Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 9. 2018,
12.53

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Filipini tajfun Mangkhut

Nedelja, 16. 9. 2018, 12.53

5 let, 7 mesecev

Tajfun Mangkhut na Kitajskem zahteval smrtni žrtvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Mangkhut | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Tajfun Mangkhut, ki je pred tem sejal smrt na Filipinih, je na Kitajskem danes po zadnjih podatkih zahteval dve smrtni žrtvi. Po poročanju kitajskih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, sta v provinci Guandgong umrla najmanj dva človeka.

Večji del južne kitajske obale in metropola Hongkong sta danes zaradi tajfuna skoraj v celoti obstala. Odpovedali so več sto letalskih poletov, omejen je tudi primestni promet. Na varno so morali odpeljati 2,4 milijona ljudi.

Mangkhut | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Televizijski posnetki so prikazovali poplavljene ceste in obilno deževje, ki se je razbesnelo nad regijo. Silovit veter je podiral drevesa, uničeval okna in prevračal gradbene odre.

Samo v Hongkongu je bilo poškodovanih več kot 200 ljudi. Približno okoli 7000 gospodinjstev je v mestu ostalo brez električne energije.

Tajfun Mangkhut bi lahko na Filipinih zahteval najmanj sto smrtnih žrtev

Tajfun Mangkhut, ki je prizadel Filipine, bi lahko zahteval najmanj sto smrtnih žrtev, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa napovedal župan mesta Itogon na severu države Vicotorio Palangdan. 

Kot je za filipinske medije dejal župan, bi lahko bili med smrtnimi žrtvami pogrešani rudarji iz mesta Itogon, ki so bili v baraki rudnika, ko je to zasul zemeljski plaz. Ocenjujejo, da je bilo v baraki od 40 do 50 rudarjev, ko se je sprožil zemeljski plaz. V mestu so poleg tega zaradi tajfuna že zabeležili 32 smrtnih žrtev.

V drugih predelih Filipinov je zaradi Mangkhuta umrlo najmanj 49 ljudi.

"Težko sprejmem, a zdi se, da bo najmanj sto smrtnih žrtev," je še dejal župan.

Najmočnejši letošnji vihar

Mangkhut, ki velja za najmočnejši vihar letošnjega leta na Filipinih, je poplavil kmetijske površine na območju filipinskega otoka Luzon, njegov siloviti veter je poleg tega podiral drevesa, obilno deževje pa je sprožilo številne zemeljske plazove.

Večina regije, ki je bila na poti Mangkuhta in kjer živi okoli pet milijonov ljudi, je še vedno brez elektrike in komunikacijskih povezav, zato oblasti še vedno niso podale končne ocene morebitnih žrtev in gmotne škode, ki jo je na Filipinih povzročil tajfun. Iz pretežno vaškega območja je zbežalo najmanj 105.000 ljudi.

Na Filipinih je največ smrtnih žrtev doslej zahteval super tajfun Haiyan leta 2013 z več kot 7350 smrtnimi žrtvami in pogrešanimi.

Mangkhut | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mangkhut je prizadel tudi Macao, kjer je tajfun poplavil številne ceste tega zabaviščnega mesta. Oblasti so že v soboto zvečer odredile zaprtje vseh casinojev. V Macau je bilo po navedbah lokalnih oblasti zaradi tajfuna poškodovanih pet ljudi.

Pristojne oblasti že opozarjajo, da bi lahko bil Mangkhut hujši kot tajfun Hato, ki je Hongkong in Macao prizadel lani in je zahteval deset smrtnih žrtev.

 

 

Mangkhut | Foto: Reuters Foto: Reuters

 

Florence
Novice Orkan Florence: ne veter, največje uničenje prinaša dež
Ne spreglejte