SiolNET. Novice Svet
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se bo Guaidoju po vrhu v Bogoti uspelo vrniti v Venezuelo?

0,37

termometer

Juan Guaido
Juan Guaido je v petek, čeprav so mu prepovedi zapustiti državo, odšel v Kolumbijo. Ali se mu bo uspelo vrniti v domovino, za zdaj še ni znano. Foto: Reuters

Zunanji ministri držav iz skupine Lima bodo v Bogoti v Kolumbiji danes razpravljali o nadaljnjih korakih za rešitev krize v Venezueli. Na srečanju bosta prisotna tudi ameriški podpredsednik Mike Pence in voditelj venezuelske opozicije Juan Guaido, ki je v nedeljo pozval mednarodno skupnost, naj premisli o vseh ukrepih za osvoboditev Venezuele.

Po spopadih med protestniki in varnostnimi silami venezuelskega predsednika Nicolasa Madura na venezuelski meji s Kolumbijo in Brazilijo, v katerih sta bila ubita najmanj dva človeka, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih, bodo zunanji ministri latinskoameriških držav, ki so del skupine Lima, danes poskušali najti rešitev za obubožano državo.

Nicolas Maduro Novice Venezuelska kriza: se bodo vmešale tudi ZDA?

Se bo Guiadoju sploh uspelo vrniti v Venezuelo?

Začasni predsednik Venezuele se bo predvidoma na štiri oči sestal tudi s Mikom Penceom, potem ko je Washington v nedeljo obljubil ukrepanje, na mizi pa je še vedno tudi vojaško posredovanje.

Juanu Guaidoju je v petek, čeprav so mu prepovedali zapustiti državo, uspelo priti v sosednjo Kolumbijo, kjer je v soboto sprožil akcijo distribucije pomoči. Trenutno ostaja odprto vprašanje, ali se mu bo sploh uspelo vrniti v Venezuelo.

Venezuela vojska Novice Venezuelska vojska na meji v povišani pripravljenosti

Humanitarna pomoč osrednja točka spora med Madurom in Guaidojem

Humanitarna pomoč, ki pretežno prihaja iz ZDA, je v zadnjih dneh postala osrednja točka spora med Madurom in Guaidojem. Medtem ko vodja opozicije trdi, da Venezuelci zaradi vedno hujše krize nujno potrebujejo pomoč, jo venezuelski predsednik zavrača, saj pravi, da je to le pretveza za ameriško posredovanje. Maduro je zaradi pomoči zaprl mejne prehode.

V nedeljo je za 48 ur vse mejne prehode z Venezuelo zaprla tudi Kolumbija, češ da je po spopadih nastala škoda, ki jo morajo odpraviti. Območje spopadov na mednarodnem mostu pri mestu Cucuta je v nedeljo obiskal tudi kolumbijski predsednik Ivan Duque.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin