Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2019,
15.46

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

2

Natisni članek

migranti Grčija begunci

Petek, 5. 4. 2019, 15.46

5 let

Grška policija ustavila več sto migrantov na poti proti Severni Makedoniji #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

2

Grška policija je danes ustavila več sto migrantov, ki so bili na poti iz Soluna proti 60 kilometrov oddaljeni meji s Severno Makedonijo. Ob tem so izbruhnili manjši izgredi med migranti in policijo.

Hrvaška policija
Novice Na Hrvaškem lovec huje ranil migranta

Migranti naj bi se na pot podali zaradi govoric, da jim bodo dovolili prečkati mejo s Severno Makedonijo, ki je za migrante zaprta že tri leta. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je zato posvaril ljudi, naj ne nasedajo govoricam, ki se širijo po spletu. Podoben incident se je zgodil že v četrtek, ko so policisti proti migrantom, ki so nanje metali kamenje, uporabili solzivec.

Zasedli glavno železniško postajo v Atenah

Več sto prosilcev za azil je danes zasedlo tudi glavno železniško postajo v Atenah z zahtevo, naj jim dovolijo prečkanje meje v druge države Evropske unije. Zaradi protesta so začasno zaprli postajo. Humanitarne organizacije in vlada pa so migrante prosile, naj se vrnejo v begunska taborišča.

Fotogalerija
1 / 4

Oblasti so pojasnile, da so tudi ta protest, podobno kot je bilo z migranti na poti iz Soluna, sprožile govorice, da bodo lahko prečkali mejo, če se tam zbere zadostno število ljudi. Minister za migracije Dimitris Vicas je pojasnil, da so govorice laž in da meje ne bodo odprli.

Migrantska kriza na tako imenovani balkanski poti je vrhunec dosegla v letih 2015 in 2016, ko je prek Grčije in drugih balkanskih držav v zahodno Evropo prišlo več kot milijon migrantov in beguncev. Od marca 2016, ko sta EU in Turčija sklenili dogovor o upravljanju migracij, je ta pot zaprta, a v Grčijo še vedno prihajajo novi prebežniki, ki poskušajo priti v druge članice EU.

Po podatkih UNHCR je bilo konec februarja v Grčiji več kot 75 tisoč beguncev, med njimi več kot 60 tisoč v celinski Grčiji.

Tudi v Bosni strožji ukrepi proti migrantom

Svet ministrov Bosne in Hercegovine bo zahteval razporeditev vojakov in tudi več policistov ob meji s Srbijo, da bi zavarovali svojo vzhodno mejo pred okrepljenim migrantskim valom. Na zahodu BiH medtem že krepijo ukrepe, da bi preprečili prihod migrantov in njihov poskus vstopa na Hrvaško ter naprej proti drugim državam Evropske unije.

Med drugim ustavljajo potniške vlake iz smeri Sarajeva ter osebam, za katere ugotovijo, da so ilegalni migranti, preprečujejo nadaljevanje potovanja proti Bihaću. | Foto: STA , Med drugim ustavljajo potniške vlake iz smeri Sarajeva ter osebam, za katere ugotovijo, da so ilegalni migranti, preprečujejo nadaljevanje potovanja proti Bihaću. Foto: STA ,

Člani vlade BiH so po četrtkovi seji sporočili, da bodo od predsedstva države zahtevali, da za varovanje vzhodne meje angažirajo inženirske enote vojske kot tudi večje število policistov iz vseh koncev države.

Kot so sporočili, so v prvih treh mesecih našteli nekaj več kot 3.800 nezakonitih migrantov, kar je več kot trikrat več kot v enakem obdobju lani. Samo v zadnjem tednu marca so opazili nekaj manj kot 500 ilegalnih migrantov.

V prvem letošnjem trimesečju je prošnjo za azil vložilo pet oseb. Največ migrantov je iz Pakistana, kar pomeni skoraj tretjino. Približno vsak deseti pa je iz Sirije, Iraka, Alžirije ali Maroka.

Miro Cerar
Novice Cerar v Avstriji: Treba je razlikovati med begunci, ki potrebujejo zaščito, in nezakonitimi migracijami

 

Ne spreglejte