Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 12. 2016,
16.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Berlin teroristični napad Tunizija aretacija

Sobota, 24. 12. 2016, 16.09

6 let, 6 mesecev

V Tuniziji aretirali še tri osebe, povezane z berlinskim teroristom Amrijem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Berlin | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Tuniziji so aretirali nečaka Anisa Amrija, glavnega osumljenca za ponedeljkov teroristični napad s tovornjakom v Berlinu, ter še dva islamska skrajneža, ki sta povezana z Amrijem, je danes sporočilo tunizijsko notranje ministrstvo.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, so bili vsi trije člani "teroristične celice, povezane s teroristom Anisom Amrijem, ki je izvedel napad v Berlinu".



Danes aretirani so stari med 18 in 27 let, aretirali pa so jih v pokrajini Kairouan v osrednjem delu Tunizije, od koder bil doma Amri.

V stiku sta bila preko kriptirane aplikacije Telegram

Amrijev nečak je priznal, da ga je osumljenec za berlinski napad pozival, naj se pridruži skrajnežem Islamske države, ter mu po pošti poslal denar za pot v Nemčijo, je sporočilo tunizijsko ministrstvo. V stiku sta bila, da bi se izognila policijskemu nadzoru, preko kriptirane aplikacije Telegram.

Sin Amrijeve sestre je še priznal, da je bil stric "emir" džihadistične skupine s sedežem v Nemčiji, znane pod imenom brigada Abu al Vala.

Amri, ki je v napadu ubil 12 ljudi in jih 53 ranil, je bil v noči na petek ubit v spopadu s policijo na severu Italije.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere zavrača kritike na delo varnostnih služb. | Foto: Reuters Nemški notranji minister Thomas de Maiziere zavrača kritike na delo varnostnih služb. Foto: Reuters

De Maiziere: "Neprimerno bi bilo govoriti o napaki varnostnih služb

Medtem je nemški notranji minister Thomas de Maiziere v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Bild zavrnil kritike, da se nemške oblasti niso ustrezno lotile preiskave in Amriju niso preprečile pobega iz države.

"Neprimerno bi bilo govoriti o napaki varnostnih služb. Seveda pa bomo zadevo natančno preučili in pripravili ustrezno poročilo," je dejal de Maiziere.

24-letni Amri je v Nemčijo iz Italije prispel lani, nemške varnostne službe pa so ga od marca spremljale, ker so sumile, da pripravlja napad, vendar so septembra nadzor opustile. Prošnjo za azil so mu zavrnili, a ga niso mogli izgnati iz države, ker od Tunizije niso prejeli njegovih dokumentov.

Nemške oblasti zdaj preiskujejo tudi, kako mu je uspelo po napadu v ponedeljek zvečer pobegniti iz države oziroma ali je imel pomagače.

Kosovska brata so izpustili

Nemška policija je danes sporočila, da so izpustili brata s Kosova, ki so ju aretirali v petek, ker naj bi pripravljala napad na nakupovalno središče v bližini Essna. Kot so pojasnili, so ju izpustili zaradi pomanjkanja dokazov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Moška, stara 28 in 31 let, so aretirali v petek po namigu obveščevalnih služb, da pripravljata napad na nakupovalni center.

V preiskavi sumov niso potrdili in ker moška ne predstavljata konkretne nevarnosti, so ju izpustili, je sporočila policija.

Identificirali vseh 12 žrtev terorističnega napada

Identificirali so vseh 12 žrtev ponedeljkovega terorističnega napada v Berlinu, je potrdil nemški zvezni kriminalistični urad. Med mrtvimi je bilo sedem Nemcev, ostale žrtve pa so bile češke, italijanske, ukrajinske, izraelske in poljske narodnosti.

Zaradi varovanja osebnih podatkov pristojni v uradu v Wiesbadnu niso razkrili spola ali starosti žrtev. So pa pojasnili, da med žrtvami ni otrok.

Že prej je bilo govora, da naj bi bili med žrtvami Poljak, Italijanka, Izraelka in Čeh. Po informacijah revije Spiegel naj bi šlo za šest moških in šest žensk.

Nemčija v okolicah cerkva krepi policijsko navzočnost

V številnih nemških mestih bodo na drevišnji sveti večer okrepili policijsko navzočnost v okolicah cerkva.

V Hannovru, Frankfurtu in drugih večjih mestih so policistom odredili, naj pozorno spremljajo dogajanje okoli cerkva v času polnočnic. Tako bodo v kölnski katedrali policisti stali na vhodu in izhodu iz cerkve.

A okrepitve niso načrtovane v vseh večjih mestih. Tako po nekaterih podatkih v Hamburgu in na Saškem policija poleg že običajnega nadzora naj ne bi načrtovala dodatnih okrepitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je po smrti Amrija povedal, da ostaja teroristična grožnja v Nemčiji visoka. Amri je bil v noči na petek ubit v spopadu s policijo na severu Italije.

 

Ne spreglejte