Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2011,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Turčija Kurdi

Sreda, 19. 10. 2011, 10.33

8 let

V spopadih s PKK ubiti številni turški vojaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V spopadih med turškimi silami in pripadniki Kurdske delavske stranke PKK v provinci Hakari na jugovzhodu Turčije blizu meje z Irakom je bilo ubitih 24 turških vojakov, 18 pa jih je bilo ranjenih.

Turška vojska je po spopadih na dveh mestih vdrla v Irak, kamor so po bojih pobegnili kurdski uporniki, poročajo tuje tiskovne agencije. Turška pehota je že več dni v pripravljenosti Po prvih podatkih so turške enote že vdrle na sever Iraka, kjer imajo kurdski uporniki svoja oporišča. Podrobnosti za zdaj niso znane, razen da so turški vojaki v sosednjo državo vdrli nekaj kilometrov daleč. To bi bil lahko uvod v vojaško posredovanje turške pehote, ki je že več dni v pripravljenosti. Turški parlament je že v začetku meseca sprejel resolucijo, v skladu s katero lahko turška vojska, če oceni, da je to potrebno, vdre na sever Iraka ter tam obračuna s "kurdskimi teroristi in separatisti". Turčija na napad odgovorila z letalsko bombno operacijo Pripadniki PKK so okoli 1. ure napadli vojašnico v kraju Cukurca, sledili pa so spopadi, ki so trajali okoli 30 minut. Po poročanju medijev je turška vojska na spopade odgovorila z letalsko operacijo proti upornikom, v regijo pa so odpotovali načelnik generalštaba turške vojske in več poveljnikov turške vojske. Po navedbah turških varnostnih virov so turška letala med drugim bombardirala cilje na območju Kandil na severu Iraka, kjer naj bi bilo eno glavnih oporišč borcev PKK. Po poročanju iraških in turških medijev so štiri turška bojna letala na operacijo poletela z letališča v turški pokrajini Biyarbarkir. Turške zračne sile v zadnjih mesecih ubile skoraj sto upornikov Turške zračne sile so v zadnjih mesecih že večkrat izvedle letalske napade na oporišča upornikov v Iraku, pri tem pa po navedbah turške vojske ubile skoraj sto upornikov. Po prepričanju Ankare se na severu Iraka zadržuje okoli 2000 borcev PKK, ki se pretihotapijo v Turčijo, kjer nato izvajajo napade na turške cilje.

Predsednik Gül: "Turčije ne bo pretresel terorizem" "Turčije ne bo pretresel terorizem. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da to končamo," je v televizijskem nagovoru po spopadih dejal turški predsednik Abdullah Gül. Premier Recep Tayyip Erdogan je zaradi napadov odpovedal obisk v Kazahstanu, zunanji minister Ahmet Davutoglu pa obisk v Srbiji.

"Ne bomo jim dovolili vdorov v iraški Kurdistan" PKK je zagrozila turški vojski s še večjimi izgubami, če bodo nadaljevale z vdori na sever Iraka. "Turško vojsko čakajo še večji udarci, če bo poskušala izvajati vojaške operacije zunaj turških meja," je sporoči tiskovni predstavnik PKK Ahmed Denis. "Ne bomo jim dovolili vdorov v iraški Kurdistan. Če bodo izvajali vdore, ne bodo mogli od tam," je dodal.

PKK si z nasiljem prizadeva za avtonomijo Kurdistana Gre za najhujše izgube za turško vojsko po letu 1993, ki so kurdski uporniki v provinci Bingol na jugovzhodu Turčije ubili 33 turških vojakov. Ker je več huje ranjenih, utegne število smrtnih žrtev še narasti.

PKK si že 27 let z nasiljem prizadeva za avtonomijo Kurdistana, Turčija in številne druge države pa jo uvrščajo med teroristične organizacije. V nasilju je od leta 1984 umrlo že okoli 45.000 ljudi.

Ne spreglejte