Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2024,
10.36

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

policija iskalna akcija pogrešana deklica Srbija

Četrtek, 28. 3. 2024, 10.36

4 tedne

Četrti dan iskanja deklice Danke

Dveletne deklice še niso našli. Aretirali osebe, ki so v zameno za informacije zahtevale denar.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
iskanje Danke v Srbiji | Na območju Banjskega polja so prečesali deset kvadratnih kilometrov veliko območje, vendar dveletne deklice Danke niso našli. | Foto Pixsell

Na območju Banjskega polja so prečesali deset kvadratnih kilometrov veliko območje, vendar dveletne deklice Danke niso našli.

Foto: Pixsell

Zvezna policijska uprava (FUP) v BiH je v četrtek aretirala tri osebe, ki naj bi bile povezane z izginotjem dveletne deklice Danke, katere iskanje se v Srbiji nadaljuje že četrti dan, piše Dnevni avaz. Osebe, ki so prek omrežja TikTok sporočile, da so v izginotje vpletene, so prijeli na območju občine Hadžići v kantonu Sarajevu. Policija je sicer v sredo ustavila iskanje na območju naselja pri mestu Bor v Srbiji, od koder je deklica izginila.

Preiskovalci Oddelka za kibernetski kriminal FUP so prek IP naslovov izsledili tri moške, ki so trdili, da imajo informacije o izginotju Danke v Srbiji, za razkritje podatkov pa naj bi zahtevali 50 tisoč konvertibilnih mark (približno 25 tisoč evrov). Eden od njih je celo trdil, da je Danka v njegovi kleti. Na zaslišanju naj bi izjavili, da so se samo šalili. 

Od četrtka zjutraj sta starša izginule deklice Miloš in Ivana Ilić znova na zaslišanju na policijski upravi v Boru, kjer potekajo vse preiskave v zvezi s primerom. 

Srbska policija prekinila iskanje

Potem ko so vsi rezultati in ugotovitve pokazali, da deklice ni na iskanem območju, velikem okoli deset kvadratnih kilometrov, je policija iskanje prekinila, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Varnostni analitik Darko Obradović pa je za Dnevnik Nove TV izjavil, da iskanje nikoli ne bi bilo prekinjeno, če ne bi bilo materialnih indicev ali informacij, ki bi podpirale prekinitev iskanja. Meni, da ima policija dovolj dokazov in informacij, ki izključujejo ugrabitev, da so preverjeni vsi mejni prehodi, da so preverjena križišča in da so zdaj na vrsti forenzični in operativno-taktični ukrepi, kjer se zožuje območje iskanja in krog osumljencev. 

Mama se zdi preveč mirna

Kot piše hrvaški Index, so po neuradnih informacijah vira blizu preiskave kriminalisti presenečeni nad ravnanjem staršev, predvsem mame.

"Materino vedenje je zelo čudno. Za nekoga, čigar otrok je izginil, je preveč mirna. Ne kaže nobenih čustev in prav to preseneča inšpektorje. Upoštevati je treba, da je mati noseča, in to verjetno vpliva na njeno obnašanje," je povedal vir, ki naj bi bil dobro seznanjen s preiskavo.

V Srbiji so ob izginotju Danke prvič aktivirali tudi sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok Amber oziroma Najdi me, ki so ga uvedli lani. | Foto: Jovana Dragomirović/Facebook V Srbiji so ob izginotju Danke prvič aktivirali tudi sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok Amber oziroma Najdi me, ki so ga uvedli lani. Foto: Jovana Dragomirović/Facebook Dekličina družina sicer živi v Boru, na Banjsko polje, od koder je Danka izginila, pa so prišli, ker imajo tam počitniško hišo. "Prišli so na vikend, upam na najboljše. Molim, da je punčka živa in zdrava. Najprej smo mislili, da je, bog ne daj, padla ali kaj podobnega, a nič takega," pravi sosed družine pogrešane.

Mladenič je na vprašanje, ali meni, da je bila deklica morda ugrabljena, dejal, da v to stoodstotno verjame.

Danka Dragomirović
Novice V Srbiji pogrešano dveletno deklico iskali celo noč: na terenu več kot 300 ljudi, v zraku helikopter in droni

Prvič aktivirali sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok

V iskalni akciji je sicer sodelovalo več kot 500 ljudi, poleg pripadnikov policije tudi gasilci, gorski reševalci, lovci in številni prebivalci, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Policisti pregledujejo bazne postaje in preiskujejo mobilna telefona staršev pogrešane deklice, da bi ugotovili, s kom so bili v stiku v času njenega izginotja.

Pomoč so ponudili tudi kolegi in hrvaška gorska reševalna služba (HGSS). "Povezali smo se s kolegi iz Srbije za podporo pri iskanju pogrešane deklice v Boru," je povedal Marko Rakovac iz HGSS. "Čeprav so nam povedali, da trenutno ne potrebujejo pomoči, smo z GSS v rednih stikih," je dodal.

Dveletna deklica Danka je bila v času izginotja oblečena v vijoličaste hlače in olivno zeleno jakno, lase pa je imela spete v čop. 

V Srbiji so ob izginotju Danke prvič aktivirali tudi sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok Amber oziroma Najdi me, ki so ga uvedli lani.

Po sprožitvi sistema morajo mediji javnost o izginotju otroka obveščati z najmanj 20-sekundnimi obvestili. Prvih osem ur od izginotja javnost obveščajo na vsake pol ure, po osmih urah pa na vsako uro. Obvestila objavljajo televizijske in radijske postaje, o izginotju otroka pa javnost obveščajo tudi prek spleta, SMS-sporočil, zaslonov na bankomatih, napisov na avtocestah, letališčih, avtobusnih in železniških postajah ter podobno.

Posnetek kraja, kjer je izginila deklica Danka

V sredo se je pojavil posnetek varnostne kamere s hiše v bližini kraja, kjer je izginila deklica Danka. Na posnetku je avtomobil, ki ga je vozil sosed, a ni vedel, da je deklica pogrešana. Čas njenega izginotja sicer sovpada s časom, ko je nastal posnetek. 

Nesreča, Baltimore, most
Novice Potapljači našli dve trupli pogrešanih s porušenega mostu
Hotel Jugoslavija
Novice Legendarni beograjski hotel ima novega lastnika, ki napoveduje 400-milijonsko investicijo
Ne spreglejte