Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2022,
12.08

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

5

Natisni članek

Kitajska oblačila tihotapljenje Srbija C&A

Četrtek, 7. 7. 2022, 12.08

1 leto, 9 mesecev

V Srbiji zaradi tihotapstva v stečaj svetovno znana veriga trgovin z oblačili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

5

c&a | Družba C&A s sedežem v nemškem Düsseldorfu ima v 18 evropskih državah več kot 1.300 trgovin, v katerih je zaposlenih več kot 25 tisoč ljudi. | Foto Guliverimage

Družba C&A s sedežem v nemškem Düsseldorfu ima v 18 evropskih državah več kot 1.300 trgovin, v katerih je zaposlenih več kot 25 tisoč ljudi.

Foto: Guliverimage

Podjetje C&A Srbija, ki spada pod okrilje nizozemskega trgovca z oblačili C&A, je razglasilo plačilno nesposobnost in uvedlo stečajni postopek. Kot so pojasnili, so bili tarča organizirane carinske prevare, ki so jo izvedli neznani storilci. Odločitev bo prizadela 14 trgovin in približno 135 zaposlenih v Srbiji, so zapisali v sporočilu za javnost.

Med storilci je eden izmed poslovnih partnerjev C&A Srbije, medtem ko drugi storilci še niso znani. Ti so sistematično izvedli več kot 300 goljufivih dejanj, ki kršijo srbske carinske predpise, so pojasnili v srbskem podjetju. Oziroma, C&A Srbija naj bi tihotapila kitajsko blago, je poročanje medijev povzel Tanjug.

"Omenjeni storilci so z zlorabo logotipa C&A, ugodnega carinskega položaja in pooblastil za zastopanje carinskega zastopnika družbe C&A v Srbiji sistematično izvedli več kot 300 goljufivih uvozov," so navedli. Kaznivo dejanje je bilo odkrito oktobra 2021, ko je srbski carinski organ družbo prvič obvestil o goljufivih uvozih.

C&A: Gre za zelo specifično zadevo

V C&A Srbija ob tem poudarjajo, da gre za zelo specifično zadevo, ki velja zgolj za Srbijo. "Ta razvoj dogodkov na nikakršen način ne vpliva na druga tržišča družbe C&A," so pojasnili.

Na podlagi dokazov večmesečne preiskave so v družbi prepričani, da ne bi smeli nositi posledic tega kaznivega dejanja. Kljub temu je srbski carinski organ zavzel stališče, da je družba C&A Srbija dolžna plačati carinske dajatve za blago, prijavljeno v okviru goljufivih uvozov.

Proračun oškodovan vsaj za šest milijonov evrov

"Po temeljiti analizi položaja je vodstvo družbe C&A Srbija prišlo do zaključka, da ne bi bilo odgovorno prevzeti tveganja, povezanega z nadaljnjim izpodbijanjem pravnega položaja, na katerega se opirajo srbski organi. Glede na finančni obseg terjatev proti družbi C&A Srbija je bilo vodstvo danes prisiljeno razglasiti plačilno nesposobnost," so zapisali in dodali, da bo nadaljnje postopke vodil imenovani stečajni upravitelj.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je bil srbski državni proračun na račun kaznivega dejanja oškodovan za najmanj šest milijonov evrov. Na carinski upravi so za Tanjug pojasnili, da nimajo podatkov, da bi kdo od zaposlenih na carini sodeloval pri zlorabah, a da bo tudi to predmet preiskave, ki je trenutno še v teku.

Vulin
Novice Kaj z rusko čelado po incidentu na meji sporočajo Srbi?
Protest v Cetinju
Novice Se lahko srhljivi ukrajinski scenarij ponovi še kje v Evropi?
Novice Moški prekinil jutranji program in se neprimerno obnašal #video
Ne spreglejte