SiolNET. Novice Svet
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Severni Makedoniji danes pomemben preizkus za vlado Zorana Zaeva

0,19

termometer

Zoran Zaev
Premier Zaev je večkrat izrazil prepričanje, da bo volilna udeležba danes presegla potrebno. V nasprotnem primeru je kot možnosti omenil nove predsedniške volitve ali spremembo ustave, tako da bi predsednika volili v parlamentu. Foto: STA

V Severni Makedoniji bo danes drugi krog predsedniških volitev. Gre za pomemben preizkus za vlado Zorana Zaeva, potem ko je ob nizki volilni udeležbi njen kandidat v prvem krogu prejel le nekaj tisoč glasov več od kandidatke glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE. Če volilna udeležba ne bo presegla 40 odstotkov, se obeta nova politična kriza.

Volivci danes izbirajo med kandidatom vladne koalicije socialdemokratov SDSM premierja Zaeva in albanske Demokratične unije za integracijo (DUI) Stevom Pendarovskim in kandidatko opozicijske VMRO-DPMNE Gordano Siljanovsko Davkovo.

Ankete napovedujejo zmago Pendarovskega, vendar bo pomembna predvsem volilna udeležba. Prvega kroga volitev 21. aprila se je udeležilo le 41,85 odstotka od 1,8 milijona volilnih upravičencev, kar je skrb vzbujajoče predvsem v luči dejstva, da bo drugi krog veljaven le, če se ga bo udeležilo več kot 40 odstotkov upravičencev. Če bo udeležba nižja, bi morali razpisati nove volitve.

Makedonija Novice Udeležba na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji nizka

Odločilnih bi lahko bilo 80 tisoč glasov edinega predsedniškega kandidata iz vrst albanske manjšine Blerima Reke, ki se je v prvem krogu s skoraj 11 odstotki glasov uvrstil na tretje mesto in izpadel iz "tekme", saj se danes za položaj potegujeta kandidata, ki sta dobila največ glasov.

Premier Zaev prepričan, da bo udeležba presegla potrebno

Premier Zaev je večkrat izrazil prepričanje, da bo volilna udeležba danes presegla potrebno. V nasprotnem primeru je kot možnosti omenil nove predsedniške volitve ali spremembo ustave, tako da bi predsednika volili v parlamentu. Opozoril je tudi na možnost nove politične krize, v primeru zmage Siljanovske Davkove pa celo na možnost predčasnih parlamentarnih volitev.

ošpice Novice V Severni Makedoniji razglasili epidemijo ošpic

Izid prvega kroga volitev po ocenah poznavalcev odraža globoko razdeljenost v državi po spremembi imena v Severno Makedonijo, za kar je zaslužna reformna prozahodna vlada Zaeva, ki je z lani sklenjenim prespanskim sporazumom po desetletjih spora z Grčijo zaradi imena odpravila to glavno oviro pri napredovanju v EU in Nato. Konservativna VMRO-DPMNE in njena predsedniška kandidatka sporazumu odločno nasprotujeta.

Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure.

migranti Grčija Novice Grška policija ustavila več sto migrantov na poti proti Severni Makedoniji #foto Zaev in Cipras Novice Zgodovinski obisk: Cipras na obisku v Severni Makedoniji požar Novice Severno Makedonijo zajeli obsežni požari

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin