Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2024,
11.38

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski dron napad Ukrajina Rusija Belgorod

Sobota, 20. 4. 2024, 11.38

1 teden, 6 dni

Nov dan, novi napadi: žrtve tako na ukrajinski kot ruski strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
Belgorod | Ukrajina je v odziv na rusko agresijo v zadnjih tednih okrepila napade na Rusijo.  | Foto Reuters

Ukrajina je v odziv na rusko agresijo v zadnjih tednih okrepila napade na Rusijo.

Foto: Reuters

Ruska regija Belgorod ob meji z Ukrajino je bila ponoči tarča napada ukrajinskega napada z droni, pri čemer so umrli trije ljudje, je javil regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Ukrajina je zatrdila, da je zadela rusko skladišče goriva. Ruski časnik Izvestja je medtem sporočil, da je bil v petek v napadu ubit njihov poročevalec. O žrtvah sicer poročajo tudi iz Ukrajine. V ruskem obstreljevanju mesta Vovčansk v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov je danes umrl 50-letni moški, v obstreljevanju je bila ranjena tudi 60-letna ženska.

Kot je javil Gladkov, sta bila v napadu popolnoma uničena stanovanjsko poslopje in skedenj v vasi Poroz. Še ena stavba naj bi bila močno poškodovana. Po njegovih besedah sta umrla dva človeka v stanovanjski hiši, moški in ženska. Njun sin naj bi se v zadnjem hipu rešil.

Gladkov je poročal tudi o napadu na vas Novaja Tavolžanka, kjer je bila po njegovih besedah ubita nosečnica.

Napadi z droni naj bi bili glede na navedbe guvernerjev usmerjeni tudi nad regije Kursk, Kaluga in Brjansk, prav tako na zahodu Rusije.

Ukrajina v zadnjih tednih okrepila napade z droni

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ponoči skupno prestreglo 50 ukrajinskih dronov, od tega 26 nad regijo Belgorod in enega nad širšim območjem Moskve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je zatrdila, da je eden od dronov njenih zračnih sil zadel tudi rusko skladišče goriva. "V našem napadu so zagoreli vsaj trije transformatorji in skladišče goriva. Tarča napadov je bila energetska infrastruktura, ki napaja bližnji ruski vojaški kompleks," je AFP zatrdil ukrajinski vir.

Ruski časnik Izvestja je medtem danes sporočil, da je bil v ukrajinskem napadu z dronom v petek v ukrajinski regiji Zaporožje, ki jo je Rusija razglasila za svoje ozemlje, ubit njihov novinar in vojni dopisnik Semjon Eremin. Med napadom naj bi se s snemalci vračal iz vasi Prijutine, ki leži blizu fronte.

Med pokrivanjem vojne v Ukrajini je bilo po navedbah novinarske organizacije Odbor za zaščito novinarjev ubitih najmanj 15 novinarjev.

Ukrajina je v odziv na rusko agresijo v zadnjih tednih okrepila napade na Rusijo. Ta že več mesecev znova okrepljeno napada Ukrajino, zlasti njeno energetsko infrastrukturo. V luči tega je Kijev zaveznike poziva, naj mu priskočijo na pomoč z naprednimi sistemi zračne obrambe.

Novo rusko obstreljevanje terjalo žrtev

 V ruskem obstreljevanju mesta Vovčansk v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov je danes umrl 50-letni moški, v obstreljevanju je bila ranjena tudi 60-letna ženska. Območje napada se nahaja približno pet kilometrov od ukrajinsko-ruske meje in je že od začetka ruske invazije na Ukrajino tarča napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ruske oborožene sile so zadele devetnadstropno stavbo in stanovanjsko hišo, v kateri je umrl 50-letni moški," je sporočil guverner Harkova Oleg Sinegubov.

Sinegubov je potrdil, da je bila v napadu ranjena tudi 60-letna ženska. Ob tem je delil fotografije prizorišča poškodovane devetnadstropne stavbe.

Ukrajina v zadnjih mesecih zahodne zaveznice poziva, naj ji priskrbijo več sistemov zračne obrambe, saj ukrajinske zračne sile vedno težje preprečujejo ruske napade na civilno infrastrukturo. K večjim vojaškim prispevkom Ukrajini je v petek pozval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec: Tisti, ki nostalgično hvalijo Jugoslavijo in Tita, govorijo, kako se je treba razorožiti
Tupoljev
Novice Izreden prizor v Rusiji: to se od začetka vojne še ni zgodilo #video
Posledice ruskega napada na regijo Dnipropetrovsk
Novice V silovitih ruskih napadih na Ukrajino več mrtvih, med njimi tudi otroka

 

 

 

Ne spreglejte