SiolNET. Novice Slovenija
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Cerar

Cerar v Avstriji: Treba je razlikovati med begunci, ki potrebujejo zaščito, in nezakonitimi migracijami

0,38

termometer

Miro Cerar |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Zunanji minister Miro Cerar se je danes na Dunaju med drugim sestal z gostiteljico, avstrijsko zunanjo ministrico Karin Kneissl. Govorila sta o dvostranskem sodelovanju, delovanju ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti v Siriji, migracijah, razmerah v JV Evropi ter letu sosedskega dialoga 2019, je na Twitterju objavil MZZ.

Pozneje je MZZ v sporočilu za javnost poudaril, da sta oba zunanja ministra potrdila dobre dvostranske odnose med Slovenijo in Avstrijo ter interes za nadaljnjo krepitev že obstoječega sodelovanja.

Opozorila sta na odlično gospodarsko sodelovanje ter se zavzela za krepitev sodelovanja na področju kulture, tako sta potrdila zanimanje za organizacijo skupnega tematskega leta, posvečenega sosedskemu dialogu, s čimer bi povečali prepoznavnost skupne kulturne dediščine in medsebojno razumevanje ter poznavanje.

Zunanji minister Cerar je o avtohtoni slovenski narodni skupnosti v Avstriji izrazil pričakovanje, da bo nova avstrijska vlada zagotovila povečanje finančnih sredstev ter izpolnila dane obljube o sistemski, zakonski ureditvi položaja manjšinskih tiskanih medijev.

Dogovorila sta se za krepitev človekove varnosti v Siriji

Ministra sta se tudi dogovorila za sodelovanje ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti z avstrijsko stranjo v Siriji. Pobudo bosta predstavila na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju. Spregovorila sta tudi o trenutnih izzivih avstrijskega predsedovanja Svetu Evropske unije ter izmenjala stališča do nekaterih aktualnih evropskih tem, kot so migracije, izstop Združenega kraljestva iz EU in razmere v jugovzhodni Evropi.

Cerar se je v okviru enodnevnega delovnega obiska v Avstriji sestal tudi s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko. V pogovoru sta po navedbah MZZ poudarila dobro sodelovanje obeh držav in izmenjala stališča o nekaterih aktualnih mednarodnih temah.

Kot so ob tem sporočili iz avstrijskega parlamenta, sta oba podprla vstop držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo. Ob tem je Sobotka opozoril, da morajo te države sicer izpeljati ustrezne reforme. Predsednik nationalrata se je v luči tega tudi zavzel za parlamentarno dimenzijo berlinskega procesa, ki bi pomenila dopolnitev srečanjem predsednikov vlad ter zunanjih in gospodarskih ministrov.

Obiskal tudi slovensko veleposlaništvo

Oba sta se tudi strinjala, da je treba pri vprašanjih migracij razlikovati med begunci, ki potrebujejo zaščito, in nezakonitimi migracijami. Opozorila sta tudi na okrepljeno sodelovanje z državami, ki so vir migracij.

"Manjšine v Avstriji in Sloveniji vidim kot most med obema državama," je še poudaril Sobotka in se zavzel za vključitev nemško govoreče skupnosti v Sloveniji v ustavo. Cerar je tudi opozoril na podelitev najvišjega avstrijskega kulturnega priznanja koroškemu Slovencu Florjanu Lipušu kot znak odprtosti Avstrije do etnične raznolikosti, so še sporočili iz avstrijskega parlamenta.

Minister za zunanje zadeve je obisk v Avstriji začel s srečanjem s tukajšnjo slovensko skupnostjo, je na strani na Facebooku objavilo slovensko veleposlaništvo na Dunaju. Dan pred obiskom se je Cerar v Ljubljani srečal s predstavniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

V okviru obiska na Dunaju se bo Cerar nocoj srečal tudi s predstavniki avstrijskih podjetij z naložbami v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 109
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin