Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2016,
7.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

teroristični napad Berlin

Petek, 23. 12. 2016, 7.38

6 let, 6 mesecev

Osumljenca za napad v Berlinu ubili v streljanju v Milanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Božični sejem v berlinu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Osumljenca za napad s tovornjakom na božični sejem v Berlinu, Tunizijca Anisa Amrija, so ponoči ubili v streljanju s policisti v predmestju Milana, novico pa je potrdil tudi italijanski notranji minister Marco Minniti. Nemška policija je v sklopu preiskav napada na božično tržnico v Berlinu, kjer je umrlo 12 ljudi, v četrtek zvečer izvedla več racij po Nemčiji.

Ključni poudarki:

- Tunizijca Amisa Amrija so italijanski policisti ponoči ustrelili v predmestju Milana.

- Policista sta ga prosila, naj pokaže dokumente, Amri pa je iz nahrbtnika izvlekel pištolo.

- Enega od policistov je ustrelil v ramo, pred streljanjem je zavpil: "Alah je velik!"

- Sumijo, da je Amri v ponedeljek v napadu s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu ubil 12 ljudi, več deset jih je ranil.

Okoli 3. ure ponoči se je policijska patrulja odzvala na klic in ob prihodu na železniško postajo v milanskem predmestju Sesto San Giovanni odkrila moškega. Ko sta ga policista prosila, naj pokaže dokumente, je segel v nahrbtnik in izvlekel pištolo. Enega policista je ustrelil in ga ranil v ramo. Policista sta odgovorila s strelnim orožjem in ga ubila, poroča italijanski časnik La Repubblica.

Na novinarski konferenci je Minniti potrdil, da ga je med rutinsko kontrolo ustavila policijska patrulja in da je brez oklevanja izvlekel orožje. Nato je bil v streljanju ubit.

"Oseba, ki je bila ubita, je po vseh preverjanjih, ki jih opravite v takih primerih, brez sence dvoma Anis Amri, osumljenec za teroristični napad v Berlinu," je na novinarski konferenci v Rimu sporočil Minniti.

Pred strelskim obračunom je Amri vzkliknil: "Alah je velik!" Opravili so že analizo prstnih odtisov, ki je pokazala, da gre za iskano osebo. V njegovem nahrbtniku so našli tudi vozovnico za vlak, na podlagi katere so sklepali, da je pripotoval iz Francije.

IS objavila posnetek prisege osumljenca za berlinski napad

Tiskovna agencija Amak, povezana s skrajno skupino Islamska država (IS), je danes objavila video posnetek, na katerem osumljenec za napad v Berlinu Anis Amri prisega zvestobo vodji IS Abu Bakru al Bagdadiju. V posnetku je napovedal maščevanje za kri muslimanov, ki so umrli v napadih zahodnih sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Moje sporočilo križarjem: Prišli smo, da vas zakoljemo, svinje. Kri monoteistov (muslimanov) ne bo šla v nič," je povedal 24-letni Tunizijec. Ob tem je muslimane pozval k napadom v Evropi.

Z IS povezana agencija je džihadistu nadela bojno ime Abu Bara al Tunisia, kar kaže na njegov izvor. Pristnosti posnetka, ki bi bil lahko posnet v Nemčiji, sicer še niso neodvisno potrdili, še navaja dpa.

Kako je tovornjak zapeljal na božično tržnico:


Preberite še:
Osumljenec za napad v Berlinu Tunizijec Anis Amri
Islamska država prevzela odgovornost za napad v Berlinu #video #foto
Berlin: s tovornjakom zapeljal v množico. 12 mrtvih, 50 ranjenih. #video #foto


Trenutki, preden je tovornjak zapeljal na božični sejem v Berlinu. | Foto: Reuters Trenutki, preden je tovornjak zapeljal na božični sejem v Berlinu. Foto: Reuters

Italijanski premier Paolo Gentiloni je danes povedal, da je osebno sporočil nemški kanclerki Angeli Merkel, da je bil osumljenec za napad s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu ubit v streljanju v Milanu.

Nemški preiskovalci so domnevali, da se skriva v Berlinu

Nemške oblasti so domnevale, da se je Amri po ponedeljkovem napadu, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, skrival v Berlinu, zato so izvedle več racij. Policisti so v četrtek in danes preiskali mošejo v berlinski četrti Moabit, kjer naj bi Amrija videli nekaj dni pred napadom in tudi nekaj ur po njem.

Amri je prispel v Italijo februarja 2011 skupaj z več tisoč migranti iz Tunizije, ki so se čez Sredozemsko morje podali po arabski pomladi. Nato je nekaj mesecev preživel v mladinskem centru blizu Catanie na Siciliji.

Oktobra istega leta je bil aretiran zaradi suma požiga, napada, ustrahovanja in poneverbe, zaradi česar je bil obsojen na štiri leta zapora. Kazen je prestajal v šestih različnih zaporih na Siciliji.

Med prestajanjem kazni so pristojni zabeležili 12 primerov nasilnega ali neprimernega vedenja, kar je bil tudi razlog za številne selitve med zapori, vendar po navedbah italijanskih pravosodnih virov ni kazal nobenih znakov radikalizacije.

Maja lani je bil izpuščen iz zapora v Palermu, a je ostal pridržan v migrantskem centru, saj so oblasti odredile njegov izgon iz države. Odredbe niso mogli izvršiti, ker tunizijske oblasti niso pravočasno odgovorile na zahtevo za njegovo identificiranje. Na koncu so ga izpustili in mu ukazali, da mora sam oditi iz Italije. Dva meseca kasneje je prišel v Nemčijo.

Preiskave se nadaljuje

Prvi mož nemškega tožilstva Peter Frank je na novinarski konferenci dejal, da se bo preiskava po Amrijevi smrti nadaljevala. Osredotočila se bo na to, ali je imel napadalec sostorilce ali podporno mrežo, ali je bil poljski voznik tovornjaka ubit s pištolo, ki jo je uporabil v Milanu, in kako mu je uspelo pobegniti iz Nemčije v Italijo.

V Nemčiji dve aretaciji zaradi priprave napada na nakupovalno središče

Posebne policijske enote so v mestu Duisburg na zahodu Nemčije prijele dva brata zaradi suma, da sta pripravljala napad na nakupovalno središče v Oberhausnu. Gre za 28 in 31 let stara brata, ki sta se rodila na Kosovu.

Policija je dodala, da zdaj intenzivno preiskujejo, kako daleč so bile priprave na napad in ali je bilo vpletenih še več ljudi. Za zdaj ni znano, ali sta aretaciji povezani s ponedeljkovim napadom na božični sejem v Berlinu.

Ne spreglejte