Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 7. 2023,
16.45

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Natisni članek

žival Urugvaj pingvini

Sobota, 22. 7. 2023, 16.45

9 mesecev, 1 teden

Na urugvajsko obalo naplavilo okoli dva tisoč mrtvih pingvinov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51
Magellanovi pingvini | Magellanovi pingvini gnezdijo na jugu Antarktike, pozimi pa se v iskanju hrane in toplejših voda selijo na sever ter prispejo celo do obal brazilske zvezne države Espirito Santo. | Foto Shutterstock

Magellanovi pingvini gnezdijo na jugu Antarktike, pozimi pa se v iskanju hrane in toplejših voda selijo na sever ter prispejo celo do obal brazilske zvezne države Espirito Santo.

Foto: Shutterstock

Na urugvajsko obalo je v zadnjih dneh naplavilo okoli dva tisoč mrtvih magellanovih pingvinov. Vzrok njihove smrti ni znan. Večinoma gre za mladiče, ki naj bi poginili v Atlantiku, nakar so jih tokovi prinesli na urugvajsko obalo, je pojasnila vodja oddelka za favno na urugvajskem ministrstvu za okolje Carmen Leizagoyen.

"90 odstotkov je mladičev, ki pridejo brez maščobnih zalog in s praznimi želodci," je dejala Leizagoynova in dodala, da so bili vsi odvzeti vzorci negativni na ptičjo gripo.

Magellanovi pingvini gnezdijo na jugu Antarktike, pozimi pa se v iskanju hrane in toplejših voda selijo na sever ter prispejo celo do obal brazilske zvezne države Espirito Santo. "Normalno je, da nekaj odstotkov pingvinov pogine, vendar ne toliko," je poudarila Leizagoynova in spomnila, da je lani v Braziliji iz neznanih razlogov prišlo do podobnega pogina.

Živalim naj bi primanjkovalo hrane

Na približno desetih kilometrih urugvajske obale so našli več kot 500 mrtvih pingvinov. Okoljevarstveniki povečanje števila mrtvih magellanovih pingvinov sicer pripisujejo prekomernemu in nezakonitemu ribolovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Od devetdesetih let prejšnjega stoletja in leta 2000 smo začeli opažati, da živalim primanjkuje hrane. Viri se prekomerno izkoriščajo," je ocenil Richard Tesore iz nevladne organizacije SOS Marine Wildlife Rescue. Dodal je, da je na plažah Maldonada, kakih 130 kilometrov vzhodno od prestolnice Montevideo, nedavno našel tudi poginule albatrose, galebe, morske leve in želve.

Zanemarjene krave
Novice Kje so dileme predloga novele zakona o zaščiti živali? #video
Ne spreglejte