Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2024,
9.43

Osveženo pred

23 ur, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Natisni članek

rezultati volitve Gruzija

Nedelja, 27. 10. 2024, 9.43

23 ur, 55 minut

V Gruziji slavi vladajoča stranka, opozicija volilnega izida ne priznava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53
volitve, Gruzija | Vodstvo Gruzijskih sanj sicer vztraja, da si prizadevajo za članstvo v uniji, vendar se to kljub statusu kandidatke, ki ga je lani Bruselj podelil Gruziji, zdi vse manj verjetno. | Foto Reuters

Vodstvo Gruzijskih sanj sicer vztraja, da si prizadevajo za članstvo v uniji, vendar se to kljub statusu kandidatke, ki ga je lani Bruselj podelil Gruziji, zdi vse manj verjetno.

Foto: Reuters

V Gruziji je na sobotnih parlamentarnih volitev s 54 odstotki glasov prepričljivo slavila vladajoča stranka Gruzijske sanje, je danes sporočila državna volilna komisija. Opozicija rezultata ne priznava in opozarja na domnevne volilne nepravilnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po uradnih podatkih gruzijske volilne komisije je po skoraj vseh preštetih glasovih vladajoča stranka Gruzijske sanje prejela 54,08 odstotka glasov, kar ji zagotavlja ugodno večino v parlamentu.

Razdrobljena opozicija, zbrana za idejo bolj zahodno usmerjene Gruzije, je medtem skupno osvojila 37,6 odstotka glasov, kar je bistveno manj od pričakovanj.

V opoziciji so dejali, da ne priznavajo teh izidov. Vodja največje opozicijske stranke Združenje narodnega gibanja (UNM) Tina Bokučava je dejala, da gre za ponarejene rezultate in ukradene volitve, ter izrazila upanje, da bo opozicija enotna v povolilnih aktivnostih.

Gruzijske sanje so na oblast prišle leta 2012. Stranka je sprva zasledovala bolj liberalne, prozahodne politike. Drugi mandat, ki si ga je zagotovila leta 2020, pa je prinesel retoričen in zakonodajni obrat vladajočih.

Med drugim je vlada liberalnejši del javnosti nedavno razburila s sprejemom zakona o tujem vplivu, ki zaostruje nadzor nad civilno družbo, in zakona o družinskih vrednotah in zaščiti mladoletnikov, ki omejuje pravice skupnosti LGBTQI+. Zakonodajne spremembe so odkrito kritizirali tudi v Bruslju, zaradi česar so evropski voditelji sporočili, da je gruzijsko približevanje EU ustavljeno.

volitve, parlamentarne volitve, Gruzija
Novice Gruzija: opozicija in vladajoča stranka z različnimi izidi
Ne spreglejte