Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
4. 7. 2022,
17.50

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,77

77

Natisni članek

migranti Rusija Srbija Aleksandar Vulin

Ponedeljek, 4. 7. 2022, 17.50

1 leto, 9 mesecev

Kaj z rusko čelado po incidentu na meji sporočajo Srbi?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,77

77

Vulin | Foto Twitter

Foto: Twitter

Na meji med Srbijo in Madžarsko v bližini Subotice se je v soboto zgodil strelski obračun med migranti, v katerem je bil ubit en človek, sedem ljudi pa je bilo ranjenih. Na prizorišče incidenta je ob policijskih specialcih v soboto prišel tudi srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin. Med ogledom kraja dogodka, ki so ga opravile srbske oblasti v družbi Vulina, je bilo na glavi enega od prisotnih vojakov mogoče opaziti čelado z emblemom Z, s katerim so bili ob začetku invazije na Ukrajino poslikani ruski oklepniki, na vojaški paradi v Moskvi pa so ga nosili tudi pripadniki ruske vojske. 

Uradni Beograd zgornje fotografije, ki je pretekli konec tedna zaokrožila po družbenem omrežju Twitter, še ni komentiral. 

Srbija je ena redkih držav v Evropi, ki ni uvedla nobene sankcije proti Rusiji, ker je ta napadla sosednjo Ukrajino. Srbski notranji minister Aleksandar Vulin sankcijam sicer sam ostro nasprotuje, saj bi s tem v koš romala desetletja tesnega sodelovanja Rusije in Srbije, je pred dnevi povedal v jutranjem programu televizije Pink. V isti sapi je Vulin zatrdil, da Srbija spoštuje ozemeljsko integriteto in suverenost vseh držav. 

"Srbija je samostojna in neodvisna država, ki se noče vmešavati v spore med Rusijo in Zahodom, še posebej pa ne želi biti hlapec zveze Nato," je še dejal Vulin. 

Aleksandar Vulin meni, da bi se morale zahodne države Srbiji opravičiti, ker s priznavanjem neodvisnosti Kosova domnevno kršijo njeno ozemeljsko integriteto, ne pa je siliti, da s sprejetjem sankcij proti Rusiji postane oproda zveze Nato. | Foto: STA , Aleksandar Vulin meni, da bi se morale zahodne države Srbiji opravičiti, ker s priznavanjem neodvisnosti Kosova domnevno kršijo njeno ozemeljsko integriteto, ne pa je siliti, da s sprejetjem sankcij proti Rusiji postane oproda zveze Nato. Foto: STA ,

Aleksandar Vulin je pred dnevi marsikoga sicer razburil z izjavo, da bodo člani črnogorskega parlamenta, ki so glasovali v podporo prepoznanju pokola in genocida v Srebrenici, deležni posebne obravnave (zasliševanja), če bodo hoteli prečkati mejo za vstop v Srbijo:

Izjava Vulina je bila za mnoge skrb vzbujajoča, ker je že nekaj časa opazno krhanje zunanjepolitičnih odnosov med Srbijo in Črno goro. Kot ste lahko prebrali v današnjem članku Se lahko srhljivi ukrajinski scenarij ponovi še kje v Evropi?, si Srbija močno želi, da bi v Črni gori vladale prosrbske stranke, marca letos pa je precej razburjenja povzročila izjava metropolita črnogorsko-primorske Srbske pravoslavne cerkve Joanikija Mićovića, da je Črna gora "projektirana, da bo mala Ukrajina".

Številni Srbi navijajo za Rusijo

V Srbiji je sicer v obdobju vojne v Ukrajini prisotno močno gibanje v podporo agresorski državi. V mesecu po začetku invazije so na ulicah srbskih mest tako potekali množični shodi, katerih udeleženci so nosili transparente s simbolom Z in odkrito navijali za vojaško zmago Rusije.

Protest v Cetinju
Novice Se lahko srhljivi ukrajinski scenarij ponovi še kje v Evropi?
Ne spreglejte