkovem televizijskem intervjuju obtožil ZDA, da želijo venezuelsko nafto in da so pripravljene zanjo iti celo v vojno. Juan Guaido je medtem zaveznike pozval k odločnosti do Madura, saj naj bi ta za ZDA pomenil grožnjo. Mike Pence mu je ob tem zagotovil podporo ameriškega predsednika Donalda Trumpa in opozoril, da ostajajo odprte vse možnosti.

Juan Guaido
Novice Se bo Guaidoju po vrhu v Bogoti uspelo vrniti v Venezuelo?

Guaido za humanitarno pomoč, Maduro jo zavrača

Ob tem je Pence napovedal še več ameriške humanitarne pomoči in nove sankcije proti režimu v Caracasu. Guaido želi dostaviti pomoč več sto tisoč Venezuelcem, ki so po njegovih besedah življenjsko ogroženi zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Maduro medtem v pomoči vidi krinko za ameriško vojaško posredovanje in jo zato zavrača.

Guaido je na srečanje v Kolumbiji odpotoval, čeprav mu je sodišče to prepovedalo. V ponedeljek je napovedal, da se bo ta teden vrnil v domovino, njegovi sodelavci pa opozarjajo, da je prejel "resne in verodostojne grožnje".

Venezuela
Novice Venezuelska kriza: se bodo vmešale tudi ZDA?

O razmerah v Venezueli tudi Združeni narodi

Varnostni svet Združenih narodov (ZN) je medtem za danes popoldne po lokalnem času sklical odprto zasedanje o krizi v Venezueli, ki so ga zahtevale ZDA. Te so to storile zaradi nasilja ob neuspešnih poskusih dostave humanitarne pomoči, pri čemer so pretekli konec tedna umrli štirje ljudje. ZDA so v ponedeljek sicer uvedle sankcije proti štirim guvernerjem zveznih držav Venezuele.

Medtem ko stalni članici Varnostnega sveta ZN Rusija in Kitajska še naprej podpirata in priznavata vlado predsednika Madura, na drugi strani ZDA, Velika Britanija in Francija za začasnega predsednika priznavajo Guaidoja. Zaradi tega po odprtem zasedanju, na katerem lahko sodelujejo vse članice ZN, ne gre pričakovati nobenega konkretnega ukrepa.

Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido se je v ponedeljek v Kolumbiji sestal z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom. | Foto: Reuters Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido se je v ponedeljek v Kolumbiji sestal z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom. Foto: Reuters

Poročilo o Venezueli bo podala namestnica generalnega sekretarja ZN Rosemary DiCarlo, ki je bila pred tem namestnica veleposlanice ZDA v ZN. ZDA pripravljajo predlog resolucije, ki bi pozvala k začetku političnega procesa za svobodne, poštene in verodostojne predsedniške volitve.

Rusija medtem pripravlja predlog, ki bi obsodil poskuse vpletanja v notranje zadeve Venezuele in izrazil zaskrbljenost zaradi groženj s silo. Iz Venezuele je po podatkih ZN od leta 2015 zaradi pomanjkanja pobegnilo 2,7 milijona ljudi.

Nicolas Maduro
Novice V Venezueli novo nasilje. Maduro prekinil diplomatske stike s Kolumbijo.

Maduro odredil pridržanje ameriške televizijske ekipe

Nekaj drame je bilo v ponedeljek tudi v predsedniški palači Miraflores v Caracasu, kjer se je Maduro zelo razjezil nad novinarji in celo ukazal njihovo pridržanje.

Novinar ameriške televizije v španskem jeziku Univision s sedežem v New Yorku Jorge Ramos, ki je znan po svojem neposrednem in agresivnem pristopu, je Maduru pokazal posnetek Venezuelcev, ki se hranijo iz tovornjaka za smeti.

Madura je to tako razjezilo, da je prekinil intervju in ukazal pridržanje novinarske ekipe. Poleg Ramosa naj bi za tri ure pridržali še pet članov njegove ekipe in jim odvzeli tehnično opremo. Ramos je po izpustitvi poročal, da Maduru niso bili všeč posnetek in njegova vprašanja o pomanjkanju demokracije v državi, mučenju političnih zapornikov in humanitarni krizi.

Ne spreglejte