Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2024,
18.19

Osveženo pred

14 ur, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,69

Natisni članek

Natisni članek

volitve Gruzija

Nedelja, 27. 10. 2024, 18.19

14 ur, 29 minut

Salome Zurabišvili: Gruzijci so priče in žrtve ruske posebne operacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,69
Salome Zurabišvili | Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili ne priznava izida volitev. V televizijskem nagovoru je sodržavljane hkrati pozvala k udeležbi na ponedeljkovih demonstracijah. | Foto Reuters

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili ne priznava izida volitev. V televizijskem nagovoru je sodržavljane hkrati pozvala k udeležbi na ponedeljkovih demonstracijah.

Foto: Reuters

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili ne priznava izida volitev. Volitve v Gruziji, na katerih je v soboto slavila vladajoča stranka Gruzijske sanje, so zaznamovali neenaki pogoji, pritiski na volivce in napetosti, je danes sporočila skupna opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, Sveta Evrope, Nata in Evropskega parlamenta. Slednji opozarja tudi na nazadovanje demokracije v Gruziji. V Tbilisi v ponedeljek odhaja Viktor Orban, ki je vladajoči stranki Gruzijske sanje v soboto, še pred objavo uradnih izidov, čestital za zmago na parlamentarnih volitvah.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je danes v luči domnevnih volilnih nepravilnosti dejala, da ne priznava izidov sobotnih parlamentarnih volitev, na katerih je vladajoča stranka Gruzijske sanje osvojila večino glasov. V televizijskem nagovoru je sodržavljane hkrati pozvala k udeležbi na ponedeljkovih demonstracijah.

Zurabišvili, ki je z vlado redno na nasprotnih političnih bregovih, je dejala, da so Gruzijci "priče in žrtve ruske posebne operacije, sodobne oblike hibridne vojne proti gruzijskemu ljudstvu".

Predsednica se je tako pridružila obtožbam poraženih opozicijskih strank, ki prav tako Gruzijske sanje označujejo kot prorusko stranko.

Iz opozicije je tudi že slišati, da protestno ne nameravajo prevzeti poslanskih mandatov.

Misija opazovalcev skeptična glede izida volitev

Po oceni misije je bil volilni dan parlamentarnih volitev dobro organiziran, a ga je zaznamovalo napeto okolje. Opozorila je na neenake pogoje in povedala, da ti vplivajo na zaupanje v izid volitev. Dodala je še, da široka izbira, ki je bila volivcem ponujena, "ni dovolj za uskladitev volitev z mednarodnimi demokratičnimi načeli".

Opazovalci Evropskega parlamenta so medtem sporočili, da so bili priča številnim kršitvam, pa tudi fizičnim napadom na opazovalce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Globoko smo zaskrbljeni zaradi nazadovanja demokracije v Gruziji. Potek včerajšnjih volitev je žal dokaz za to," so dodali.

K hitri, transparentni in neodvisni preiskavi obtožb o volilnih nepravilnostih volilno komisijo Gruzije in druge pristojne organe pozivata tudi Evropska komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. V skupni izjavi poudarjajo, da je nepravilnosti treba razjasniti, kar je nujen korak za ponovno vzpostavitev zaupanja v volilni proces.

Ob tem izpostavljajo, da je zdaj ključen konstruktiven in vključujoč dialog v celotnem političnem spektru. EU v skladu s sklepi Evropskega sveta Gruzijo poziva, naj sprejme celovite demokratične reforme. V tej luči EU opozarja, da je treba razveljaviti vsako zakonodajo, ki ogroža temeljne pravice in svoboščine gruzijskih državljanov ter je v nasprotju z vrednotami in načeli, na katerih temelji EU.

opazovalci volitev, Gruzija | Foto: Reuters Foto: Reuters Po uradnih podatkih gruzijske volilne komisije je po skoraj vseh preštetih glasovih vladajoča stranka Gruzijske sanje prejela 54,08 odstotka glasov, kar ji zagotavlja ugodno večino v parlamentu. Razdrobljena opozicija, zbrana za idejo bolj zahodno usmerjene Gruzije, pa je osvojila 37,6 odstotka glasov.

V opoziciji ne priznavajo teh izidov. Vodja največje opozicijske stranke Združenje narodnega gibanja (UNM) Tina Bokučava je denimo dejala, da gre za ponarejene rezultate in ukradene volitve, ter izrazila upanje, da bo opozicija enotna v povolilnih aktivnostih.

Opozicija prav tako opozarja na ustrahovanje volivcev in dodaja, da je bilo med volitvami veliko glasovnic ponarejenih.

Zaprti opozicijski voditelj in nekdanji predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je prek Facebooka pozval k množičnim protestom.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem pozval k neodvisni preiskavi domnevnih nepravilnosti, opozicija pa že načrtuje demonstracije. Michel je izrazil namero, da Gruzijo umesti na urnik neformalnega srečanja evropskih voditeljev v Budimpešti 8. novembra.

Orban odhaja v Gruzijo 

Madžarski premier Viktor Orban, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, bo v ponedeljek obiskal Tbilisi, je danes sporočila gruzijska vlada, ki si je na sobotnih volitvah zagotovila nov mandat.

Orban je vladajoči stranki Gruzijske sanje v soboto, še pred objavo uradnih izidov, čestital za zmago na parlamentarnih volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
volitve, Gruzija
Novice V Gruziji slavi vladajoča stranka, opozicija volilnega izida ne priznava
volitve, parlamentarne volitve, Gruzija
Novice Gruzija: opozicija in vladajoča stranka z različnimi izidi
Salome Zurabišvili
Novice Gruzijska predsednica vložila veto na zakon o tujem vplivu
nato
Novice Resno svarilo Gruziji: S tem zakonom se od nas oddaljujete
Ne spreglejte