Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2024,
15.52

Osveženo pred

16 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Natisni članek

volitve Urugvaj

Nedelja, 27. 10. 2024, 15.52

16 ur

V Urugvaju potekajo predsedniške in splošne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
predsedniški kandidati, Urugvaj | Kdo med njimi bo zmagal (na sliki z leve proti desni Andres Ojeda, Yamandu Orsi, Alvaro Delgado)? Če noben od kandidatov ne osvoji večine glasov, bo drugi krog glasovanja potekal 24. novembra. Udeležba na volitvah je za vse polnoletne Urugvajce obvezna. | Foto Reuters

Kdo med njimi bo zmagal (na sliki z leve proti desni Andres Ojeda, Yamandu Orsi, Alvaro Delgado)? Če noben od kandidatov ne osvoji večine glasov, bo drugi krog glasovanja potekal 24. novembra. Udeležba na volitvah je za vse polnoletne Urugvajce obvezna.

Foto: Reuters

V Urugvaju danes potekajo predsedniške in splošne volitve. Za mesto naslednika predsednika Luisa Lacalla Pouja, ki mu ustava onemogoča drugi mandat, se poteguje 11 kandidatov, ankete pa največ možnosti za zmago pripisujejo levičarju Yamanduju Orsiju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg izbire novega predsednika Urugvajci danes odločajo tudi o vseh 30 senatorjih in vseh 99 poslancih spodnjega doma parlamenta.

Hkrati potekata še referenduma o znižanju starostne meje za upokojitev s 65 na 60 let in o predlogu, ki bi policiji dopuščal preiskave zasebnih domov ponoči.

Ankete javnega mnenja kažejo, da največjo podporo javnosti uživa Yamandu Orsi, kandidat stranke nekdanjega predsednika Joseja Mujice. Tako kot Mujica si tudi Orsi prizadeva za odpravo revščine v državi, ki skupno šteje 3,4 milijon ljudi.

Njegov glavni protikandidat Alvaro Delgado je obljubil nadaljevanje trenutnih konservativnih politik odhajajočega predsednika, obenem pa je napovedal boj proti birokraciji.

Če noben kandidat ne osvoji večine glasov, bo drugi krog glasovanja potekal 24. novembra. Udeležba na volitvah je za vse polnoletne Urugvajce obvezna.

Magellanovi pingvini
Novice Na urugvajsko obalo naplavilo okoli dva tisoč mrtvih pingvinov
Japonci
Novice Premier bi si rad utrdil položaj. Sto milijonov ljudi na volišča.
Salome Zurabišvili
Novice Salome Zurabišvili: Gruzijci so priče in žrtve ruske posebne operacije
Varna, Bolgarija
Novice Volilna utrujenost: v manj kot štirih letih že sedmič na volitve
Evropske volitve 2024. Referendum.
Novice Anketa Dela: Med strankami v nastajanju bi največ glasov volivcev prejel Logar, najmanj Erjavec
Ne spreglejte